Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04122024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Elcen a semnat cu japonezii contractul pentru construirea centralei cu pornire rapidă. Valoarea investiţiei s-a schimbat de la 150 la 170 mil. €

Elcen a semnat cu japonezii contractul pentru construirea centralei cu pornire rapidă. Valoarea investiţiei s-a schimbat de la 150 la 170 mil. €

sediul ELCEN

Electrocentrale București (Elcen), cel mai mare producător de energie termică din România, și gigantul japonez Marubeni Corporation au semnat astăzi contractul pentru înființarea companiei care va construi centrala pe gaze cu pornire rapidă (circa 10 minute) care va ajuta la echilibrarea sistemului energetic naţional, informează Elcen într-un comunicat. Potrivit estimărilor actuale, construcția centralei va fi realizată în aproximativ 18 luni de la data închiderii financiare a proiectului. Intrarea în exploatare comercială a noii centrale ar urma să aibă loc în 2017.

Noua firmă, S.C. Fântânele Gas Power S.A,  vizează construcția în comun a unei centrale pe gaze de circa 250 MW, în valoare de aproximativ 170 milioane de euro, pe amplasamentul de la Fântânele (județul Mureș). Anul trecut, investiţia a fost estimată la doar 150 milioane de euro.

Fântânele Gas Power va fi deținută 90% de Marubeni Corporation, restul de 10% din acțiuni revenind Electrocentrale București. Compania va funcționa ca producător independent de energie (IPP).

“Flexibilitatea și eficiența soluției tehnice alese pune la dispoziția sistemului o sursă pentru echilibrare și capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile”, a declarat Gabriel Ignat, directorul general al Elcen.

“Fântânele este primul nostru proiect de investiție în infrastructura din România și suntem încântați pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală și de Est. Marubeni Europower urmărește să-și extindă prezența în România, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranța și funcționalitatea unei piețe de energie care tinde către un sistem energetic independent”, a precizat Hiroshi Tachigami, presedintele Marubeni Europower.

Proiectul presupune realizarea unor unități de producție de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fântânele, care este în prezent dezafectată.

În ceea ce privește finanțarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societății mixte, restul urmând să fie asigurat prin împrumut de la instituții de credit și/sau bănci comerciale. Elcen va contribui cu aport în natură, prin terenul necesar realizării proiectului și cu accesul la utilități.

Marubeni Corporation a fost asistată juridic de casa de avocatură „Țuca Zbârcea & Asociații”.

Elcen

Elcen a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. La ora actuală, Departamentul pentru Energie este acționarul majoritar al Elcen, deținând peste 90% din acțiunile companiei.

Elcen este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Societatea acoperă și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național. Anul trecut, Elcen a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde lei (380 milioane euro) și un profit net de 51 milioane lei (11,7 milioane euro).

Marubeni Corporation

Fondată în 1858 în Japonia, Marubeni Corporation este un conglomerat industrial acoperind o arie largă de activitate precum  infrastructură, energie, transporturi, construcții, finanțe, retail, industria textilă, industria celulozei, imobiliare, logistică și IT. În anul fiscal încheiat la 31 martie 2014, Marubeni a obținut venituri de peste 100 miliarde dolari și un profit operațional de peste 2 miliarde dolari.

Marubeni deține 120 de reprezentanțe în 65 de țări, numărând peste 4.000 de angajați. Marubeni Europower este divizia europeană a Marubeni Corporation pentru dezvoltarea proiectelor IPP. În România, compania este prezentă din 1975, fiind implicată în diverse proiecte în domeniul industriei chimice şi metalurgice.

Tag Cloud