Trecerea de la cărbune la gaze naturale a scumpit căldura în Arad cu 37% pentru populație și cu 63% pentru companii
- Detalii
- Publicat în 12 March 2015
Prețul reglementat al energiei termice livrate de CET Arad a fost majorat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), de la 1 ianuarie 2015, cu 36,98% pentru consumatorii casnici și cu 62,87% pentru consumatorii noncasnici, din cauza faptului că centrala a trecut de la alimentarea cu cărbune la cea cu gaze naturale, combustibil semnificativ mai scump, se arată într-un comunicat al Autorității.
Potrivit legislației în vigoare, ANRE aprobă preţurile reglementate de vânzare-cumpărare a energiei termice produse în cogenerare de înaltă eficienţă ce beneficiază de scheme de sprijin instituite la nivel naţional, precum şi preţurile pentru energia termică produsă în centrale de cogenerare, destinată sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.
Aceste prețuri reglementate pentru energia termică produsă și livrată din centrale de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin se stabilesc pe baza prețurilor de referință, determinate pentru centrale echivalente de producere a energiei termice funcționând fie cu combustibil majoritar solid, fie cu gaze din rețeaua de transport, fie cu gaze din reteaua de distribuție.
ANRE precizează că, la stabilirea acestor prețuri de referință, principalul cost luat în considerare este cel cu combustibilul, element care reprezintă circa 80% din costurile totale. Prețurile de referință ale energiei termice sunt ajustate anual, în principal pe baza prețurilor medii anuale ale combustibililor raportate de către producători.
ANRE spune că primăria Arad s-a împușcat singură în picior
"Prin Notificarea transmisă de S.C. CET Arad S.A. cu nr. 7337/29.10.2014 şi înregistrată la ANRE cu nr. 68210/29.10.2014, producătorul a comunicat ANRE schimbarea combustibilului din combustibil solid în gaz natural din rețeaua de transport, motivând că funcţionarea pe combustibil solid nu mai este posibilă deoarece în Planul de acţiuni din Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 10/2006 rev. 2011 a fost introdusă lucrarea Desulfurare gaze de ardere la cazanul nr. 1, cu termen de conformare 31.12.2013, iar investiţia nu a fost realizată, fiind considerată nejustificată economic de către S.C. CET Arad S.A. Investiția la cazanul nr. 2 cu funcționare pe gaze naturale a fost aprobată prin Hotărârea AGA S.C. CET Arad S.A. nr. 6/14.12.2012 și Hotărârea Consiliului Local Arad nr. 120/2012", se arată în comunicatul ANRE.
În concluzie, pentru CET Arad, determinarea prețurilor reglementate pentru energia termică produsă și livrată, valabile în anul 2015, s-a realizat pe baza prețurilor de referință aprobate prin Ordinul ANRE nr. 109/2014, pentru o centrală aflată în anul 5 de accesare a schemei de sprijin și care utilizează combustibil gazos asigurat din rețeaua de transport, acestea fiind de 132,34 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru energia termică destinată consumului populaţiei, și de 158,03 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru energia termică destinată consumatorilor noncasnici, la care s-a adăugat costul unitar justificat al energiei electrice consumate pentru pompele din rețeaua de termoficare, de 3,63 lei/MWh, spune Autoritatea.
Pentru comparaţie, prețul de referință, aplicabil în anul 2015, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 109/2014, pentru o centrală aflată în anul 5 de accesare a schemei de sprijin și care utilizează combustibil solid, este de 96,27 lei/MWh, exclusiv TVA, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei noncasnici.
"Prin urmare, ANRE a aplicat strict reglementările în vigoare pentru determinarea prețurilor reglementate pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte în anul 2015, luând act de modificarea combustibilului la CET Arad din cărbune în gaze din rețeaua de transport. Faptul că prețul mediu al gazelor din rețeaua de transport pentru consumatori casnici este mai mare cu 69% decât prețul mediu al cărbunelui și cu 111% mai mare în cazul consumatorilor noncasnici explică creșterea prețului energiei termice în 2015 (combustibil gazos) față de 2014 (combustibil solid) de 36,98% pentru consumatorii casnici, respectiv de 62,87% pentru consumatorii noncasnici", conchide ANRE.
Ajutoare de stat de aproape 100 milioane lei
Autoritatea mai precizează că, în conformitate cu HG nr. 1215/2009 prin care se instituie un ajutor de stat sub forma unei scheme de sprijin de promovare a cogenerării de înaltă eficiență în România, producătorii de energie electrică și termică în cogenerare beneficiază, în perioada 2011-2023, de un bonus de cogenerare pentru fiecare unitate de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență și livrată în rețelele electrice ale SEN.
Astfel, în perioada aprilie 2011-decembrie 2014, CET Arad a beneficiat de ajutoare de stat, acordate sub formă de bonusuri de cogenerare, în sumă de 14,59 milioane lei în 2011, 27,88 milioane lei în 2012, 24,67 milioane lei în 2013 și 31,52 milioane lei în 2014.
"În total, ajutorul de stat încasat pe primii patru ani ai schemei de sprijin de SC CET Arad şi plătit de toţi consumatorii finali de energie electrica din România, prin componenta "bonus de cogenerare" din factură, are valoarea de 98,66 milioane lei (aproximativ 22,4 milioane euro)", se mai afirmă în comunicatul ANRE.
Falcă protestează
ANRE a emis acest comunicat după ce, potrivit presei locale, primarul din Arad, Gheorghe Falcă, s-a arătat revoltat față de decizia ANRE de a majora gigacaloria în Arad cu 50% de la 1 ianuarie 2015.
„ANRE a transmis către CET acest nou preţ, fără niciun fel de explicaţie şi justificare. Este de neînţeles acest lucru, în condiţiile în care Aradul a făcut investiţii în CET, din ianuarie am trecut la producţia pe gaz, gazul s-a ieftinit şi, totuşi, un organism al guvernului decide că arădenii trebuie să plătească mai mult” a declarat Gheorghe Falcă.
În aceste condiții, mai mulți consilieri locali arădeni au propus majorarea semnificativă a subvenției pentru încălzire acordate de primărie, de la 17,42 la 70,36 lei/gigacalorie.