Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Rusii sunt pe cale sa cumpere compania de gaze a statului grec. UE si americanii stramba din nas

Rusii sunt pe cale sa cumpere compania de gaze a statului grec. UE si americanii stramba din nas

Gazprom Grecia

Doua companii rusesti sunt pe cale sa devina principalele favorite in cursa pentru cumpararea companiei de furnizare de gaze naturale detinute de statul grec, DEPA, in urma careia administratia de la Atena ar putea incasa dintr-un foc circa 1,5 miliarde de euro.

Acest lucru pune insa probleme complicate atat Greciei, prinsa la mijloc intre necesitatea de a respecta tintele de privatizare impuse de creditorii internationali si posibila situatie stanjenitoare de a trebui sa declare castigator un competitor rus, dar si autoritatilor europene si americane, care nu ar dori ca Rusia sa profite de situatia grava a Greciei pentru a-si extinde influenta economica in UE.

Cele doua companii sunt gigantul de stat Gazprom si o firma privata numita Sintez. Informatiile cu privire la statutul de favorit in competitie al acestora au atras guvernului de la Atena avertismente mai mult sau mai putin subtile din partea UE si a SUA cu privire la faptul ca nu ar fi bine ca piata greceasca sa fie deschisa intereselor rusesti.

„Se pune urmatoarea intrebare: cum reactionam daca rusii ne fac o oferta de nerefuzat? Pentru ca, sa nu uitam, troika (formata din FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana – n.r.) ne preseaza sa obtinem cat mai multi bani din privatizari”, a declarat un inalt oficial grec, citat de Financial Times.

Amanari peste amanari

Consiliul de Administratie al agentiei de privatizare de la Atena, Taiped, a amanat de doua ori luarea unei decizii cu privire la componenta finala a listei scurte cu competitorii la licitatia de vanzare a DEPA si a subsidiarei sale specializate in operarea infrastructurii de transport al gazelor naturale, DESFA, insistand totodata ca este posibil ca privatizarea sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii martie 2013.

„Timpul trece repede. Nu vad cum ar putea agentia sa primeasca si sa evalueze ofertele, sa selecteze un cumparator preferat si sa si finalizeze negocierile cu acesta pana in martie”, spune un reprezentant al unuia dintre competitori.

Deal-ul DEPA este considerat o privatizare-fanion a Greciei, menita sa revitalize un program vechi de doi ani de vanzare a activelor statului, in valoare de 15 miliarde de euro, care ar urma sa reduca datoria publica a statului elen cu circa 7% din PIB.

Cu toate acestea, nici una dintre firmele europene, japoneze sau chineze participante la licitatie, care au fost aprobate de Taiped ca potentiali cumparatori, nu a venit inca cu o oferta financiara concreta, fapt pus de experti pe seama ingrijorarii multor investitori internationali cu privire la riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro.

Competitorii care au inaintat oferte financiare sunt Socar, compania de gaze naturale a statului Azerbaidjan, consortiul grec format din rafinaria MotorOil si compania energetica Mytilineos, precum si producatorul grec de energie GEK Terna, care este insa interesat doar de achizitionarea transportatorului de gaze naturale DESFA. 

Gazprom furnizeaza deja 90% din necesarul de gaze naturale al Greciei, prin intermediul unei conducte ce traverseaza Bulgaria.

Rusii ar domina piata greceasca

Grecia are potentialul de a deveni un centru nodal de transport al gazelor naturale pentru Europa, potrivit directorului general al Sinte, Andrei Korolev. „Privatizarea DEPA este pentru noi o oportunitate de a patrunde pe piata greceasca la un pret relativ scazut, ca urmare a crizei. Intentionam sa construim conducte de conectare cu tarile vecine, pentru a majora fluxul de livrari, precum si un al doilea terminal de gaze naturale lichefiate”, a declarat Korolev, pentru Financial Times.

Se pare ca Gazprom liciteaza doar pentru DEPA, in concordanta cu legislatia UE, care impune separarea producatorilor de gaze de transportatori si distribuitori. Recent, gigantul rus a negat intentia de a construi o conducta prin Grecia si de-a lungul Adriaticii pana in Italia, ca parte a proiectului South Stream de transportare a gazelor naturale in centrul Europei, miscare care a fost interpretata ca un semn ca Gazprom se va supune reglementarilor UE daca va castiga licitatia pentru DEPA.

Exista insa temeri ca, daca gigantul controlat de statul rus va fi exclus din competitie, atunci Sintez, care a licitat pentru ambele companii, ar putea deveni „paravanul” prin care Gazprom ar urma sa isi impuna controlul pe piata greceasca de a gazului.

„Actionand concertat, cele doua companii rusesti ar avea o influenta imensa asupra pietei, unde este de asteptat ca DEPA sa ramana jucatorul dominant, indiferent in proprietatea cui se afla”, spune un analist din Atena.

Se pare ca agentia de privatizare a statului elen Taiped nu a luat in seama un avertisment primit de la Departamentul de Stat al Statelor Unite, in care grecilor li se atragea atentia ca ar fi bine sa isi diversifice furnizorii de gaze naturale, pentru a nu ajunge in situatia de a fi „tinuti ostateci”.

„Mergem inainte cu procesul de privatizare, in ideea ca oricine ar ajunge sa cumpere DEPA va opera in interiorul pietei unice a UE si va fi obligat sa respecte in totalitate legislatia comunitara”, a declarat un oficial grec.

Tag Cloud