Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Ironie amară și efecte perverse: cărbunele renaște în era energiei regenerabile

Ironie amară și efecte perverse: cărbunele renaște în era energiei regenerabile

Carbune

Anul trecut, Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transmitere a Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E) a avertizat că avântul instalărilor de noi capacități de producție de energie regenerabilă în Europa și majorarea ponderii acestora în totalul mixului energetic european face să fie nevoie de tot mai multe centrale electrice pe bază de cărbune și gaze naturale, în scop de back-up, pentru a se putea garanta siguranța funcționării rețelelor pe timpul nopții și în momentele fără vânt, când facilitățile solare și eoliene nu pot funcționa. Adică de înmulţirea surselor poluante de energie.

„Europa va avea nevoie de o capacitate totală accesibilă suplimentară de 38 GW (reprezentând surse fosile de energie – n.r.), pe lângă investițiile deja confirmate, pentru a putea menține echilibrul dintre cerere și ofertă. În funcție de ponderea la care vor ajunge capacitățile energetice intermitente (eoliene și solare – n.r.), investițiile necesare în capacități de back-up ar putea fi semnificativ mai mari”, susținea ENTSO-E.

Mai mult, subvențiile acordate sectorului regenerabil au majorat considerabil facturile consumatorilor, ceea ce sporește odată în plus nevoia de surse ieftine în cadrul mixului energetic, pentru ținerea sub control a costurilor.

Acest apetit al Europei pentru electricitate ieftină a dus la renașterea minelor care produc cel mai poluant tip de cărbune. În plus, este amenințată însăși existența unor localități istorice, aflate în zonele vizate de dezvoltatorii de mine de cărbune.

Comisia Europeană închide ochii

În Germania, Polonia sau Cehia, companii de utilități precum Vattenfall, CEZ sau PGE își extind minele de lignit, soiul de cărbune care înmagazinează cea mai puțină energie și cel mai mult carbon.

Aceste proiecte merg împotriva curentului pe care vor să-l impună autoritățile Uniunii Europene, referitor la limitarea emisiilor de CO2 și la impulsionarea dezvoltării surselor regenerabile de energie electrică. Îngrijorată de faptul că prețurile la energie electrică din Europa au ajuns să fie aproape duble față de cele din Statele Unite, Comisia Europeană permite extinderea minelor de cărbune, proces care fusese întrerupt în ultimele două decenii, spre profunda nemulțumire a proprietarilor de terenuri și în general a locuitorilor din regiunile vizate.

"E absurd. Autoritățile spun că vor ca Germania să treacă la energie regenerabilă, însă nouă ni se confiscă pământurile pentru a face loc unor mine de cărbune", spune Petra Roesch, primarul din Proschim, un sat cu o vechime de 700 de ani situat la sud-est de Berlin, în calea unui proiect minier al celor de la Vattenfall.

Se estimează că cererea mondială de lignit va crește cu peste 5% până în 2020, potrivit International Energy Agency. În același timp, instituția apreciază că ar fi nevoie de o scădere cu 10% a consumului de lignit pe perioada respectivă pentru a putea fi atinse obiectivele de mediu vizate de UE și de majoritatea liderilor politici ai lumii, privind limitarea încălzirii globale până la sfârșitul acestui secol la 2 grade Celsius.

Lignitul merge mână în mână cu regenerabilele

Utilaje miniere de dimensiunile unor zgârie-nori staționează la nord de Proschim, gata să distrugă localitatea cu 330 de locuitori de la granița germano-polonă. Vattenfall, companie controlată de statul suedez, așteaptă aprobarea autorităților germane pentru a demola clădirile din localitate, în scopul extinderii minei de lignit Welzow-Sued.

În Polonia, compania de stat PGE, cel mai mare producător polonez de energie, își upgradează termocentrala de la Turow. În Cehia, un plan de relaxare a legislației privind limitele de extindere a minelor de cărbune ar putea duce la dispariția orașului Horni Jiretin, vechi de 750 de ani, care în istoria sa a reușit să supraviețuiască în fața a numeroase calamități, de la molime în Evul Mediu la cele două războaie mondiale din secolul XX.

Pe de altă parte, interesant este că renașterea lignitului ar putea avea ca efect colateral sporirea sprijinului de stat pentru surse regenerabile de energie, precum parcurile eoliene sau solare, spune Barry O’Flynn, director al departamentului de mediu al Ernst & Young.

"În anii care urmează se va înăspri legislația cu privire la emisiile de dioxid de carbon. Lignitul nu este o amenințare pentru regenerabile. Dimpotrivă, ar putea fi un sprijin, devreme ce poluarea rezultată din arderea acestuia va trebui compensată cu instalarea de noi capacități regenerabile de generare de curent electric, pentru respectarea restricțiilor de poluare impuse de UE", spune O’Flynn.

Cărbune și curent electric versus Beethowen

Consumul de lignit din Europa a scăzut cu 40% în intervalul 1990 – 2010, pe măsură ce statele foste comuniste și-au închis succesiv întreprinderile industriale uzate fizic și moral. În prezent, Polonia, care își produce 90% din necesarul de electricitate prin arderea de cărbune în termoncetrale, are în plan creșterea producției și a utilizării lignitului, ca metodă de întărire a securității energetice și de menținere a locurilor de muncă în câteva dintre cele mai sărace regiuni ale sale.

Producția de curent electric din lignit a crescut anul trecut în Polonia cu 3,7%, potrivit datelor companiei de stat PGE. Aceasta a inaugurat în 2011 o nouă unitate de de 853 MW la termocentrala de la Belchatow, cea mai mare din Europa. Din 2012 încoace, strategia companiei se bazează pe o dependență de lignit asumată pe termen lung, ca urmare a costurilor reduse ale acestuia și a perspectivei de a deschide noi mine.

În Cehia, compania Severni Energeticka vrea relaxarea legislației privind limitele de extindere a minelor de cărbune. La mina de la Horni Jiretin, excavatoare-gigant răscolesc non-stop pământul, încărcând lignit pe benzile de transport, de unde acesta este ulterior transferat în vagoane feroviare de marfă.

În apropiere se află castelul baroc Jezeri, unde simfonia Eroica a lui Beethowen a fost interpretată în premieră în urmă cu două secole, aflat într-o stare avansată de ruină.

Comuniștii – primii "apostoli" ai industrializării

"Pe vremuri, aici era un lac unde mergeam zilnic să ne scăldăm. Distrugerea a început pe vremea comuniștilor, iar guvernul actual vrea s-o desăvârșească", spune viceprimarul din Horni Jiretin, Vladimir Burt, arătând spre mină.

CEZ, cel mai mare producător ceh de electricitate, companie controlată de stat, își generează 48% din producția de energie electrică în termocentrale pe cărbune. Divizia minieră a CEZ are în plan majorarea producției de cărbune cu 6% anul acesta, la 24,1 milioane de tone.

În regiunea Lausitz din Germania, dezvoltarea minelor de lignit a dus la dispariția unui număr de 136 de sate din 1924 încoace. Cărbunele este cea mai importantă sursă de energie a Germaniei, având o pondere de 26% în totalul mixului energetic. În Lausitz, minele de lignit susțin circa 22.000 de joburi.

Extinderea minei de la Proschim ar face disponibile pentru exploatare circa 204 milioane de tone de lignit suplimentare. În prezent, suedezii de la Vattenfall extrag de acolo în jur de 60 de milioane de tone pe an. Cea mai mare parte din această cantitate este transportată cu trenul la o termocentrală din Spremberg, care poate alimenta cu curent electric 2,4 milioane de locuințe. Extinderea minei ar putea menține termocentrala în funcțiune până în 2042.

Cărbunele înseamnă electricitate și locuri de muncă

"Lignitul este singura sursă tradițională de energie disponibilă pe termen lung în cantități suficiente și la prețuri accesibile, pe plan intern. Toate alternativele sunt mai scumpe, sporesc dependența de importuri sau afectează investițiile și joburile", spune Kathi Gerstner, un purtător de cuvânt al Vattenfall.

Autoritățile locale din statul Brandenburg spun că vor lua o decizie în privința eventualei extinderi a minei în prima jumătate a acestui an. Între timp, dezbaterea cu privire la mină a divizat comunitatea locală. Olaf Koall, un angajat al Vattenfall, spune că Germania are nevoie de mai mult cărbune chiar dacă intenționează să majoreze ponderea regenerabilelor în mixul energetic.

"Astăzi e înnorat și nici nu bate vântul. Cărbunele ne poate furniza energia de care avem nevoie, la prețuri accesibile. Dacă nu am avea cărbune nu am avea slujbe", spune Koall, în timp ce împarte flyere pro-cărbune la un miting public.

Amenințați cu exproprierea

Guvernul local din Brandenburg, care are ca țintă reducerea cu 72% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și creșterea ponderii regenerabilelor în mixul energetic local la 40% până în același an, va avea ultimul cuvânt în privința planurilor de extindere minieră ale Vattenfall.

"Știm că este un subiect foarte sensibil și emoțional, de natură să îi dezbine pe locuitori. Nu am luat încă o decizie în această privință", spune Klaus-Otto Weymanns, șef de divizie în Ministerul Agriculturii și Infrastructurii din Brandenburg.

În Proschim, un oraș reconstruit după ce o cincime din clădirile sale au fost distruse în timpul celui de-al doilea război mondial, Hannelore și Klaus Jurischka trăiesc la o fermă reconstruită după ce a fost total distrusă de un incendiu în 1945. Acum, clădirile au panouri solare pe acoperișuri. Centralele eoliene, fotovoltaice și pe biomasă din Proschim produc energie suficientă pentru alimentarea a circa 5.000 de locuințe.

"Nu plec de aici. Asta e casa mea. Nici o sumă de bani n-ar fi suficientă ca despăgubire pentru asta", spune Hannelore Jurischka.

Tag Cloud