Vești proaste pentru guvernul Ponta. Chevron și-a majorat estimările privind prețul internațional al petrolului cu numai puțin de 30 de dolari pe baril
- Detalii
- Publicat în 12 March 2014
- Scris de Florin Rusu
La mai puțin de o lună de la intrarea în vigoare a majorării accizelor la benzină și motorină, guvernul Ponta primește vești bune din piață. Temporar numai, se pare.
Astăzi, prețul internațional al petrolului a scăzut considerabil ca urmare a îngrijorărilor privind ritmul de creștere economică a Chinei, West Texas Intermediate (WTI) coborând sub suta de dolari pe baril, mai exact 99,41 de dolari.
Brent-ul, etalonul pe piața europeană, a coborât la rândul său la 108,24 dolari, în scădere cu 31 de cenți față de ziua de ieri.
În plus, companiile autohtone au anunțat micșorări de prețuri la carburanți, tocmai ca urmare a evoluției prețului internațional din ultimele zile. Deși au fost considerabile, ieftinirile n-au fost de natură să compenseze scumpirile înregistrate de la începutul anului, cauzate de modificarea modului de calcul al accizei și de evoluția defavorabilă a prețului internațional al petrolului.
Petrom a ieftinit benzina și motorina
Astfel, potrivit Economica.net, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a ieftinit miercuri la ora zero carburanții, pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână. În total, ieftinirea din ultima săptămână a fost de 9 bani pe litru la benzină şi 12 bani la motorină.
Numai că speranțele guvernului Ponta ca evoluția prețului internațional să înghită majorarea de 40 de bani de la 1 aprilie, provocată de creșterea accizelor la benzină și motorină, sunt alimentate doar pe termen scurt.
Costurile de producție în ascensiune scumpesc petrolul
Dincolo de conflictul din Ucraina și de posibilele sancțiuni impuse de Occident Rusiei, piața petrolului nu se află deloc într-o situație confortabilă.
Dovadă: Chevron, una dintre cele mai importante companii din domeniu, și-a revizuit astăzi estimările privind prețului barilului de petrol Brent pentru 2014, de la 79 de dolari, la 110 dolari, un nivel cu 2 dolari peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 3 ani. Iar motivul invocat nu ține neapărat de situația geopolitică, ci de este unul endogen: majorarea costurilor de producție în industrie. Potrivit lui John Watson, directorul executiv al Chevron, citat de Financial Times, producția zăcămintelor mature este în scădere, iar costurile cu explorarea și dezvoltarea de noi zăcăminte într-o puternică ascensiune.