Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Marea Britanie reduce taxele pentru petroliștii din Marea Nordului ca urmare a prăbușirii prețurilor la țiței

Marea Britanie reduce taxele pentru petroliștii din Marea Nordului ca urmare a prăbușirii prețurilor la țiței

Cameron Scotia

Guvernul britanic a anunțat că, de anul viitor, va reduce suprataxa pe profiturile obținute strict din activități de explorare și producție de hidrocarburi de către companiile de profil de la actualul nivel de 32% la 30%, dând de înțeles că ar putea urma și alte reduceri ale acesteia.

Suprataxa este datorată în plus și separat față de impozitul pe profit impus tuturor companiilor britanice, indiferent de sectorul de activitate, și vizează numai diferența dintre veniturile obținute din vânzarea producției de petrol și gaze și costurile obținerii acestei producții. Costurile de finanțare a investițiilor, respectiv dobânzile și comisioanele aferente împrumuturilor contractate de petroliști, nu se deduc la calculul bazei de impunere a suprataxei.

În plus, executivul de la Londra va extinde nivelul de deductibilitate fiscală pentru investițiile inițiale în proiecte noi de exploatare de petrol și gaze offshore din Marea Nordului și va majora, de asemenea, facilitățile fiscale pentru companiile care dezvoltă în paralel mai multe câmpuri offshore de hidrocarburi în condiții dificile de exploatare, izolate, situate la mare adâncime și necesitând tehnologii foarte costisitoare, scrie Financial Times.

Producția a scăzut cu 40%, costurile au crescut la fel

Măsura anunțată de ministrul de Finanțe George Osborne vine după ce, în 2011, guvernul a majorat suprataxa pe profiturile din activități upstream de la 20% la 32%. La acel moment, Osborne declara că guvernul va reconsidera nivelul suprataxei dacă prețurile internaționale la țiței vor scădea sub 75 dolari/baril, comentează BBC. La ora redactării acestui material, țițeiul Brent, de referință pe piața londoneză, se tranzacționa la circa 70 dolari/baril.

Din 2011, de la majorarea semnificativă a suprataxei pe profiturile upstream, activitatea de explorare din sectorul britanic al Mării Nordului s-a redus considerabil, producția de hidrocarburi a scăzut cu 40%, costurile de operare crescând în schimb cu același procent.

Din iunie încoace, cotațiile internaționale la țiței au scăzut cu circa o treime, amenințând și mai mult viitorul proiectelor de explorare și producție din Marea Nordului. "Va fi nevoie cu siguranță de noi reduceri ale poverii fiscale pentru a asigura viitorul pe termen lung al industriei", a declarat Malcolm Webb, șeful organizației de lobby a petroliștilor britanici, Oil & Gas UK, citat de Wall Street Journal.

Potrivit estimărilor Trezoreriei britanice, reducerea suprataxei pe profiturile upstream de la 32% la 30% va costa bugetul Regatului Unit circa 55 milioane de lire sterline anul viitor, o sumă extrem de mică, dat fiind că guvernul estimează că, în 2015, va încasa în total din impozitarea sectorului de petrol și gaze suma de 2,8 miliarde de lire sterline.

Dezvoltarea offshore-ului e tot mai scumpă

Pe măsură ce dependența UK de importuri energetice crește, guvernul de la Londra este presat să ia măsuri pentru a extinde durata de viață productivă a câmpurilor mature de hidrocarburi din Marea Nordului, unde producția a scăzut continuu din 1999 încoace.

Astfel, producția din sectorul britanic al Mării Nordului a scăzut cu 8% anul trecut, la 1,43 milioane de barili echivalent petrol pe zi anul trecut. Față de vârful atins în 1999, scăderea este de circa 70%. Totuși, guvernul estimează că offshore-ul britanic ar mai conține 11 până la 21 de miliarde de barili recuperabili.

Reducerea producției de hidrocarburi a erodat semnificativ veniturile bugetare din petrol și gaze, care au scăzut la 4,7 miliarde de lire sterline în anul fiscal încheiat în martie 2014, față de 6,5 miliarde de lire sterline în exercițiul fiscal anterior.

"Ceea ce contează în acest moment pentru producția de hidrocarburi din Marea Nordului este în ce măsură Marea Britanie constituie sau nu o țintă decentă pentru investiții pe termen lung, dat fiind că prețul țițeiului este în cel mai bun caz volatil și în cel mai rău caz aflat într-un declin structural. Noile câmpuri offshore, reduse ca dimensiuni, au costuri mai mari de dezvoltare decât giganticele câmpuri mature, ale căror resurse se apropie de epuizare. În concluzie, dezvoltarea lor depinde enorm de controlul și reducerea costurilor, inclusiv a costurilor fiscale", comentează analistul Financial Times Nick Butler.

Ce se pregătește în România

Guvernul de la București a decis ca, de la 1 ianuarie 2015, să prelungească actualul sistem de taxare a companiilor de petrol și gaze pentru încă un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare, a declarat, recent, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

Potrivit surselor Energy Report, Guvernul ar putea impune companiilor producătoare de hidrocarburi un nou impozit, pe lângă redevențele petroliere pe care acestea le plătesc pentru producția de țiței și gaze extrasă, noul impozit urmând să suprataxeze profitul înregistrat de aceste companii strict din activitățile upstream, de explorare și producție.

Astfel, pe lângă redevențele specifice sectorului de petrol și gaze, impozitul pe construcții speciale și impozitul pe profit de 16%, pe care îl datorează toți agenții economici din România, companiile producătoare de hidrocarburi ar urma să plătească și o suprataxă pe profitul obținut strict din activitatea de producție de țiței și gaze, respectiv pe diferența dintre veniturile obținute din vânzarea producției și costurile obținerii acestei producții.

La stabilirea bazei de impunere a impozitului general pe profit de 16% se iau în calcul, în cazul producătorilor de petrol și gaze, și alte venituri și cheltuieli decât cele legate strict de activitatea de producție. Noua suprataxă pe profitul obținut din activitățile upstream ar viza doar veniturile și cheltuielile legate direct de extracția producției de hidrocarburi.

Tag Cloud