Cum își produc energia europenii din Scandinavia și alte lucruri de știut înainte să zbori spre nordul Europei
- Detalii
- Publicat în 10 May 2017
- Scris de Florin Rusu
Care sunt principalele surse de energie produsă în nordul Europei? Care e capitala cu cel mai puțin poluat aer din Europa? Care țară scandinavă importă gunoi pentru a-l recicla?
Locuitorii din Peninsula Scandinavă se numără printre cei mai fericiți oameni din Europa, dar și din lume, iar acest lucru se datorează și stilului de viață, dar și felului în care respectă mediul înconjurător și natura. Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda sunt într-o cursă continuă pentru a descoperi cele mai fezabile surse de energie regenerative și bio-energie, care să afecteze cât mai puțin natura, aceasta fiind principala preocupare pentru țările din vestul și nordul continentului. Nici celelalte țări europene nu stau mai prejos. De pildă, dacă te bate gândul să alegi bilete de avion spre Țările Scandinave , dar vrei să treci și prin Olanda, profitând de ocazie, o să fii surprins să afli că trenurile olandeze sunt alimentate exclusiv cu energie regenerabilă, de la începutul anului 2017, potrivit The Guardian.
Un al proiect important pentru țările din vestul Europei e Insula Energetică din Marea Nordului care va fi creată artificial din piatră și nisip, urmând ca pe aceasta să fie amplasate ulterior turbine eoliene care să asigure energia pentru țări precum Olanda, Marea Britanie și Germania. În 2016, Germania alături de Franța, Olanda, Finlanda, Irlanda și Lituania au instalat cele mai multe centrale eoliene din Europa, așa că din punctul acesta de vedere viitorul verde al Europei pare promițător.
Norvegia, energie regenerabilă și energie hidroelectrică
• Norvegia e un mare producător de energie hidroelectrică, peste 99%, dar și energie eoliană și bio-energie.
• Norvegienii știu că nu există mașini cu certificat verde, așa că politica de prezentare a mașinilor ca verzi e controlată foarte strict. Companiile nu își pot face reclamă, regula fiind că acestea trebuie să precizeze că tipul acesta de mașini face mai puțin rău decât altele. Poate soluția e să introducă mașini electrice.
• Conduita etică e foarte strictă în Țara celor o mie de fiordurilor, așa că norvegienii au refuzat să mai investească bani într-o firmă foarte cunoscută din cauza politicii lipsite de etică pe care o avea față de angajatori.
• Lacurile glaciale, fiordurile și munții acoperă mai bine de jumătate din teritoriul țării.
• În 2017, Norvegia a iești pe primul loc într-un top mondial al țărilor cu cei mai fericiți oameni.
• Norvegienii nu sunt la fel de buni ca suedezii la reciclat gunoiul, așa că suedezii importă gunoi de la vecinii lor pe care îl transformă în energie regenerabilă.
• Nu e legat să vinzi și să cumperi alcool în zona rurală a Norvegiei, așa că dacă vizitezi zonele rurale e bine să îți iei o bere cu tine pentru că nu o să ai de unde să cumperi alcool.
Dacă îți rezervi bilete de avion spre Oslo și aterizezi în capitala Norvegiei în lunile următoare trebuie numaidecât să încerci somonul. Norvegienii sunt cei mai mari exportatori de somon din lume, dar și cei mai pricepuți bucătari când vine vorba de rețete. Se spune că ei i-au învățat pe japonezi cum să facă sushi cu somon. În Norvegia, prețul la benzină e printre cel mai mare din lume, așa că dacă vrei să explorezi fiordurile, ar fi bine să îți faci trasee care să includă rute cu trenul. Dacă închiriezi o mașină în Norvegia … te costă o avere să-i pui benzină.
Danemarca, parcuri de energie eoliană
• Pentru o zi în 2017, Danemarca a funcționat doar pe baza energiei eoliene și bio-energie, peste 40% din energia produsă în Danemarca e regenerabilă, așadar include energia eoliană, solară și energia apei.
• Țara își propune ca până în 2035 să funcționeze exclusiv pe baza energiei regenerabile.
• Jumătate din școlile și casele din Norvegia sunt încălzite prin arderea gunoiului care generează electricitate.
• În zilele cu vânt puternic, Danemarca produce mai multă energie electrică decât are nevoie, și ajunge să exporte surplusul în Norvegia, Germania sau Suedia.
• O firmă suedeză va produce cea mai ieftină energie eoliană în Danemarca unde a câștigat o licitație și urmează să construiască un Parc de energie eoliană, care va fi vizibil când aterizezi cu avionul în Copenhaga.
• Danezii au reușit să alimenteze întreaga țară cu energie electrică doar folosind turbinele eoliene.
• Danezii sunt atât de eficienți când vine vorba despre reciclare că sunt nevoiți să importe gunoi din alte țări pentru a-l arde.
Dacă îți rezervi bilete de avion spre Copenhaga nu rata o vizită la Castelul lui Hamlet din Helsingor. Din Copenhaga până în Helsingor faci o oră cu trenul. Iar dacă preferi să rămâi în oraș în cele câteva zile pe care le petreci la destinație, poți să îți treci pe listă și Fabrica de bere Carlsberg. Dacă vrei să te bucuri de pește și preparate pe bază de pește pregătite de cei mai buni bucătari, poți să îți rezervi bilete de avion spre Copenhaga, pentru că bucătarii din Danemarca sunt printre cei mai apreciați și premiați din lume, după francezi, la concursul Bocuse d’Or. Dacă vrei să te bucuri de un spectacol al Luminilor Nordului e suficient să ajungi în Tromso. În lunile de vară soarele nu apune în Norvegia așa că o să prinzi nopți albe în Copenhaga.
Suedia, cea mai mare firmă de mobilă din lume nu folosește lemn din import
• Suedia e țara cu al treilea cel mai mare teritoriu din Europa, dar doar penultima după numărul de locuitorii. Însă când vine vorba de energie regenerabilă ocupă printre primele poziții din topul țărilor verzi.
• Suedia vrea să devină prima țară din lume care renunță complet la benzină pe bază de petrol.
• Alături de Danemarca și Ungaria, Suedia are cea mai mare taxă pe valoare adăugată din Europa, de aproximativ 25%.
• Cea mai mare firmă de mobilă și decorațiuni interioare din lume a fost înființată în Suedia. Deși firma e cel mai mare consumator și producător, lemnul folosit la fabricarea mobilei nu e luat din Suedia, ci importat din alte țări. Legislația Suediei nu permite tăieri masive.
Stockholm e cel mai mare oraș din Suedia, iar cea mai bună perioadă să îți rezervi bilete de avion spre Stockholm e primăvara sau vara când temperaturile depășesc 15 grade Celsius. Stockholm e un oraș plutitor format din 14 insule legate între ele de poduri. Dacă ajungi într-o minivacanță în Suedia e bine să știi că localnicii sunt printre cei mai pașnici europeni, aceștia nu s-au mai implicat într-un conflict armat și nici în cele Două Războaie Mondiale. Suedia ar trebui să fie țara lui Moș Crăciun având în vedere că în țară trăiesc peste 250.000 de mii de reni. Iar dacă visezi încă ca vreo invenție să îți fie recunoscută, atunci poți să vizitezi Muzeul Nobel din Stockholm, care continuă să fie cel mai cunoscut premiul oferit anual.
Finlanda, capitala cu cel mai puțin poluat aer din Europa
• Ca majoritatea țărilor nordice, mai bine de 70% din teritoriul țării e acoperit de păduri și lacuri.
• De altfel dacă îți rezervi bilete de avion spre Helsinki, trebuie să știi că aterizezi în capitala cu cel mai puțin poluat aer din Europa. Așa că te poți bucura de o plimbare prin zonele verzi ale orașului ca și când ai ajunge unde la munte.
• În Finlanda e cea mai mare centrală de biomasă uscată arsă care funcționează pe bază de scoarță, ramuri și floră și provin dintr-o recoltă sustenabilă. Numărul de arbori folosiți anual e regenerat prin plantarea unui număr echivalent de arbori. În felul acesta, finlandezii nu afectează ciclul natural al pădurilor.
• Finlanda are peste 150.000 de mii de lacuri, astfel că poate fi comparată doar cu Canada, o altă țară cu resurse bogate de apă dulce, prima la nivel mondial când vine vorba de metri cubi de aopă dulce.
• Dacă pleci în vacanță în Finlanda poți să pescuiești oriunde și să te plimbi prin orice pădure, pentru că deși unele teritorii sunt proprietate privată, în Finlanda e o lege care spune că poți să te bucuri de libertate și să explorezi fără restricții teritoriul țării.
Dacă îți rezervi bilete de avion spre Helsinki și vrei să prinzi lumină atunci trebuie să vizitezi Finlanda în lunile de vară. Dacă nu, riști la rândul tău să devii consumator înrăit de cafea, așa cum sunt finlandezii, printre cei mai mari consumatori de cafea din Europa. Și dacă îți place să te relaxezi și să mergi la saună, în Finlanda sunt peste 3 milioane de saune, amplasate atât în hoteluri, cât și în apartamente sau case private, așa că e greu să ratezi o experiență de felul acesta.
Când vine vorba de energie regenerabilă și sustenabilă nu doar țările din nordul continentul sunt prinse în cursa pentru schimbarea modului în care fiecare dintre ele produce energie ci și țările din sudul continentului. În Veneția, autoritățile locale plănuiesc să construiască o centrală electrică alimentată de alge, Franța are cea mai mare termocentrală care produce energie electrică cu ajutorul valurilor, barajul Rance, iar Spania are o centrală de energie fotovoltaică la Olmedilla de Alarcon, unde sunt amplasate peste 160.000 de mii de panouri fotovoltaice.
Spre care dintre cele patru țări scandinave ți-ar plăcea să îți rezervi bilete de avion?