Benzinărie în faliment. Unicredit pretinde 5,4 mil. lei
- Detalii
- Publicat în 13 July 2015
Fostă franciză a Petrom, o benzinărie din Galaţi, proprietate a omului de afaceri George Didilă, a ajuns în insolvenţă şi mai recent în faliment. Tabelul de creanţe are un total de 5,7 milioane de lei neplătiţi, majoritatea către Unicredit Ţiriac Bank, indică documentele administratorului judiciar, consultate de Energy Report.
Firma pe care e înscrisă benzinăria se numeşte Didioil SRL şi de la înfiinţare până în anul 2013 a operat staţia de produse petroliere în baza unui contract de franciză cu Petrom SA. Respectivul contract a fost reziliat de către Petrom în anul 2013 din cauza neplăţii în termen a obligaţiilor financiare a benzinăriei gălăţene.
Ulterior, benzinăria (situată pe DN 24 la km 12 în localitatea Munteni) a achiziţionat carburanţi de la Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International (KMG), şi de la Unicom Holding SA.
Procesul de faliment şi de încercare a vânzării activelor (staţie, pompe de combustibil – construcţie subterană, platforme rezervoare butan gas, parc rezervoare – construcţie subterană, restaurant, supermarket şi multe altele) continuă şi în prezent.
Ca scurt istoric, să spunem că de la finale anului 2013 mai ales, încep să se acumuleze obligații restante către furnizori, către bănci aceasta şi ca urmare a cresterii creanţelor neîncasate în termen, fiind revelator pentru această analiză creanţa neîncasată de la firma Laribeb SRL în valoare de 316.000 lei, care a generat atât neplata obligaţiilor către furnizori ( Unicom Holding SA ) precum şi o crestere a obligaţiilor către bănci.
În ceea ce priveşte activitatea financiară a entităţii, conţinutul acesteia este alcătuit în cea mai mare parte din valoarea câştigurilor rezultate din discounturile acordate de OMV Petrom SA pentru vanzările de produse petroliere. Aceste discounturi au fost diferenţiate în funcţie de structura carburanţilor şi de vânzările realizate, astfel că au fost de 44.235 lei în anul 2010, de 83.444 lei în anul 2011, de 150.672 lei în anul 2012 şi de doar 59.595 lei în anul 2013, diminuarea acestora la aproximativ o treime din discounturile realizate în anul 2012 fiind urmarea rezilierii contractului de franciză cu OMV Petrom SA.
Administratorul judiciar a concluzionat că politica de dezvoltare a firmei a fost direcţionată înspre acumularea activelor imobilizate peste nivelurile optime, ceea ce a creat probleme de lichiditate. Tendinţei de acumulare i s-a adăugat şi creditul comercial acordat pe o periodă mai îndelungată, ceea ce din nou a dus la imobilizări importante de masă monetară.
Totodată, creanţele au crescut tot mai mult, ceea ce denotă o dificultate permanentă a societăţii de a recupera de la proprii debitori. Lipsa de lichidităţi a determinat societatea să apeleze la împrumuturi pe termen scurt şi la creditare în general, lucru care a ridicat nivelul costurilor.
Au avut loc mai multe licitaţii de vânzare a bunurilor dar fără succes, chiar dacă preţul a scăzut de la prima licitaţie. Ultimele licitaţii au avut loc în 7 iulie.
Până una alta, cea mai importantă licitaţie s-a dovedit aceea pentru firma care să păzească staţia de combustibil, până să se găsească un cumpărător.