Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Piața pune probleme mai mari Rusiei decât sancțiunile de stat: scad și cotațiile internaționale la gaze naturale, după cele la țiței

Piața pune probleme mai mari Rusiei decât sancțiunile de stat: scad și cotațiile internaționale la gaze naturale, după cele la țiței

Lituania LNG

Scăderea cotațiilor internaționale la gaze naturale se adaugă listei de probleme cu care se confruntă veniturile bugetare ale Rusiei, după prăbușirea de anul trecut a prețului țițeiului și deprecierea masivă a rublei. Nu doar că prețul gazelor naturale scade pe bursele specializate. Majoritatea contractelor pe termen lung între Gazprom și clienții săi prevăd indexarea prețului de livrare a gazelor naturale la evoluția cotațiilor mondiale ale petrolului, care au scăzut cu aproape 50% în 2014.

Pe bursele internaționale, prețul gazelor naturale a scăzut mai puțin decât cel al petrolului anul trecut. Însă potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul traderilor, brokerilor și analiștilor de pe această piață, prețul mediu al gazelor naturale de pe cea mai importantă piață europeană, cea de la Londra, va scădea cu 13% anul acesta, atingând cel mai redus nivel din 2010 încoace.

Una dintre cauze este că, în 2015, capacitatea globală de producție de gaze naturale lichefiate (LNG) va cunoaște cea mai mare majorare din ultimii patru ani. LNG-ul constituie cel mai important concurent al livrărilor de gaze prin conducte, principalul business al Gazprom, prin care gigantul controlat de statul rus satisface aproape o treime din cererea de gaze din Europa.

Prețul țițeiului Brent, utilizat ca referință pentru stabilirea de către Gazprom a prețului de livrare a gazelor naturale către clienții cu care are contracte pe termen lung, a scăzut cu 48% anul trecut, din cauza supraproducției mondiale. Două treimi din veniturile din exporturi ale Rusiei provin din comerțul cu țiței și gfaze naturale. Vladimir Putin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu recesiunea anul acesta, mai ales că rubla s-a depreciat cu 34% față de euro în 2014.

Gazele rusești, indexate la țiței

Prețul mediu al gazelor naturale pe bursa de la Londra, de referință pentru întreaga Europă, va fi de 44,5 pennies/unitate termică anul acesta, față de 51 pennies în 2014 și 67,1 pennies în 2013. În prezent, prețul se situează la 46,23 pennies.

Scăderea cotațiilor la țiței va începe să influențeze pe deplin prețul de livrare al gazelor naturale prevăzut de contractele pe termen lung ale Gazprom cu clienții săi în aprilie anul acesta, potrivit Citigroup. Aproape jumătate din contractele de acest tip dintre gigantul rus și clienții săi europeni prevăd indexarea prețului gazelor la cel al petrolului, impactul evoluțiilor cotațiilor țițeiului manifestându-se cu o întârziere de 6 până la 9 luni, potrivit clauzelor contractuale.

Ieftinirea din Asia ajută Europa

Producția globală de LNG va crește cu 5% anul acesta, potrivit estimărilor Bank of America, cel mai rapid ritm de expansiune din 2011 încoace, ca urmare a intrării în producție a noi terminale, din SUA până în Australia.

Importurile de LNG ale Europei au scăzut semnificativ de la dezastrul nuclear de la Fukushima din martie 2011, care a sporit masiv cererea în Japonia, cel mai mare consumator de LNG din lume. Însă scăderea prețurilor din Asia va contribui la revenirea cererii de LNG în Europa, potrivit Comisiei Europene. Prețul spot al LNG din Asia de Nord a scăzut anul trecut cu 49% față de un nivel record atins în februarie 2014.

Ca urmare a scăderii cererii și a prețurilor din Asia, importurile europene de LNG vor crește cu 18% anul acesta, potrivit estimărilor firmei de consultanță în energie Energy Aspects Ltd.

"Piața europeană de LNG a fost în declin în ultimii ani ca urmare a prețurilor foarte mari din Asia. Reducerea prețurilor din Asia va însemna că mai multe transporturi de LNG vor fi direcționate către Europa", spune Sabine Schels, șeful departamentului de strategie pentru piețele de energie la sucursala londoneză a Bank of America.

Bugetul Kremlinului, sub amenințare

14% din veniturile din exporturi ale Rusiei provin din vânzarea de gaze naturale. Veniturile Gazpron vor scădea cu 7,6% anul acesta, la 99 miliarde dolari, potrivit mediei estimărilor analiștilor consultați de Bloomberg, primul astfel de declin din 2009 încoace. În plus, Rusia se confruntă cu scăderea cererii de gaze din partea UE, cea mai mare piață de desfacere a sa. Consumul de gaze a scăzut cu 9% în blocul comunitar în 2014, a patra scădere anuală consecutivă, estimează grupul de lobby Eurogas de la Bruxelles.

"Avem de a face cu un triplu impact negativ asupra cererii de gaze naturale rusești: creșterea eficienței energetice a economiilor europene, creștere economică slabă, care reduce cererea de gaze, precum și strategia adoptată de unele state UE de reducere a dependenței de Gazprom", spune Georgi Slavov, șeful departamentului de resurse naturale al firmei de brokeraj Marex Spectron Group.

Rusia, care a cheltuit peste 80 de miliarde de dolari anul trecut pentru a frâna declinul rublei, va încerca, probabil, să își mențină cota de piață în Europa acordând discounturi clienților săi, potrivit Eurasia Group. Deprecierea rublei are ca efect și faptul că Gazprom nu va reduce livrările, spun cei de la Societe Generale, care estimează costul gazului rusesc livrat în Europa la 36 pennies/unitate termică.

Banca centrală de la Moscova estimează că economia Rusiei se va contracta cu 4,5% anul acesta, prognoză bazată pe un preț mediu al petrolului în 2015 de 60 dolari/baril.

"Livrările de gaze naturale au o pondere mai mică decât țițeiul în totalul încasărilor bugetare ale Rusiei. Însă atunci când ai o situație fiscală foarte proastă, precum cea a Rusiei din momentul de față, totul devine important", conchide Lesli Palti-Guzman, analist la Eurasia Group.

Tag Cloud