Prețul internațional al petrolului a atins maximul anului, ca urmare a escaladării violențelor din Irak
- Detalii
- Publicat în 16 June 2014
- Scris de Florin Rusu
Calculele guvernanților României, de la guvernatorul BNR Mugur Isărescu la premierul Victor Ponta, ca o evoluție favorabilă a prețului internațional al petrolului să "înghită" impactul produs de taxa de 7 eurocenți pe litru introdusă la carburanți au fost contrazise categoric de piață.
Însă situația ar putea deveni una mult mai dificilă pentru șoferi, prețul petrolului urmând a avea, potrivit analiștilor, o evoluție ascendentă, și nu una descendentă.
Astfel, analiștii de pe Wall Street chestionați de Bloomberg se așteptau la un preț de 116 dolari pe barilul de țiței Brent la finalul anului. Și asta înainte de escaladarea violențelor din Irak, cel de-al doilea mare exportator al OPEC, unde insurgenții musulmani au declanșat o ofensivă, cu scopul de a ocupa Baghdad-ul.
Potrivit estimărilor analiștilor, prețul petrolului ar putea crește cu 15 dolari în cazul în care situația din Irak nu se va stabiliza, însă Bloomberg susține că nimeni nu poate ști unde se va opri ascensiunea acestia.
Creștere săptămânală de 4%
Săptămâna trecută, atât Brent-ul, cât și West Texas Intermediate (WTI), au înregistrat cel mai mare avans săptămânal din acest an, ambele câștigând peste 4% (4% WTI și 4,4% Brent-ul). Vineri, Brent-ul cu livrare în luna iulie, atingea maximul anului, fiind cotat la 114,69 dolari pe baril.
Potrivit Wall Street Journal, tendința a continuat și luni pe New York Mercantile Exchange, unde WTI cu livrarea în iulie a ajuns la 107,45 dolari pe baril, în creștere cu 54 de cenți. Brent-ul cu livrare în august s-a majorat la rândul său cu 62 de cenți, ajungând la 113,08 dolari pe baril.
Piețele internaționale se tem că nu numai câmpurile din Irak, ci și cele din Kuweit, alt producător cheie din regiune, vor fi afectate de escaladarea conflictului din Irak.
Evoluția țițeiului WTI în acest an
Consumul global crește într-un ritm mult mai accelerat decât producția
Iar veștile proaste nu se opresc aici. Potrivit BP, anul trecut, consumul global de petrol a crescut într-un ritm superior celui de creștere a producției. Ritmul de creștere a consumuli a fost de 1,4% sau 1,4 milioane de barili pe zi, peste media anual istoric, în timp ce cel de creștere a producției a crescut doar cu 0,6% sau 560 de mii de barili pe zi.
Evoluția țițeiului Brent în acest an