Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Transgaz nu ia în calcul probabilitatea de a recupera din pierderile rezultate din investițiile în proiectul Nabucco

Transgaz nu ia în calcul probabilitatea de a recupera din pierderile rezultate din investițiile în proiectul Nabucco

Nabucco Verdi BUN

Operatorul rețelei naționale de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de statul român, nu a luat în calcul probabilitatea de a recupera din pierderile rezultate din investițiile sale în proiectul Nabucco, ca urmare a vânzării unor active reziduale ale fostei companii de proiect, Nabucco Pipeline International GmbH, la care Transgaz deține o participație de 16,67% din acțiuni.

„Având în vedere incertitudinea monetizării activelor financiare ale companiei Nabucco Pipeline International GmbH, provizionul pentru deprecierea imobilizărilor financiare a fost constituit la nivelul contribuției efective a SNTGN Transgaz SA la capitalul social al Nabucco Pipeline International GmbH și nu a luat în considerare probabilitatea unor vânzări efective de active reziduale ale companiei în care suntem asociați”, se arată într-o informare a Transgaz, efectuată la solicitarea unor acționari ai companiei.

Transportatorul de gaze Transgaz Mediaş (TGN) a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, iar întrucât proiectul nu s-a concretizat, compania de stat va raporta această sumă drept pierdere. Această sumă ar putea creşte cu alte 6,6 milioane de lei, înregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco.

Pierderea suplimentară de 6,6 milioane lei reprezintă în principal costuri cu rezilierea tuturor contractelor legate de Nabucco aflate încă în derulare, respectiv contracte de consultanță, contracte de închiriere a spațiilor pentru birouri sau contracte de leasing pentru autovehicule, precum și costuri cu personalul, costuri privind arhivarea și gestionarea bazei de date și documente ale companiei Nabucco Pipeline International GmbH și a companiilor naționale Nabucco, precizează Transgaz.

Provizionul de depreciere a unor imobilizări financiare în sumă de 110,7 milioane lei, reprezentând contribuția Transgaz la capitalul social al Nabucco Pipeline International GmbH, urmează a fi înregistrat în rezultatele Transgaz la 30 iunie 2013.

Transgaz mai susține că există suficiente premise pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al companiei pe 2013, acestea fiind, în afară de înregistrarea provizionului de depreciere, modificarea tarifelor de transport al gazelor naturale și a estimărilor privind cantitățile transportate, realizările Transgaz la 6 luni, precum și trecerea la sistemul de evidență contabilă IFRS.

„Consiliul de Administrație și conducerea executivă a SNTGN Transgaz SA Mediaș analizează cu prudență scenariile posibile privind diminuarea efectelor înregistrării provizionului de depreciere asupra rezultatelor financiare ale companiei, scenarii ce iau în considerare optimizarea nivelului și structurii cheltuielilor operaționale, măsurile concrete urmând a fi detaliate în planul de administrare, ce se va întocmi de către noul consiliu de administrație”, le-a mai comunicat Transgaz acționarilor.

La rândul său, grupul austriac OMV, liderul consorţiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Consorţiul spera să convingă consorţiul Shah Deniz II, care dezvoltă zăcământul uriaş de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, să selecteze Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor spre Europa.

Consorţiul Shah Deniz II a ales însă o altă conductă, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinaţia în Italia, ca rută de export către Europa.

Tag Cloud