Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Statul bulgar retrage licența celui mai mare contribuabil al său - Lukoil

Statul bulgar retrage licența celui mai mare contribuabil al său - Lukoil

20130423 - Lukoil

Bulgaria continuă lupta sa cu companiile din sectorul energetic. Ultima victimă a guvernului bulgar este nici mai mult nici mai puin decât Lukoil, companie responsabilă pentru 9% din PIB-ul vecinilor sudici și pentru 25% din veniturile bugetare ale acestora. Ieri, Agenția Vamală din Bulgaria a retras licența Lukoil de stocare şi de transport a carburanților, din cauza unor nereguli legate de urmărirea, înregistrarea și transmiterea datelor referitoare la volumul de carburanți transportată prin rețeaua de conducte operate. Conflictul dintre autoritățile sofiote și Lukoil nu este unul nou, el având mai degrabă conotații politice, dată fiind implicarea companiei în campaniile electorale din Bulgaria.

Retragerea licenței se referă la conductele petroliere dintre rafinăria Neftochim din Burgans şi o unitate a companiei din Ilienți, de lângă Sofia. Lukoil are termen până pe 31 mai să aplice măsurile cerute în privința înregistrării volumului de carburanți, se arată într-un comunicat al agenției, citat de agenția de știri Focus.

Vămuiți, dar s-o știm și noi!

În urmă cu o săptămână Agenția Vamală din Bulgaria a notificat Lukoil că dispozitivele instalate, potrivit unei reglementări (nr. 3 din octombrie 2012) nu transmit datele corespunzătoare sistemul informatic al Vămii și că s-a observat o discrepanță între cifrele înregistrate în contabilitate și cantitatea de combustibil depozitată. Înainte de  trimite notificarea, autoritățile statului bulgar au semnalat faptul că la unele puncte de lucru nu sunt instalate dispozitive de monitorizare a traficului carburanților, și că, și în cazul în care există acestea nu sunt conectate între ele. În cadrul unui control efectuat între 9 și 12 aprilie, inspectorii bulgari au constat că senzorii din două antrepozite nu funcționau. În alte două antrepozite autoritățile susțin că au găsit senzori care funcționau dar nu transmiteau datele către sistemul informatic al Vămii. Un al doilea control efectuat între 18 și 19 aprilie a stabilit că situația nu fusese remediată. Lukoil Bulgaria a fost anunțată în privința deciziei de retragere a licenței şi are dreptul să o conteste. Compania are termen până la 1 iunie să respecte cerințe similare şi pentru terminalul petrolier Roseneț din Burgas. Și în 2011, autoritățile au retras temporar licența Lukoil.

Lukoil susține că e hărțuită

Lukoil a ripostat, acuzându-l, potrivit Focus, pe președintele Agenției Vamale bulgare, Vanyo Tanov, pentru tentativa repetată de a hărțui compania, prin adoptarea de măsuri arbitrare îndreptate exclusiv împotriva activității acesteia. În opinia rușilor, reglementarea 3 din octombrie 2012 a fost una cu dedicație, aplicându-se doar Lukoil. Compania nu a fost consultată, nu s-au realizat studii de impact și expertize tehnice asupra impactului acestei reglementări. Astfel noile dispozitive de monitorizare a volumului de produse petroliere transportate și depozite ar trebui impuse doar la Lukoil – Neftohim Burgas și la antrepozitele Lokoil de la Karnobat, Stara Zagora, Plovdiv, Vetren, Ihtiman și Iliansi. Introducerea acestora implică, potrivit reprezentanților companiei, costuri materiale și tehnologice "imense", iar termenul de implementare de numai șase luni, este imposibil de respectat în pofida eforturilor "maxime" depuse de angajații Lukoil. De altfel, susține gigantul rus, între 10 și 19 aprilie, au fost trimise numai puțin de cinci scrisori Agenției Vamale din Bulgaria, prin care aceasta era informată în legătură cu stadiul lucrărilor și a solicitat prezența inspectorilor Agenției pentru ca aceștia să constate în ce măsură noile dispozitive instalate corespund cerințelor noii reglementări. Agenția Vamală, susține Lukoil, a refuzat să-și îndeplinească prerogativele legale.

Acesta nu este primul conflict dintre companii petroliere și statul bulgar. În martie 2012, Consiliul Concurenței bulgar a anunțat că Lukoil Bulgaria, OMV, Rompetrol Bulgaria si Naftex Petrol au fost implicate în acorduri de fixare a preturilor carburanților. "Ilegalitatea a constat în încheierea unui acord interzis și coordonarea practicilor de stabilire a prețurilor, pentru a limita concurenta pe piețele en-gros de benzina și motorina", susțineau autoritățile, care au refuzat să de detalii cu privire la perioada în care a avut loc fixarea preturilor.

Lukoil - principalul sponsor al Partidului Socialist?

De asemenea, retragerea licenței din 2011 a fost rezolvată, potrivit presei bulgare, ca urmare a relației strânse dintre directorul general al Lukoil, Valentin Zletev, şi premierul de dreapta de atunci, Boiko Borisov. Paradoxal, se poate spune dacă luăm în calcul depeșa din 2005 a fostului ambasador SUA în Bulgaria,  James Pardew, dezvăluită de Wikileaks, care susținea că Lukoil este finanțator al Partidului Socialist. "Majoritatea companiilor bulgare avand legaturi de afaceri cu Rusia sunt de partea socialistilor, in special in sectorul energetic. Filiala bulgara a LukOil - care aduce 20% din totalul taxelor colectate in Bulgaria - este, se spune, un sponsor al Partidului Socialist. La fel, Risk Engineering, cea mai mare firma bulgara in sectorul energiei nucleare, are leg

Tag Cloud