BRM, bilanţ la un an de tranzacţii cu gaze. Ce nu merge la OPCOM?
- Detalii
- Publicat în 22 October 2014
După ce în vara anului trecut, ANRE a acordat licenţa pentru BRM şi OPCOM, în anul 2014 pe Bursa Română de Mărfuri s-au tranzacţionat 2,16 milioane MWh (204 milioane metri cubi) în 2014, până în 20 octombrie, au informat reprezentanţii BRM (foto) într-o conferinţă de presă.
În plus, conducerea Bursei şi-a propus să dezvolte şi produsele derivate aferente, a declarat Septimiu Stoica, preşedintele instituţiei. BRM a mai făcut şi demersuri pe lângă o Casă de compensare europeană dar a lansat şi un nou produs de tranzacţionare numit STEGN, care ar permite traderilor şi consumatorilor licenţiaţi de gaze naturale să încheie tranzacţii în timp real, pe perioade scurte, medii şi lungi, fără depunerea de garanţii. Aplicaţia a fost finalizată și este în producție din data de 7 octombrie 2014.
Sistemul nou de tranzacţionare presupune un grup de lucru format din minim patru parteneri, „Whitelist”, care permite fiecarui participant de a-și pre-selecta potențialii parteneri, în functie de criteriile prestabilite și agreate de ANRE.
Platforma poate răspunde următoarelor cerințe: volum mare de tranzacții într-un interval scurt de timp, se pot introduce simultan în sistem ordine de vânzare și de cumparare, anonimat în piață, se realizează combinații continue și matching în funcție de parametrii introduși de utilizator (preț, cantitate, perioadă, tip gaze), alertează utilizatorul (prin sms/mail) atunci când sunt sunt realizate tranzacțiile, când este postat un nou ordin în piață și când se înscrie un nou participant la tranzacțiile pe platformă şi altele.
Tranzacţii
Revenind la tranzacţii, să spunem că din totalul de 7,8 milioane de MWh (732 milioane mc gaze naturale) scoşi la tranzacţionare, 0,7 milioane MWh (6,5 milioane mc) au fost tranzacţionate în anul 2013 şi 2,16 milioane MWh (204 milioane mc) până la 20 octombrie 2014.
În 2014, trimestrul III a fost cel mai bogat în tranzacţii cu gaze naturale pe BRM, care au ajuns la un volum de 1,4 milioane MWh.
În privinţa dinamicii tranzacţiilor, în august – septembrie 2014, cele mai importante tranzacţii cu gaze naturale au fost din producţia internă: 220.000 MWh (20 milioane mc) de la OMV Petrom şi 477.000 MWh (45 milioane mc) de la Romgaz.
“BRM a depăşit deja 5% din piaţa eligibilă şi estimează că înainte de încheierea acestui an va atrage tranzacţionarea a 10% din gazele de pe piaţa liberă, iar anul următor speră ca procentajul să ajungă la 20%”, a declarat preşedintele – director general BRM, Gabriel Purice.
În ultimele două luni, preţul mediu de tranzacţionare a coborât la 85-86 de lei/MWh, de la 89 lei/MWh) cât poate fi considerat acum preţul reglementat.
BRM versus OPCOM
De ce la BRM se tranzacţionează gaze naturale şi la OPCOM nu? Chiar dacă preşedintele Septimiu Stoica a adus laude specialiştilor de la OPCOM, directorul general Gabriel Purice a amintit că BRM este majoritar privată, spre deosebire de OPCOM, ca posibil punct important de diferenţiere şi că BRM aleargă după clienţi... nu aşteaptă să vină clienţii la bursă.
Printre alte posibile diferenţe figurează şi aceea că la bursă se acceptă şi clienţi finali, după care, de asemenea, e mai mult de... alergat, aminteşte Valeriu Gheorghe, director executiv al BRM.
Fără a ascunde meritele specialiştilor de la OPCOM, reprezentanţii BRM au susţinut ca posibile puncte de diferenţiere şi “mecanismele de dialog cu clienţii mai prietenoase, instrumente interactive, unele formate după discuţii anterioare sau după anumite perioade de probă prealabile”.