Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11112024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Țițeiul WTI s-a depreciat cu 10,2% într-o singură zi. Valoarea totală a 10 companii de pe bursa americană s-a diminuat astăzi cu 75 mld. $

Țițeiul WTI s-a depreciat cu 10,2% într-o singură zi. Valoarea totală a 10 companii de pe bursa americană s-a diminuat astăzi cu 75 mld. $

BF-AI677 OILCRA 16U 20141128155707

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat în sedința bursieră de vineri una dintre cele mai dramatice pierderi din istorie, depreciindu-se cu numai puțin de 10,2% sau 7,54 $, atingând cel mai redus nivel din septembrie 2009, 66,15 $/baril.

E adevărat că ieri, când cartelul OPEC și-a anunțat decizia de a păstra neschimbat nivelul producției, NYMEX a fost închisă de Thanksgiving Day, deprecierea WTI echivalând astfel cu o depreciere pe 2 zile.

Țițeiul Brent, etalon pe piața europeană, și-a continuat și el evoluția descendentă, pierzând 3.4% sau 2,43 $, încheiand ultima zi a acestei săptămâni la 70,15 $/baril.

Într-o singură lună, luna noiembrie, atât WTI, cât și Brent-ul s-au depreciat cu 18%, cea mai mare depreciere lunară înregistrată din toamna lui 2008, când s-a intensificat criza financiară globală.

Mai mulți analiști chestionați de Wall Street Journal s-au declarat extrem de pesimiști, susținând că încă nu s-a atins pragul de rezistență al petrolului și că tendința descendentă poate continua.

Companiile mici și cele de pe piața petrolului de șist - cele mai lovite

Potrivit unor analize Wells Fargo & Co., IHS Inc. și ITG Investment Research, citate de Bloomberg, producătorii cu costurile de producție marginale cele mai ridicate, în special din industria producătoare de petrol din formațiuni de șist, dar și state exportatoare ale căror execuții bugetare sunt dependente de prețul petrolului, precum Iran, Venezuela sau Rusia, vor simți cât de curând pe pielea lor noul impact al prețului petrolului.

Investorii i-au pedepsit pe mai mulți jucători de pe piața americană, printre care Continental Resources Inc., cel mai mare producător de petrol de șist din Bakken (Dakota de Nord), care a pierdut 20%, cea mai mare scădere din ultimi șase ani. Piața i-a penalizat și pe cei de la ExxonMobil, ale căror acțiuni s-au depreciat cu 4,2%, dar și pe canadienii de la Talisman Energy Inc., care au mai pierdut azi 1,8%, după ce ieri se prăbușiseră cu 14%.

Alți mari producători americani au avut de suferit, precum Chesapeake Energy Corp., în scădere cu 12%, sau Apache Corp. și Pioneer Natural Resources Co., care au pierdut 11% fiecare. Devon Energy Corp. și EOG Resources Inc. s-au văzut și ele nevoite să scadă cu 8%.

Cel mai mult vor suferi companiile mici, care se concentrează pe inovații tehnologice și explorarea în zone de frontiere, toate acestea pe credit însă. Goodrich Petroleum Corp. este un exemplu. Cu o capitalizare de piață de doar 269 milioane de dolari, aceștia au nevoie de un preț al petrolului de 79,52 $/baril, ceea ce a făcut ca în ședința de vineri, acțiunile lor să se deprecieze cu 34%.

Marele pierzător - Energy XXI Ltd. - o companie de explorare ofshore

Însă cel mai mare pierzător al zilei de azi nu a venit din domeniul "shale oil", ci din cel al explorării offshore. Acțiunile companiei de explorare și producție offshore, Energy XXI Ltd., au scăzut cu numai puțin de 37%. Pe 30 septembrie, compania americană avea o datorie de 3,7 miliarde de dolari.

Tag Cloud