Ungaria și-a majorat cu 17% importurile de gaz rusesc. Toată cantitate suplimentară a fost exportată în România
- Detalii
- Publicat în 14 October 2019
- Scris de Florin Rusu
Ungaria și-a majorat cu 17% sau 1,3 miliarde metri cubi importurile de gaze de la Gazprom în primele 9 luni și jumătate ale acestui an comparativ cu cele din întreg anul trecut, întregul volum suplimentar fiind exportat în România. Importurile din Ungaria ale României din această perioadă s-au ridicat al 1,28 miliarde metri cubi sau 13,5 TWh, potrivit datelor reglementatorului maghiar din domeniu.
Cifrele referitoare la importurile Ungariei din Rusia au fost dezvăluite în cadrul unei întâlniri de lucru desfășurată miercuri între CEO-ul Gazprom și ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.
Astfel, dacă în întreg anul 2018 Ungaria a importat de la Gazprom o cantitate de 7,6 miliarde metri cubi, în primele 9 luni și jumătate ale acestui an nivelul importurilor a ajuns la 8,9 miliarde metri cubi.
România, care nu importa de obicei gaze rusești pe ruta maghiară, ci pe cea ucraineană, a devenit, începând cu acest an principalul client al statului vecin, după Ucraina.
Astfel, în primele 9 luni și jumătate, România a importat 13,5 TWh din Ungaria, aproximativ 63% din totalul importurilor de gaze din această perioadă, de peste 21,3 TWh. Restul gazelor rusești au intrat în România prin Ucraina și, de două luni, și prin Bulgaria (însă cantități marginale).
De la începutul lunii octombrie, importurile de gaze au atins niveluri record: se importă zilnic peste 52 GWh/zi din Ungaria (chiar și 56 GWh/zi în ultimele trei zile), 19 GWh din Bulgaria și 32 GWh din Ucraina. În total 102 GWh pe zi, ceea ce ar conduce la un nivel al importurilor pentru luna octombrie de peste 3 TWh. Comparativ, anul trecut, în luna octombrie au fost importați 756 GWh.
Mutarea importurilor de gaze rusești de pe ruta ucraineană pe cea maghiară are o explicație de piață.
Prețul achitat de România pentru gazul rusesc importat prin Ucraina este în continuare indexat cu prețul țițeiului. România nu se numără printre restul statelor est-europene care au solicitat Comisiei Europene intervenția pe lângă Gazprom pentru deconectarea prețului gazelor de cel al petrolului și recalcularea acestuia în funcție de prețurile de pe hub-urile europene.
De asemenea, România importa în mod uzual gaz rusesc doar sezonier și cantități mici în comparație cu celelalte state europene, care se bucură de un discount pentru cantitățile masive importate.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România este statul membru UE care a plătit cel mai ridicat preț pe gazele importate, de proveniență rusească, de 23,88 euro/MWh în al doilea trimestru al anului, cu 1 euro/MWh peste prețul achitat de bulgari și cu nu mai puțin de 6 euro peste cel cu care Gazprom îi taxează pe maghiari.