Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ponta vrea să reducă taxa de stâlp la 1% și să lase încasările la primării și consilii județene

Ponta vrea să reducă taxa de stâlp la 1% și să lase încasările la primării și consilii județene

Ponta Oprisan

Premierul Victor Ponta a afirmat, în ședința de Guvern de joi, că vrea reducerea cu o treime a taxei pe construcții speciale, așa-numita taxă de stâlp, de la nivelul actual de 1,5% la 1%, precum și direcționarea încasărilor din această taxă către primării și consilii județene.

„Taxa pe construcţii speciale vreau să o reducem şi putem să ne permitem să o reducem de la 1,5% la 1%, să fie colectată şi să intre în bugetul autorităţilor locale. În acest fel, autorităţile locale au şanse mai mari de dezvoltare. Banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli. Când aud această prostie fără margini să nu mai dăm bani la primari, să dăm bani la armament... banii la primari nu sunt la primari, e vorba despre tot ce înseamnă viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Noi continuăm să investim. Povestea asta, că să luăm bani de la autorităţile locale şi să dăm pentru arme în Ucraina, cred că are o componentă medicală deja”, a declarat Ponta.

Ponta vorbea încă din august despre ideea ca o parte din încasările din taxa de stâlp să fie direcționată către bugetele locale. Atunci, premierul afirma că acest lucru s-ar putea întâmpla începând cu exercițiul bugetar al anului viitor, 2015.

În prezent, taxa de stâlp este administrată și colectată de către ANAF, iar banii din încasări merg la bugetul central.

De asemenea, Ponta vorbea încă de anul trecut despre ideea ca banii colectaţi din redevenţe petroliere și miniere să fie împărţiţi între bugetul central şi bugetele locale, fără să mai fie vărsaţi integral în bugetul de stat, conform sistemului aplicat în prezent.

De anul acesta, companiile româneşti, cele străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi firmele cu sediu social în România înfiinţate conform legislaţiei europene, datorează un impozit pe construcții speciale în cotă de 1,5% din valoarea acestor construcții. Printre construcțiile speciale impozitate se numără centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, în afară de construcții speciale metalice și din beton, centrale termoelectrice și nuclearo-electrice, în afară de clădirea reactorului, sonde de țiței, gaze, sare și platforme marine de foraj și extracție, turnuri de extracție minieră, puțuri de mină, galerii, planuri înclinate și rampe de puț, construcții miniere subterane, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, rețele de alimentare, de iluminat și linii de transport al energiei electrice sau instalații electrice de forță.

Taxa de stâlp datorată de către companiile producătoare de energie se regăsește deja pe facturile consumatorilor de curent electric, unde a generat o scumpire de peste 2%.

Și ca urmare a costurilor suplimentare generate pentru companii de taxa de stâlp, investiţiile realizate în economia naţională au scăzut atât în trimestrul al doilea din acest an, cât şi în primul semestru, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, cu 9,1% fiecare, potrivit datelor provizorii transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Guvernul estimează că va încasa în total anul acesta circa 1,5 miliarde lei din impozitul pe construcții speciale.

Tag Cloud