Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Obama plusează în războiul pentru resurse cu China: puterea americană în Africa înseamnă electrificarea continentului

Obama plusează în războiul pentru resurse cu China: puterea americană în Africa înseamnă electrificarea continentului

Obama Africa BUN

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunțat un proiect în valoare de 7 miliarde de dolari care vizează modernizarea reţelelor de energie din Africa, în vederea reducerii riscului căderilor de tensiune, care descurajează investiţiile, și care își propune dublarea accesului la curent electric în Africa sub-sahariană. Asta după ce actuala administrație de la Washington a fost criticată în SUA, atât de către mediul politic, cât și de către cel de afaceri, pentru faptul că a pierdut teren în favoarea Chinei în bătălia pentru resursele naturale ale continentului negru.

Planul, denumit "Power Africa", va fi finanţat atât din bani publici, cât şi prin atragerea de finanţări din sectorul privat, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Proiectul vizează dublarea accesului la electricitate în Africa sub-sahariană, unde peste două treimi din populaţie trăieşte fără energie electrică.

"Power Africa va consolida potenţialul enorm al Africii în domeniul energiei, care include rezerve vaste de petrol şi gaze şi posibilitatea de a dezvolta resurse curate, precum cele geotermale, hidro, eoliene şi solare", se spune în comunicat.

Printre ţările care vor participa la plan se numără Etiopia, Ghana, Kenya, Liberia, Nigeria şi Tanzania.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Africa sub-sahariană va avea nevoie de investiţii de peste 300 miliarde de dolari pentru a asigura accesul general la electricitate până în 2030.

Obama a dezvăluit inițiativa în cadrul unui discurs susținut în Africa de Sud, la Universitatea din Cape Town, discurs pe care consilierii săi l-au caracterizat ca fiind esența turului african al președintelui, care mai include Senegalul și Tanzania. Scopul vizitelor este promovarea comerțului și a investițiilor pe continentul african, campion mondial la ritmul de creștere economică.

Companiile americane sunt tot mai interesate de oportunitățile de dezvoltare în Africa. Exporturile americane către continentul negru au crescut 23% în 2011, la 21 de miliarde de dolari, în timp ce importurile s-au majorat cu 14%, la 74 de miliarde de dolari, din care circa 60 de miliarde de dolari au reprezentat importuri de țiței.

În discursul său, Obama a subliniat creșterea economică rapidă a Africii, dar și constrângerile bugetare interne ale Statelor Unite. El a declarat că SUA intenționează să renunțe la modelul ajutoarelor financiare directe pentru statele africane și, în schimb, să promoveze scheme de sprijin noi, care să se concentreze pe „impulsionarea capacității Africii de a rezolva probleme”.

Astfel, proiectul „Power Africa” va reprezenta un parteneriat public-privat, întrucât cele 7 miliarde de dolari care vor veni de la bugetul de stat vor fi completate de investiții de 9 miliarde de dolari provenite din mediul privat. Una dintre companiile private care vor participa cu resurse financiare la program este General Electric, sarcina asumată de aceasta fiind instalarea de capacități noi de generare de curent electric de 5.000 MW în Tanzania și Ghana.

„Programul este binevenit, întrucât accesul la energie continuă să fie o mare problemă în Africa. Cheia succesului implementării acestuia este sprijinul guvernelor locale și politicile de reglementare din sectorul energetic. Până acum, lucrurile s-au mișcat foarte greu în această privință, din cauza ineficienței și a corupției”, a declarat un analist al Bloomberg New Energy Finance.

Proiectul „Power Africa” a fost anunțat de către Obama după ce tot mai multe voci, atât din mediul politic, cât și din cel de afaceri, au criticat actuala administrație de la Washington pentru slaba implicare pe continentul african și pentru faptul că a pierdut teren în favoarea Chinei în bătălia pentru resursele naturale ale Africii, spre deosebire de predecesorii săi, George W. Bush și Bill Clinton.

Astfel, Bush a promovat un proiect de 15 miliarde de dolari destinat prevenirii și tratării SIDA, iar Clinton a semnat un acord comercial cu statele din Africa sub-sahariană.

Tag Cloud