Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Unde dai și unde crapă: izolarea termică a clădirilor crește riscul de cancer pulmonar

Unde dai și unde crapă: izolarea termică a clădirilor crește riscul de cancer pulmonar

reabilitare-termica

Ca orice altă politică publică, se pare că și eficiența energetică, a cărei componentă principală este cea a izolării termice a imobilelor, are consecințe neintenționate din cele mai nefericite.

Potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal (BMJ), reducerea ventilării locuințelor, o componentă importantă a izolării termice a acestora, va îmbunătăți eficiența energetică, însă numai în detrimentul sănătății populației, care va suferi de impactul negativ al expunerii în interiorul locuinței la radon, fenomen care, implicit, va majora riscul de cancer pulmonar.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.

Studii recente arată că, în România, cel puțin 10% din totalul cazurilor de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 0,8% din numărul total de decese îşi au originea în expunerea la radonul rezidențial. Pentru România, anual un număr de 1.000-2.000 de decese prin cancer pulmonar pot fi atribuite radonului. După fumat, radonul este a doua cauză în declanșarea cancerului căilor respiratorii.

Chiar dacă controlul ventilației are efecte benefice asupra eficienței energetice, asupra temperaturilor din interior în timpul iernii și protejează împotriva poluanților din aer liber, el are potențialul de a crește concentrațiile de poluanți generate de surse din interior sau de sub casă, susțin experții BMJ. Notabil în acest sens este radonul, un gaz inert natural format din dezintegrarea radioactivă a elementelor din seria uraniului, care se infiltrează în locuințe prin podea.

Radonul este responsabil de moartea anuală a 15-22.000 de persoane din cauza cancerului pulmonar în Statele Unite, de 9,9% din decese cauzate de cancer pulmonar în țările europene, și în jur de 1.400 de decese pe an în Regatul Unit.

Potrivit calculelor BMJ, în lipsa adoptării unor măsuri compensatorii, izolarea termică a locuințelor ar cauza în Marea Britanie numai moartea anuală a 278 de persoane, suplimentar față de cele 1.400 de decese cauzate de cancerul pulmonar a cărei principală sursă este radon-ul. Ceea ce reprezintă o creștere semnificativă, de aproape 20% a deceselor cauzate de radon. 

 

Tag Cloud