Cărbunele câștigă teren în Europa și Asia. Sistemul energetic din Tailanda a cedat
- Detalii
- Publicat în 22 May 2013
- Scris de Florin Rusu
Cărbunele revine puternic pe piața energetică nu numai în Europa, ci mai nou și în Asia. Motivele sunt multiple, de la ieftinirea gazelor în Statelor Unite, la suprareglementarea "ecologistă" de pe Bătrânul Continent, menită a scumpi artificial alte surse de energie. Stabilitatea sistemelor energetice naționale contează și ea, așa cum arată evenimentele de ieri din Tailanda, unde 8 milioane de localnici și turiști au rămas în beznă. Nu în ultimul rând, prețul își spune cuvântul, Japonia de exemplu importând anul trecut mai mult cărbune în defavoarea țițeiului.
Revoluția tehnologică implementată în SUA a împins primăvara trecută prețul gazelor naturale din Lumea Nouă la minimul ultimilor zece ani, ceea ce a încurajat trecerea generatoarelor de electricitate de pe cărbune pe gaz. Și cum nu era dorit acasă, cărbunele produs în SUA s-a ieftinit și și-a găsit cerere În altă parte, în Europa și în Asia, unde situația este contrară. Cărbunele a înlocuit gazul, mai scump în Europa și Asia, ca principal combustibil utilizat de către marile companii energetice europene.
Germania trece pe cărbune
Exporturile de cărbune din SUA în Europa s-au majorat cu 29% anul trecut. Supraoferta rezultată și reducerea cererii din partea Chinei a condus la o reducere a prețului cărbunelui de la 130 de dolari pe tona în martie 2011 la 86 de dolari la începutul anului. Acest fenomen s-a suprapus pe o micșorare a prețului certificatelor de emisii de carbon pe piața europeană și pe o majorare a preșului gazului natural în UE.
Drept urmare, asociația producătorilor de electricitate din Germania a raportat o reducere a producției de energie electrică pe baza de gaze cu 13 miliarde kWh, echivalentul a 16%, în timp ce centralele pe cărbune au înregistrat o creștere egală în cantitatea produsă, echivalent cu o evoluție pozitivă de 5%.
Japonia renunță la țiței pentru cărbune
O evoluție similară a avut și Japonia. Importurile de cărbune folosit pentru încălzirea locuințelor s-au majorat în luna aprilie, în timp ce cele de țiței au scăzut, confirmând trendul cărbunelui de a înlocui celelalte surse de energie, în prezent relativ mai scumpe. tendința va continua în Japonia cel puțin până în vară.
Importurile Japoniei de cărbune s-au majorat în aprilie cu 10% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 7,8 milioane de tone, în timp ce importurile de țiței s-au micșorat cu 2,2%, pînă la un nivel de 18,7 milioane de kilolitri sau 3,93 milioane de barili pe zi.
Luna trecută, cea mai mare companie de utilități japoneză, din punct de vedere al capacității, Tokyo Electric Power Co., a pus în funcțiune unitatea numărul doi de un gigawatt de la Hitachinaka și unitatea numărul doi de 600 megawatt-i de la Hirono, ambele situate în nord-est-ul capitalei Tokio, ceea ce a contribuit la majorarea importurilor de cărbune. Alte două unități, de la Haramachi, închise ca urmare a tsunami-ului și cutremurului din 2011, au fost reactivate.
Atât Tokyo Electric, cunoscută ca Tepco, cât și Tohoku Electric și-au redus consumul de țiței, mutându-și producția pe cărbune în tentativa de a-și reduce costurile.
Tailanda în benză. Verzii acuză conspiratia carbunelui
Un alt eveniment de pe continentul asiatic a readus cărbunele în atenția opiniei publice. Ieri după amiază, mai mult de 8 milioane de rezidenți și turiști din Tailanda au rămas în beznă ca urmare a unei pene de curent ce a cuprins întreg sudul țării, care cuprinde stațiuni celebre precum Phuket, Hat Yai și Koh Samui.
Inițial, populația s-a panicat, bănuind un sabotaj al grupărilor musulmane insurgente din regiune, care terorizează populația și turiștii în ultimul deceniu. Apoi, grupările ecologiste din regiune au acuzat guvernul că a cauzat intenționat pana de curent pentru a convinge opinia publică de necesitatea construcției unor termocentrale în sudul Tailandei, inițiativă la care acestea se opun. În realitate însă, se pare că a fost o problemă cu sistemul național de distribuție, autoritățile acuzând o supraîncărcare a acestuia.