Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Mii de proprietari din Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad vor primi compensații de la Nabucco

Mii de proprietari din Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad vor primi compensații de la Nabucco

Nabucco harta Romania

Autoritățile estimează că un număr de circa 16.000 de proprietari de terenuri și construcții din județele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad vor primi compensații de la Nabucco Pipeline International GmbH, compania de proiect care trebuie să construiască gazoductul Nabucco, pentru limitarea dreptului de folosinţă asupra terenurilor deținute ca urmare a construirii şi operării secțiunii românești a Nabucco pe aceste terenuri, precum și ca despăgubiri pentru eventualele daune provocate cu ocazia lucrărilor de construcție la gazoduct.

Potrivit expunerii de motive a unui proiect de lege elaborat de Guvern, se va stabili expres că drepturile de superficie și servitute de care va beneficia compania Nabucco România vor fi exercitate fără a necesita consimţământul prealabil din partea proprietarilor actuali sau a titularilor de activităţi asupra terenurilor, cu condiţia plăţii unei compensaţii de către companiile Nabucco către aceştia.

Această prevedere este necesară, susține Executivul, întrucât, în caz contrar, există riscul ca, până la soluționarea eventualelor divergențe de către instanțele de judecată, demararea lucrărilor de construcție la proiectul Nabucco pe teritoriul României să fie blocată pe o perioadă lungă, de până la 3 ani.

„Compensaţia va fi compusă din două elemente, respectiv indemnizaţia care va fi plătită proprietarilor terenurilor în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă asupra terenurilor ca urmare a construirii şi operării proiectului Nabucco, şi despăgubirile pentru daunele (dacă vor exista) suferite cu ocazia executării lucrărilor aferente proiectului Nabucco în legătură cu terenurile traversate de conducta de gaze naturale Nabucco sau aflate în vecinătatea acesteia”, se arată în documentul citat.

Persoanele îndreptăţite la plata compensaţiilor includ atât proprietarii imobilelor afectate de construcţia, existenţa şi operarea conductei de gaze naturale Nabucco, cât şi titularii oricăror activităţi de orice natură (comercială, industrială, agricolă), desfăşurate pe orice bază sau cu orice titlu, pe sau asupra imobilelor afectate de conducta de gaze naturale Nabucco.

Pe teritoriul României, conducta va fi construită urmând traseul de la graniţa de sud-vest a țării, trecând prin judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pe o lungime de circa 470 de kilometri.

Proprietarii nu au prea mult loc de negociere 

„În ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiilor, acestea vor fi calculate prin acordul părţilor, cel puţin la nivelul chiriei pentru folosinţa unui imobil de aceeaşi categorie”, se spune în expunerea de motive.

Determinarea cuantumului compensaţiilor se va face în baza acordului părţilor, luând în considerare valorile stabilite prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat independent.

„În caz de divergenţe, determinarea valorii acestor sume va fi făcută de către companiile Nabucco, în baza unor rapoarte de expertiză pregătite de un evaluator de proprietăţi imobiliare autorizat independent, selectat de companiile Nabucco”, se menționează în document.

Despăgubirile pentru daunele cauzate vor fi calculate în funcţie de suprafaţa afectată a imobilelor, diminuarea valorii de circulaţie a imobilelor afectate datorită instituirii restricţiilor stabilite prin normativele tehnice în vigoare în ceea ce priveşte zona de protecţie şi zona de siguranţă aferente conductei Nabucco și valoarea producţiilor, plantaţiilor sau culturilor existente, afectate de lucrările de construcţii.

În cazul în care proprietarii actuali sau titularii de activităţi asupra terenurilor ce vor fi afectate de construcţia, existenţa şi operarea conductei Nabucco nu vor fi de acord cu valoarea compensaţiilor plătite sau consemnate de companiile Nabucco, aceştia vor avea dreptul de a contesta în faţa instanţelor de judecată competente valoarea compensaţiilor, fără a putea afecta însă exercitarea drepturilor de superficie şi/sau servitute asupra terenurilor relevante, stabilite în favoarea companiei Nabucco România.

Clarificare: Nabucco este un proiect privat

Proiectul de lege prevede stabilirea expresă a principiului că fondurile necesare pentru plata sau consemnarea compensaţiilor ce vor fi acordate persoanelor îndreptăţite vor fi avansate de către companiile Nabucco, având în vedere faptul că proiectul Nabucco va fi dezvoltat în regim privat.

În acest sens, proiectul clarifică regimul proprietăţii asupra conductei de gaze naturale Nabucco prin stabilirea în mod expres şi neechivoc a dreptului de proprietate privată asupra conductei în beneficiul companiei Nabucco România, având în vedere că proiectul Nabucco va fi implementat prin investiţie privată, iar investitorii au nevoie de garanţii pentru a investi.

„Măsura este necesară având în vedere că prevederile neclare din legislaţia în vigoare şi incertitudinile generate de aceste lipsuri pot constitui un impediment major în realizarea proiectului, mai ales prin imposibilitatea asigurării necesarului de finanţare din partea investitorilor care nu ar accepta trecerea conductei realizate din fonduri proprii în proprietatea statului român sau din partea instituţiilor internaţionale de finanţare care nu ar putea beneficia de garanţii depline asupra conductei în cazul în care aceasta ar fi deținută în proprietatea publică a statului român”, se stipulează în expunerea de motive.

Totodată, proiectul de lege prevede că proiectul Nabucco este proiect de interes naţional, iar lucrările aferente conductei de gaze naturale Nabucco sunt lucrări de utilitate publică.

S.C. Nabucco Gas Pipeline România S.R.L. are ca asociat unic Nabucco Pipeline International GmbH, compania de proiect care trebuie să construiască gazoductul Nabucco, din care face parte și transportatorul național de gaze al României, Transgaz Mediaș, cu o participație de 17,48%, alături de OMV, MOL, Bulgarian Energy Holding, Botas și RWE.

Transgaz este controlată în proporție de 73,5% de statul român, prin Ministerul Economiei.

Tag Cloud