Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati România, cel mai ridicat preț zilnic spot al energiei din Europa, de peste 500 de euro/MWh. Preț orar record: 770 euro/MWh

România, cel mai ridicat preț zilnic spot al energiei din Europa, de peste 500 de euro/MWh. Preț orar record: 770 euro/MWh

România are luni cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă, de 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai ridicat decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germania. Prețul se apropie de recordul istoric înregistrat pe 8 martie 2022, de 2.673 lei/MWh, singura dată când a fost înregistrat un preț superior celui de luni.

Pentru intervalul orar 19-20, prețul unui MWh este de 3.799 lei (770 euro/MWh), peste recordul precedent din 8 martie, când pentru același interval orar prețul era de 3.286 lei.

Prețul mediu al energiei tranzacționate pe PZU în luna iunie a fost de 1.138,3 lei/MWh, în creștere cu peste 13% față de cel aferent lunii precedente. Volumul tranzacționat, de 2,15 TWh, a echivalat cu 52,09% din consumul intern.

De ce este important: Piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cea mai importantă piață de energie din România, reprezentând peste jumătate din consumul inter. Cu alte cuvinte, acesta este prețul energiei achiziționate de furnizorii de energie pentru a fi livrată în ziua următoare consumatorilor finali, casnici și non-casnici.

Mai este important: Prețul de luni de pe PZU, de 2,6 lei/KWh (care este costul de achiziție de energie electrică al furnizorilor), este de aproape 8 ori mai mare decât cel pe care furnizorii îl pot factura clienților casnici cu consum între 100 și 300 KWh, (costul cu achiziția de energe aferent prețului final cu taxe de 0,8 lei/KWh, restul fiind tarife de distribuție, transport, certificate verzi, cogenerare, accize și TVA) și de peste 5 ori celui ce poate fi facturat clienților non-casnici (de 1 leu/KWh, cu toate tarifele și taxele incluse).

Statul urmează a achita furnizorilor diferența dintre costul de achiziție și cel facturat efectiv, proces ce potrivit actorilor din piață evoluează extrem de dificil. Presiunea anuală asupra bugetului de stat a plafonării și compensării este estimată la zeci de miliarde de lei. Legislația privind plafonarea și compensarea prețurilor a eliminat una dintre motivațiile furnizorilor de a negocia contracte mai ieftine la energie, din moment ce diferența de preș este achitată de stat.

Cea mai ieftină energie spot din Europa a fost luni în Suedia, de 11 euro/MWh.

Prețuri de peste 500 de euro/MWh mai înregistrau doar Slovacia (%20 euro/MWh), Ungaria (510 euro/MWh) și Italia (505 euro/MWh).

În primele ore ale dimineții de luni, România exporta 39 MW, cea mai importantă sursă de energie fiind cea hidro, cu 1600 MW, urmată de nuclear și hidrocarburi, cu câte aproximativ 1350 MW, și cărbune, cu 1.100 MW. Tot aproximativ 1.000 MW produceau și parcurile eoliene.

Seceta instalată în ultima perioadă a redus producția de energie hidro. În plus 2 unități de la Porțile de Fier de câte 200 MWh se află în revizie programată.

Tag Cloud