Acord Cipru-Troika aprobat de miniștrii de finanțe. Laiki - închisă, iar depozitele negarantate suportă haircut-uri cuprinse între 40 și 100%
- Detalii
- Publicat în 25 March 2013
- Scris de Florin Rusu
Cei 17 miniștri de finanțe din zona euro au dat undă verde acordului convenit în această noapte între Cipru și troica finanțatorilor instituționali (FMI, BCE și UE). Condițiile sunt mai dure decât cele prevăzute în acordul inițial, respins de Parlamentul cipriot, numai că, de această dată, nu mai este nevoie de acordul forului legislativ al micii insule, nemaifiind vorba de o taxă, ci de restructurarea sistemului bancar.
Astfel, se va trece la apela la metoda favorită a reglementatorilor bancari, prin care se formează o "bancă bună" și o "bancă rea". Astfel, Banca Populară (cunoscută sub numele de Laiki) va fi banca rea si drept urmare închisă, după ce Parlamentul cipriot și-a asumat prin vot această prerogativă încă de săptămâna trecută. Banca Ciprului va fi banca bună care va va supraviețui, însă atât clienții, cât și acționarii săi urmează a-și asuma pierderi considerabile. Depozitele negarantatee sub legislația europeană, de sub 100.000 de euro, vor fi transferate de la Laiki la Banca Ciprului.
În ceea ce privește haircut-ul pe care-l vor suferi deponenții, potrivit Bloomberg, în cazul depozitelor asigurate, de sub 100.000 de euro, acesta va fi zero, pentru a fi evitată panica din sistemul bancar de pe întregul continent. Depozitele negarantate de la Banca Ciprului vor suferi însă o pierdere de maxim 40%, iar cele negarantate de la Laiki vor fi afectate aproape în totalitate.
Piețe asiatice au primit cu urale vestea, indicii bursieri apreciindu-se, iar euro a câștigat teren în fața dolarului, apreciindu-se cu 0,3% și ajungând la un nivel de 1,3023 dolari la ora 2:15, ora Bruxelles-ului (3:15 ora României).
Ciprul evită, prin acest acord, deocamdată cel puțin ieșirea dezordonată din zona euro, și urmează să primească un ajutor de 10 miliarde de euro de la troica finanțatorilor internaționali. Potrivit Wall Street Journal, care citează atât analiști, cât și miniștri de finanțe din zona euro, suma ar putea fi insuficientă, pagubele făcute de scandalul naționalizării depozitelor bancare și închiderea băncilor afectând deja grav economia cipriotă. Unii analiști estimează că Ciprul va plăti greu acest acord, economia micii insule pierzându-și credibilitatea în fața investitorilor internaționali. Nu este exclusă o prăbușire economică după modelul grec, cu peste 20%.