Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ucraina incheie un acord cu Shell pentru gaze de sist, Gazprom ii strica petrecerea

Ucraina incheie un acord cu Shell pentru gaze de sist, Gazprom ii strica petrecerea

Naftogaz

Ucraina a incheiat cu Royal Dutch Shell, pe 24 ianuarie, un acord pe 50 de ani, in valoare de circa 10 miliarde de dolari, pentru explorarea si exploatarea unui zacamant de gaze de sist din regiunea de est a tarii. A doua zi, monopolul national ucrainean de petrol si gaze, Naftogaz, a primit de la Gazprom, principalul furnizor de gaze al Ucrainei, o factura de 7 miliarde de dolari, pe care rusii pretind ca Naftogaz ii datoreaza pentru gazele contractate, dar neconsumate in 2012.

Acordul de explorare si productie a fost incheiat cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos si a fost semnat, din partea Ucrainei, de catre presedintele tarii, Viktor Ianukovici, scrie The New York Times.

Shell intentioneaza sa instaleze un numar de 15 sonde de explorare in cadrul proiectului, care va fi derulat prin intermediul unui joint-venture format de Shell cu o compania locala, numita Nadra Yuzivska.

Securitatea aprovizionarii

Studiile efectuate pana in prezent arata ca Europa detine resurse substantiale de gaze de sist, insa se misca cu mult mai incet decat Statele Unite in dezvoltarea si exploatarea acestora. Analistii considera ca Batranul Continent se afla cu 5 pana la 10 ani in urma SUA in ceea ce priveste progresele consemnate in acest sector.

Toate statele din Europa de Est au interesul de a-si reduce dependenta de importurile de gaze din Rusia, insa pentru Ucraina problema este semnificativ mai urgenta, dupa ce, in ultimii ani, s-a confruntat de doua ori cu taierea aprovizionarii cu gaze din partea Gazprom, ca urmare a unor dispute cu Rusia.

Concesiunea Royal Dutch Shell din Ucraina ar putea contine pana la 113 miliarde de metri cubi de gaze naturale, aproape cat totalul rezervelor confirmate de gaze ale Algeriei, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, sustine guvernul de la Kiev.

Ramane de vazut insa cat de accesibile sunt aceste rezerve. Potrivit autoritatilor ucrainene, Shell ar putea produce intre 8 si 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar acoperi circa 20% din consumul total al Ucrainei.

Imperiul Gazprom contraataca

La o zi dupa semnarea de catre ucraineni a acordului de explorare si productie a gazelor de sist cu Shell, Gazprom a trimis monopolului de petrol si gaze al Ucrainei, Naftogaz, o factura de 7 miliarde de dolari, pe care rusii pretind ca Naftogaz ii datoreaza pentru gazele contractate, dar neconsumate in 2012, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, Naftogaz i-a notificat pe cei de la Gazprom asupra faptului ca vor importa propriu-zis o cantitate mai mica de gaze naturale decat cea contractata.

Ucraina si-a redus consumul de gaze naturale ca urmare a recesiunii cu care se confrunta economia sa.

„Volumul de importuri care a fost convenit in 2009 nu mai corespunde cu realitatile economice ale zilei de astazi. Pe de alta parte, Gazprom a facut recent mai multe concesii contractuale fata de partenerii sai europeni, deci, teoretic, ar fi posibila o noua intelegere si cu Ucraina. Nu cred ca vom vedea ul al treilea razboi al gazului”, a declarat analistu Lev Snikov de la Greenwich Capital din Londra, citat de Bloomberg.

In perioada 2006 – 2009, Gazprom a taiat de doua ori aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, in timpul unor ierni deosebit de geroase. Acest lucru a dat peste cap alimentarea cu gaze a intregii Europe, intrucat gazul rusesc livrat de Gazprom partenerilor europeni tranziteaza Ucraina, prin intermediul infrastructurii de conducte construite in epoca sovietica.

Contract penal

Rusia si Ucraina se afla in disputa in privinta livrarilor de gaze inca de cand cele doua state au semnat un contract in 2009. Contractul stipuleaza ca Ucraina trebuie sa plateasca minim 33,3 miliarde de metri cubi de gaze.

Contractul prevede corelarea pretului gazelor cu cel al petrolului, care a crescut puternic din 2009, majorand semnificativ facturile suportate de Ucraina.

Autoritatile de la Kiev sustin ca acest contract este nedrept si au insistat atat pentru reducerea pretului, cat si a volumului de gaze importate.

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko ispaseste in prezent o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz in functie la semnarea acestui contract.

Tag Cloud