Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Giganţii petrolieri occidentali se extind în Rusia

Giganţii petrolieri occidentali se extind în Rusia

Putin si seful Shell

Royal Dutch Shell s-a angajat să-şi extindă afacerile în Rusia după ce alţi giganţi petrolieri precum Shell sau BP au anunţat deja continuarea business-ului în regiune  sau colaborarea cu marile companii ruseşti pentru marile proiecte în care sunt angajaţi.

Extinderea Shell se referă deocamdată la construirea unei fabrici de gaz natural lichefiat (gnl) în parteneriat cu Gazprom, a anunţat Ben van Beurden, preşedintele executiv al Shell (foto), citat de Reuters, la o întâlnire cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Shell are deja un proiect împreună cu Gazprom Neft, braţul petrolier al Gazprom, proiect în care cele două companii au deja activitate. Preşedintele Shell a confirmat şi că Shell a ajuns la un acord cu Gazprom pentru extinderea uzinei de gaz natural lichefiat Sakhalin-2 care produce deja 10 milioane de tone pe an.

Expansiunea este în linie cu dorinţa lui Putin de a spori producţia şi de a majora cota Rusiei pe piaţa gnl la circa 10% până în anul 2020.

Rusia a semnat de curând şi alte acorduri, mai ales pentru proiecte de explorare în zona Arctică, cu mari companii precum ExxonMobil, Eni, Statoil sau BP.

Luni, Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a anunţat că va vinde companiei BP peste două milioane de tone metrice de ţiţei cu peste 1,5 miliarde de dolari.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele mai recente din care se poate observa că, cel puţin deocamdată, strategiile companiilor occidentale în Rusia nu au prea multe în comun cu mult trâmbiţatele strategii politice occidentale, de când Crimeea e parte din Rusia.

Tag Cloud