Transenergo îşi reeşalonează credite şi majorează plafoane de factoring pentru contracte cu OMV şi Axpo
- Detalii
- Publicat în 06 January 2016
Milionarul Nelu Coman, unul dintre oamenii de afaceri catalogaţi de mai multe ori în presă ca făcând parte dintre “băieţii deştepţi” din energie, a hotărât împreună cu ceilalţi acţionari ai “Transenergo Com” să aprobe pentru companie atât reeşalonarea unei linii de credit de 37,35 milioane de lei Banca Transilvania dar şi majorarea mai multor plafoane de factoring, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.
În cazul reeşalonării, este vorba despre o linie de credit de 37,35 milioane de lei Banca Transilvania din cadrul unui contract de credit din aprilie 2011 în derulare în valoare de 45,35 milioane de lei, prin diminuarea acesteia cu 11,35 milioane de lei sub formă de CTM (contract pe termen mediu) cu rambursare în 36 de rate lunare egale.
Asociaţii au hotărât şi contractarea de la BT a unui plafon revolving CTS de 8 milioane de lei în vederea prefinanţării unui contract de furnizare energie electrică încheiat în aprilie 2015 cu Rompetrol Rafinare.
O altă hotărâre a asociaţilor a fost de majorarea plafoanelor de factoring din septembrie 2015 încheiat cu BT de la 3 milioane de euro la 4,4 milioane de euro pentru debitorul Axpo Trading şi tot o majorare a plafonului de factoring de la 3 milioane de euro la 4,4 milioane de euro pentru debitorul OMV Trading Gmbh.
Compania cu sediul la Marriott (foto) este activă pe mai toate segmentele energetice, de la producţie de energie (din microhidrocentrale sau panouri solare) la trading, de la furnizare de energie sau gaze naturale la productia de curent prin procesarea cărbunelui.
Pe segemntul microhidro, Transenergo are în prezent ansamblul microhidrocentralelor Topolog cu cinci microhidrocentrale cumpărate de la Energy Holding, fiecare microhidrocentrală fiind echipată cu cate două grupuri de producere a energiei electrice. Puterea totală instalată a acestora este de 5,95 MW. Microhidrocentralele sunt amplasate în judeţul Argeş, aproape de Curtea de Argeş, a Barajul Vidraru şi Vârful Negoiu şi au fost construite între anii 1985 si 2003.
Ca grup, Transenergo a avut în 2014 afaceri de circa 817 milioane de lei cu un profit net de aproximativ 13 milioane de lei.
Transenergo este controlată de Rada Coman, care deţine 82,01%. Soţul acesteia, milionarul Nelu Coman, directorul Transenergo, are o participaţie de 5,88% iar 12,11% din acţiuni sunt deţinute de Iosif Brăzdău.
Să amintim şi că după cumpărarea celor cinci microhidrocentrale de la Hidroelectrica în anul 2004, Energy Holding a lăsat să se înţeleagă că sunt foarte profitabile şi că îşi va extinde capacitatea de producere proprie a energiei. Se pare însă că profiturile companiei au fost de fapt tot mai mari şi ca urmare a vestitelor contracte păguboase pentru Hidroelectrica.
Întâmplător sau nu, la niciun an de la deconectarea de la contractele de curent ieftin al Hidroelectrica, deţinerea microhidrocentralelor foarte profitabile nu mai părea o afacere, astfel că Energy Holding le-a vândut în anul 2013 către Transenergo Microhidro. Pe de altă parte, Transenergo nu era nici în anii trecuţi o firmă oarecare, fiind frecvent declarată câştigătoare când a fost vorba de furnizarea de energie pentru RATB.