Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Transenergo, 38 mil. lei de la BT. ArcelorMittal Galaţi printre garanţii indirecţi, prin contractul de curent

Transenergo, 38 mil. lei de la BT. ArcelorMittal Galaţi printre garanţii indirecţi, prin contractul de curent

marriott

Milionarul Nelu Coman şi acţionarii Transenergo au hotărât săptămânile trecute contractarea unui plafon de creditare factoring fără recurs de 38 milioane de lei de la Banca Transilvania, indică un document al Transenergo.com, consultat de Energy Report.

Pentru garanţii au fost aprobate, printre altele, cesionarea creanţelor rezultate din contractul de furnizare a energiei electrice încheiat de compania milionarului Nelu Coman cu ArcelorMittal Galaţi înregistrat la Transenergo la finele lunii septembrie a anului în curs.

Tot de curând, în această toamnă, Nelu Coman, unul dintre oamenii de afaceri catalogaţi de mai multe ori în presă ca făcând parte dintre “băieţii deştepţi” din energie, a hotărât împreună cu ceilalţi acţionari ai “Transenergo Com” să aprobe pentru companie contractarea unui credit de 9,4 milioane de lei tot de la  Banca Transilvania. Asta după ce aceeaşi acţionari au aprobat contractarea unui credit de 4,5 milioane de lei (puţin peste 1 milion de euro) de la Piraeus Bank Romania.

În această vară, acţionarii companiei cu sediul la Marriott (foto) au hotărât să contracteze un credit pe termen lung de 22,35 milioane de lei de la CEC care ar urma să fie utilizat pentru refinanţarea unor alte credite mai vechi, mai precis 10,6 milioane de lei de la Banca Italo Romena şi altul de 11,75 milioane de lei tot de la banca Piraeus de mai sus.

Transenergo este activă pe mai toate segmentele energetice, de la producţie de energie (din microhidrocentrale sau panouri solare) la trading, de la furnizare de energie sau gaze naturale la productia de curent prin procesarea cărbunelui.

Pe segemntul microhidro, Transenergo are în prezent ansamblul microhidrocentralelor Topolog cu cinci microhidrocentrale cumpărate de la Energy Holding, fiecare microhidrocentrală fiind echipată cu cate două grupuri de producere a energiei electrice. Puterea totală instalată a acestora este de 5,95 MW. Microhidrocentralele sunt amplasate în judeţul Argeş, aproape de Curtea de Argeş, a Barajul Vidraru şi Vârful Negoiu şi au fost construite intre anii 1985 si 2003.

Ca grup, Transenergo a avut anul trecut afaceri de circa 817 milioane de lei cu un profit net de aproximativ 13 milioane de lei.

Transenergo este controlată de Rada Coman, care deţine 82,01%. Soţul acesteia, milionarul Nelu Coman, directorul Transenergo, are o participaţie de 5,88% iar 12,11% din acţiuni sunt deţinute de Iosif Brăzdău.

Să amintim şi că după cumpărarea celor cinci microhidrocentrale de la Hidroelectrica în anul 2004, Energy Holding a lăsat să se înţeleagă că sunt foarte profitabile şi că îşi va extinde capacitatea de producere proprie a energiei. Se pare însă că profiturile companiei au fost de fapt tot mai mari şi ca urmare a vestitelor contracte păguboase pentru Hidroelectrica.

Întâmplător sau nu, la niciun an de la deconectarea de la contractele de curent ieftin al Hidroelectrica, deţinerea microhidrocentralelor foarte profitabile nu mai părea o afacere, astfel că Energy Holding le-a vândut în anul 2013 către Transenergo Microhidro. Pe de altă parte, Transenergo nu era nici în anii trecuţi o firmă oarecare, fiind frecvent declarată câştigătoare când a fost vorba de furnizarea de energie pentru RATB.

Tag Cloud