Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Administratorul Fondului Proprietatea are probleme cu rușii de la Rosneft și cu șeful companiei, după ce l-a „pârât” pe acesta în public la Putin

Administratorul Fondului Proprietatea are probleme cu rușii de la Rosneft și cu șeful companiei, după ce l-a „pârât” pe acesta în public la Putin

Putin Sechin

Pe lângă funcția sa oficială de director general al companiei petroliere de stat Rosneft, Igor Sechin este un vechi prieten și confident al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și, în general, unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia. Așa că, atunci când echipa sa de PR și comunicare i-a sculat din somn vineri noaptea pe redactorii-șefi ai celor mai importante publicații din Rusia, pentru a-i convoca la o întâlnire de urgență a doua zi dimineață, aproape toți au răspuns „Prezent!”.

Sechin nu i-a convocat însă pentru a anunța un nou deal de miliarde de dolari cu vreun alt jucător petrolier de top al lumii și nici vreun nou proiect major în parteneriat cu China. Motivul a fost acela de a răspunde nemulțumirilor exprimate cu câteva zile înainte de către unul din micii acționari minoritari ai uneia dintre multele subsidiare ale Rosneft, scrie The Wall Street Journal.

În cele două ore care au urmat, ziariștii au avut ocazia de a vedea pe viu modul de gândire al șefului celei mai mari companii petroliere listate la bursă din lume, din punct de vedere al producției.

Sechin n-a părut prea interesat de conținutul nemulțumirilor acționarului minoritar. Acesta exprimase o îngrijorare împărtășită de mulți investitori la bursa din Moscova, anume aceea că oferta Rosneft de răscumpărare a participațiilor micilor acționari este incorect de mică din punct de vedere al prețului oferit.

Odă conducătorului iubit

În schimb, Sechin s-a arătat revoltat de faptul că respectivul acționar – asset managerul Franklin Templeton, care în România administrează Fondul Proprietatea - și-a exprimat nemulțumirea direct lui Vladimir Putin, în public, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe care acesta a susținut-o la un seminar.

„A fost o încercare de a pune presiune, poate chiar de a manipula piața. Ei ar fi trebuit să spună, în schimb, <Îi mulțumim lui Vladimir Vladimirovici (Putin – n.r.) pentru șansa de a face business în Rusia și îl rugăm să ne lase să mai cumpărăm acțiuni aici>”, a declarat Sechin, de-abia zâmbind.

Franklin Templeton a cumpărat în 2006 o participație la TNK-BP Holding, divizia de trading a gigantului petrolier anglo-rus TNK-BP Ltd. Atunci când Rosneft a preluat TNK-BP în martie anul acesta, le-a plătit acționarilor majoritari ai companiei, respectiv britanicii de la BP și un grup de miliardari ruși, 56 de miliarde de dolari, în cash și acțiuni.

Reprezentantul Franklin Templeton i-a spus săptămâna trecută lui Vladimir Putin că, la momentul anunțării deal-ului, acțiunile se vindeau cu circa 2,10 dolari bucata, în vreme ce Rosneft le-a plătit rușilor și englezilor cam cu 15% mai mult pentru titlurile lor, respectiv 2,41 dolari/acțiune. Acesta a adăugat apoi că, ulterior, Rosneft a anunțat că va raporta profit din tranzacția respectivă, dat fiind că auditorii ar fi descoperit că, de fapt, valoarea reală a TNK-BP este cu 23% mai mare, de aproape 3 dolari/acțiune.

El Lider Maximo se arată generos

Întrebările reprezentantului Franklin Templeton fuseseră simple: acesta îl întrebase pe președintele Putin dacă oferta primită de asset managerul american de la Rosneft, de doar 1,65 dolari/acțiune, i se pare un preț corect și dacă o astfel de atitudine trebuie considerată ca fiind un model și pentru alte companii controlate de statul rus.

După preluarea TNK-BP de către Rosneft, compania rusă a anunțat public că nu are nici o obligație legală de a răscumpăra participațiile acționarilor minoritari ai TNK-BP Holding, iar prețul acțiunilor Rosneft s-a prăbușit, ceea ce a declanșat un val de furie în piață, care a durat până la finalul lunii septembrie. Atunci, premierul rus Dmitri Medvedev i-a ordonat lui Sechin să răscumpere participațiile minoritare, scena având loc în public, la un forum pe teme economice.

Pentru a se achita de sarcina primită de la Medvedev, Sechin a hotărât să calculeze prețul de răscumpărare pe baza mediei cotațiilor din precedentele 18 luni, interval foarte prost pentru evoluția acțiunilor respective, inclusiv din cauza refuzului inițial al Rosneft de a răscumpăra participațiile minoritare. Ar fi rezultat un preț cu 30% mai mare decât cel curent din piață, dar mult sub cel de dinainte de fuziune. Analiștii l-au declarat incorect, inclusiv cei de la mările bănci rusești controlate de stat.

În replică la întrebările celor de la Franklin Templeton, Vladimir Putin a început părând să le ia apărarea celor de la Rosneft, însă ulterior le-a transmis companiei și guvernului să ia în considerare nemulțumirile exprimate de investitor, subliniind că ofertele incorecte sunt „absolut inacceptabile”.

Lăudăm pe Putin, dar o ținem pe a noastră

La conferința de presă convocată în grabă, directorul general Sechin a spus însă că oferta pentru acționarii minoritari este mai mult decât generoasă și a repetat că Rosneft nu are absolut nici o obligație legală de a le răscumpăra acestora participațiile.

„Franklin Templeton este un mare asset manager, dar nimeni să nu pună presiune asupra noastră. Am dat instrucțiuni să fie identificat angajatul lor care a pus acele întrebări și, de asemenea, să se vadă cât au câștigat ei în dividende din participația respectivă și cum au votat în adunările generale ale acționarilor. Le-a mers de minune aici, iar acum vin să acuze Rusia că se poartă urât cu investitorii”, a spus Sechin, fără să dea vreun semn că ar intenționa să ia în considerare varianta de a îmbunătăți oferta de răscumpărare.

În schimb, directorul general al Rosneft a lăudat climatul investițional din Rusia, mulțumindu-i în mod repetat președintelui Putin pentru unele modificări de legislație menite să încurajeze producția de petrol din regiunea arctică și din alte zone dificil de exploatat.

„Grație lui Vladimir Vladimirovici, avem din nou stabilitate politică în Rusia”, a declarat Sechin.

Întrebat de ziariști în legătură cu boom-ul gazelor de șist din America de Nord, care riscă să detroneze Rusia din poziția de lider mondial al pieței de profil, Sechin s-a mulțumit să spună că rușii nu intenționează să concureze cu americanii pe piețele mondiale.

Mai mult, el a respins sugestia unui alt ziarist, care spunea că Rosneft ar trebui poate să se concentreze pe propriile sale resurse de gaze și petrol de șist și să abandoneze proiectele costisitoare de extracție offshore din Arctica.

Tag Cloud