Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Cine are analiști, să-i vândă! Estimările băncilor, desființate de evoluția prețului petrolului

Cine are analiști, să-i vândă! Estimările băncilor, desființate de evoluția prețului petrolului

oil-e1413277757145

 Petrolul își continuă revenirea spectaculoasă din ultimele luni, astăzi țițeiul Brent tranzacționându-se la un nivel de peste 68 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) depășind 61 dolari pe baril.

Cotațiile Aurului Negru contrazic categoric estimările făcute la începutul anului de analiștii principalelor bănci la nivel global, care vedeau prețul petrolului din aprilie la un nivel cuprins între 20 și 40 de dolari pe baril.

În schimb, Țițeiul Brent s-a apreciat 50%, fapt ce a condus la scumpirea carburanților, trendul de ieftinire din a doua jumătate a anului trecut inversându-se.

Cu toate acestea, potrivit Bloomberg, analiștii principalelor bănci de la nivel global continuă să susțină că petrolul și implicit industria vor avea un an prost în 2014, chiar dacă nu unul dezastruos, precum a fost anul trecut.

Aprecierea din ultimele luni este pusă de analiști pe seama accelerării ritmului de creștere a cererii și a încetinirii celui de creștere a producției.

Băncile anticipau un preț de 30 $/baril

Această revenire spectaculoasă i-a surprins nu numai pe șoferi, ci și pe analiști. La începutul lui 2015, de exemplu, Bank of America Corp., Barclays Plc și Goldman Sachs Group Inc. au prezis o scădere suplimentară a prețului petrolului, până la 30 de dolari pe baril. În prezent, totuși, și-au revizuit estimările, rămânând totodată însă sceptici cu privire la nivelul până la care țițeiul se poate aprecia în continuare. Există încă riscuri, precum revenirea petrolului provenit din formațiuni de șisturi cristaline pe piață, ca urmare a creșterii prețurilor.

“Am trecut de perioada cu minime pe piața petrolului. Raportul dintre cerere și ofertă se echilibrează. Aceast lucrru este cel mai vizibil în Statele Unite, unde surplusul de petrol dfe piață s-a redus semnificativ. Oferta este mai mare decât cererea în continuare, însă într-o măsură mai redusă decât în trecut”, susține Sabine Schels, analist al Bank of America.

Estimări revizuite

Bank of America și-a majorat, într-un raport publicat pe 24 aprilie, estimările privind prețul petrolului pentru 2015 de la 52 de dolari la 58 de dolari

Într-un raport anterior, de pe 15 ianuarie, analiștii băncii anticipau o reducere Brent-ului până la un nivel de 31 dolari pe baril, iar a WTI până la 32 dolari pe baril, până la finalul primului trimestru al acestui an. Realitatea însă a arătat o apreciere a acestora, până la un nivel de două ori mai ridicat decât cel anticipat de analiștii băncii.

Și Barclays și-a majorat previziunile pentru 2015, până la 60 de dolari pe baril, de la cele anterioare de 51 $ în februarie sau 44 $ în ianuarie, invocând creșterea surprinzătoare ca cererii cu 700.000 de barili pe zi în China din primul trimestru. Pe partea de ofertă, analiștii băncii au invocat evenimentele din Orientul Mijlociu și reducerea producției din Norvegia și Mexic.

Citigroup visa la preț de 20 $/baril

JPMorgan Chase & Co., care prezicea în martie că Brent-ul va coborî la 38 dolari pe baril, și-a majorat la rândul său, la finalul lunii aprilie, estimările pentru acest an la 62 dolari pe baril.

Cei de la Citigroup anticipau pe 9 februarie că prețul petrolului va atinge un minim de 20 de dolari pe baril la începutul celui de-al doilea trimestru al anului, iar cei de la Goldman Sachs că Brent-ul se va tranzacționa în aprilie la un nivel de 42 $ pe baril. Președintele Goldman afirma pe 26 ianuarie că prețurile ar putea scădea până la 30$.

 

Tag Cloud