Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11252024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Peste 40% dintre români consideră că exploatarea gazelor de șist și a aurului de la Roșia Montană sunt periculoase. Isărescu – cel mai de încredere lider politic

Peste 40% dintre români consideră că exploatarea gazelor de șist și a aurului de la Roșia Montană sunt periculoase. Isărescu – cel mai de încredere lider politic

Rosia Montana excavator BUUUUN

Un procent de 41,5% dintre români consideră că exploatarea gazelor de șist constituie un pericol pentru mediu și pentru oameni, iar 44,8% sunt de părere că exploatarea aurului cu cianuri la Roșia Montană este un pericol pentru România, potrivit unui sondaj de opinie efectuat în perioada 12-17 aprilie 2013 de către Agenția de Rating Politic, agenția acreditată de PNL și USL pentru realizarea sondajelor pentru selecția candidaților în 2011-2012.

La îmtrebarea „Dumneavoastră ce părere aveți: Exploatarea gazelor de șist - nou descoperite - este un pericol pentru mediu și oameni?”, un procent de 41,5% dintre cei intervievați au răspuns „E un pericol”, în vreme ce 21,9% au spus că nu e un pericol, iar 16% - că nu știu și nu pot aprecia.

Un procent important, de 20,3%, au răspuns că nu au auzit de acest subiect, iar 0,3% au refuzat să răspundă.

44,8% dintre participanții la sondaj au fost de părere că exploatarea aurului cu cianuri la Roșia Montană este un pericol pentru România, în vreme ce un procent de 35,3% au declarat că, dimpotrivă, este un beneficiu pentru România.

Un procent de 19,8% dintre cei intervievați au declarat că nu pot aprecia, iar 0,1% au refuzat să răspundă.

Guvernatorul BNR conduce în topul încrederii, urmat de Oprescu

Participanții la sondaj au fost întrebați dacă tind mai degrabă sau nu să aibă încredere într-o serie de lideri politici.

Răspunsurile l-au plasat pe primul loc pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu o cotă de încredere de 62,4%, urmat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu (55,1%), Victor Ponta (50,7%), Regele Mihai (50,6%), Klaus Johannis (44,6%), Crin Antonescu (35,5%), Mircea Geoană (32,2%), Mihai Răzvan Ungureanu (30,8%), Traian Băsescu (23,0%), Vasile Blaga (22,2%) și Dan Diaconescu (18,5%).

La intenția de vot, a rezultat că principalele partide din USL, PSD și PNL, ar obține, cumulat, un procentaj mai mare dacă ar participa separat la alegeri (și nu în cadrul Uniunii), de 59,8%, din care 37,8% PSD și 22,0% PNL, în timp ce actualul USL ar obține 56,2%. PDL și Mișcarea Populară sunt creditate cu un procent de vot de circa 10%, respectiv circa 3%.     

Se menține pesimismul, dar și pro-europenismul

Potrivit Agenției de Rating Politic, sondajul a mai relevat că schimbarea puterii politice și rezultatul alegerilor locale din 2012 au contribuit la o modificare în sens pozitiv a percepției despre sistemul socio-politic în ansamblu, însă ulterior acesta tendință s-a inversat și a redevenit negativă.

În acest sens, a reieșit că viitorul este evaluat de către români într-un mod mai pesimist decât în urmă cu 9 luni, în timp ce situația materiala personală din prezent este evaluată ca stagnantă.

Peste 70% dintre români nu văd o rezolvare a crizei mai devreme de 2 ani, iar aproape 40% - nu mai devreme de 5 ani.

O altă concluzie a studiului este că problemele băncilor din Cipru afectează considerabil încrederea românilor în siguranța economiilor personale. Cu toate acestea, în ciuda întâmplărilor recente din zona euro, UE rămâne un punct de referință pozitiv.

„Românii regăsesc probabil în Europa sursa de prosperitate autentică”, spun autorii studiului.

Sondajul realizat de Agenția de Rating Politic în perioada 12 – 17 aprilie 2013 a fost unul telefonic, pe un eșantion stratificat, de 1.020 de persoane, cu selecție aleatorie a gospodăriilor și persoanelor. Au fost efectuate ponderări ale eșantionului la valorile cunoscute/reale din populație pentru variabilele sex, vârstă, mărime localitate și regiune.

Agenția de Rating Politic a mai realizat barometre similare în februarie 2011, decembrie 2011 și iulie 2012.

Tag Cloud