2013: scumpiri la energie in Romania si ieftiniri in Bulgaria si Ungaria
- Detalii
- Publicat în 03 January 2013
Energia electrica este cu 6% mai scumpa in Romania incepand cu 1 ianuarie 2013, din cauza faptului ca Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) le-a recunoscut producatorilor de electricitate costuri mai mari pentru cantitaţile livrate in coşul reglementat.
In total, scumpirile de anul acesta se vor ridica la aproximativ 10%, alte majorari de preturi datorandu-se acoperirii de catre consumatori a subventiilor de stat destinate producatorilor de energie regenerabila.
Potrivit calculelor ANRE, la o factura medie casnica cifrata la finalul anului trecut la circa 40 de lei (pentru un consum mediu lunar de 100 kWh), majorarea va fi de aproximativ 4,5 lei pe luna.
De asemenea, potrivit calendarului de eliminare a preţurilor reglementate in domeniul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici, prima scumpire de 5% va avea loc la 1 aprilie, fiind urmata de o majorare de preţ de 5% la 1 iulie şi de o alta apreciere, de 3%, la inceputul lunii octombrie.
Pentru consumatorii casnici se anunta doua scumpiri anul acesta, una de 8% la inceputul lunii iulie şi una de 2% la inceputul lunii octombrie.
Bulgaria: costuri de productie mai mici si contract avantajos cu Rusia
In schimb, in Bulgaria, gazele şi energia termica s-au ieftinit in Bulgaria de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%, potrivit Comisiei de stat pentru reglementarea in domeniul energiei şi apei (DKEVR).
Sofia va inregistra cele mai importante scaderi ale preţurilor la incalzire, cu reduceri mai mici in Varna, Burgas şi Plovdiv, potrivit Novinite.com.
Ieftinirea cu 9,8% a gazelor, aprobata la sfarşitul lunii decembrie de DKEVR, conduce la un preţ de 656,47 leva (335,6 euro) pe 1.000 metri cubi de la 1 ianuarie 2013, cu 71,89 leva (36,7 euro) mai puţin decat inainte.
Directorul general al companiei de stat Bulgargaz, Dimitar Gogov, estimeaza ca veniturile operatorului vor scadea cu pana la 4 milioane leva (aproximativ 2 milioane euro) in primul trimestru al acestui an in urma reducerii preţului la gaze cu 9,8%, şi cu nu 9,3%, cat recomandase compania.
Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis in decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorita scaderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.
Producţia interna a Bulgariei acopera aproximativ 15% din consum, restul fiind importat din Rusia.
Ungaria: se pregateste nationalizarea industriei energetice?
Si in Ungaria, de la 1 ianuarie, preţurile gazelor naturale, electricitaţii şi energiei termice livrate populaţiei au fost reduse cu 10%, iar o masura similara urmeaza sa fie aplicata cel tarziu in aprilie, a declarat o sursa guvernamentala citata de publicaţia Magyar Hirlap, transmite Portfolio.
Obiectivul masurii, aprobata de Parlament in decembrie 2012, este ca fiecare gospodarie sa plateasca mult mai puţin pentru energie, a aratat oficialul.
Iniţial, costul masurii ar fi trebuit suportat de furnizorii straini de energie, dar potrivit modificarilor aduse legislaţiei costurile sunt imparţite de un grup mai mare de operatori din industrie.
Potrivit unei analize a Portfolio, informaţia publicata de Magyar Hirlap este surprinzatoare avand in vedere ca nici reducerea actuala de 10% a preţului energiei nu este justificata economic, intrucat nu a avut loc o scadere a costului materiilor prime.
In aceste condiţii, o a doua decizie de acest fel ridica intrebarea daca nu va fi pusa in pericol aprovizionarea cu energie, in condiţiile in care tendinţele de pe piaţa mondiala nu indica o scadere a preţurilor.
Premierul Viktor Orban şi mai mulţi membri ai Parlamentului au declarat inainte de reducerea preţului energiei din ianuarie ca masura este "doar un prim pas". Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, ca Guvernul estimeaza ca este posibila o reducere a preţului energiei pentru populaţie de 20%-40%.
Analiştii avertizeaza insa ca aceste reduceri ar putea avea loc, de exemplu in cazul furnizarii de electricitate, in detrimentul segmentului de clienţi corporatişti.
Reducerile, care pot fi considerate drept masuri de protecţie sociala, ar putea alimenta aşteptarile privind intenţia guvernului de a naţionaliza companiile furnizoare de energie, avand in vedere ca le vor fi erodate veniturile.