Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Noul ministru al Energiei demite conducerea ELCEN, critică achizițiile de gaze din import ale societății și cere plan de eficientizare

Noul ministru al Energiei demite conducerea ELCEN, critică achizițiile de gaze din import ale societății și cere plan de eficientizare

CET Grozavesti

Departamentul pentru Energie va demara în perioada imediat următoare un program pentru eficientizarea S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN), companie la care exercită calitatea de administrator în numele statului român, noul ministru delegat pentru Energie cerând direcțiilor din subordinea Departamentului propuneri pentru numirea unei nou conduceri a societății și arătându-se preocupat de cheltuielile ELCEN cu gaze din import.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a cerut direcţiilor din subordine ca, în termen de maximum o săptămână, să-i propună un plan de măsuri pentru eficientizarea activităţii societăţii. În planul cerut de ministru este nevoie să figureze inclusiv propuneri pentru numirea unei noi conduceri, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Directorul general al Electrocentrale Bucureşti este Dan Ştefan Cetacli, numit în această funcţie în 2010, de către ministrul economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.

„Sunt preocupat de situaţia ELCEN în ceea ce priveşte punerea în aplicare a deciziei Guvernului de a integra ELCEN şi RADET, dar şi de preţul plătit de societatea de stat pentru achiziţia de combustibili primari. În mod special, mă refer aici la cheltuielile făcute pentru achiziţia de gaze naturale provenite din import”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Combustibili pe datorie

Recent, ELCEN a hotărât să contracteze un credit de 200 milioane de lei de la Alpha Bank pentru a plăti păcura şi gazele din perioada octombrie 2013 – martie 2014.

Pentru acest credit, Electrocentrale Bucureşti garantează, printre altele, cu o ipotecă pe creanţe de 380 milioane lei pe care le are de încasat din vânzarea de energie termică, dar şi cu o ipotecă pe banii pe care îi are de primit de la Radet Bucureşti, după un contract semnat încă din anul 2009.

Electrocentrale Bucureşti trece printr-un proces de divizare parţială care va avea ca rezultat desprinderea unor părţi din patrimoniu şi transmiterea către Electrocentrale Constanţa şi Electrocentrale Titan. Finalizarea transferului este stabilită pentru 30 iunie. După divizare, Electrocentrale Bucureşti va mai deţine CET Vest, CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti plus Uzina de reparaţii.

Acţionariatul companiei este format din statul român, reprezentat de ministerul Economiei, prin departamentul pentru Energie, Termoelectrica şi Romgaz. ELCEN SA face parte dintre companiile energetice la care există obligativitatea selectării unui management privat, acţiune care nu a fost încă declanşată întrucât societatea se află în proces de divizare.

De la cine a mai cumpărat ELCEN

Electrocentrale Bucureşti a mai făcut de curând mai multe contracte pentru achiziţionarea de păcură, cu mai mulţi jucători din piaţă.

De exemplu, în urmă cu câteva luni, ELCEN a încheiat un act adiţional la un contract de vânzare – cumpărare păcură de la finale anului 2012, semnat cu Astra Prod Oil, privind modificarea formulei de calcul a preţului, respectiv acordarea unui discount de 10 dolari pe tonă pentru o cantitate de maxim 2.500 de tone, achiziţionată până în august 2013.

Într-un alt an, directorul comercial al Electrocentrale Bucureşti a anunţat semnarea unui contract pentru cumpărarea a 200.000 tone păcură, la cotaţia europeană de atunci a combustibilului, de la OMV Petrom.

Tag Cloud