Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electrica îşi caută avocaţi pentru listarea la Bursă

Electrica îşi caută avocaţi pentru listarea la Bursă

Electrica

Electrica a aprobat la finele anului trecut achiziţionarea “serviciilor de consultanţă şi asistenţă juridică ale unui consultant juridic reputat la nivel internaţional, autorizat să îşi desfăşoare activitatea în SUA şi / sau Asia, care va indica acţiunile şi va întreprinde măsurile necesare în scopul îndeplinirii cerinţelor impuse de pieţele de capital internaţionale în cadrul procesului de privatizare”, se arată într-o hotărâre a adunării generale ordinare a acţionarilor companiei.

Asta după ce în toamnă, Casa de avocatură Muşat & Asociaţii a fost aleasă să acorde asistenţă sindicatului de intermediere selectat  pentru derularea ofertei publice primare (IPO) de vânzare de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti, respectiv consorţiului format din BRD, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Capital & Investment, Societe Generale şi Swiss Capital. Pe partea de asistenţă juridică la nivel internaţional, consilierea e asigurată de firma Paul Hastings din Londra.

Aprobarea pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi asistenţă juridică a Electrica vine, printre altele, şi ca urmare a unui raport de analiză de piaţă bursieră elaborate de sindicatul de intermediere format din consorţiul de mai sus.

Electrica urmează a fi listată în iunie atât la bursa din Bucureşti, cât şi la cea din Londra, asemeni companiei Hidroelectrica, susţinea de curând ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Până ca un procentaj de 51% din capital distribuitorului de energie Electrica SA să fie plasat la bursă, compania va fi divizată prin crearea unei firme care să preia toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi. Amintim că Electrica este acţionar minoritar la Enel Energie Muntenia, unde are 23,57% din acţiuni, la Enel Energie (36,99%), la Enel Distribuţie Dobrogea (24,90%), la Enel Distribuţie Banat (24,86%), la Enel Distribuţie Muntenia (23,57%), la E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). De asemenea, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri.

Căutarea de avocaţi a devenit un fel de a doua natură a Electrica în ultima perioadă. Vom da în acest sens câteva exemple mai recente. În toamnă, compania căuta avocaţi pentru servicii de reprezentare sau asistenţă juridică în litigiile cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Faţă de ANAF, Electrica are obligaţii de plată stabilite suplimentar de către ANAF prin proces verbal de impunere din ianuarie 2008 şi majorări şi penalităţi de întârziere aferente în sumă de circa 13,3 milioane lei.

Aşa se face că firma şi-a constituit provizioane în acest sens. Astfel, la 31 decembrie 2012, Electrica SA avea constituite provizioane pentru litigii în valoare de 17,5 milioane de lei, mai precis în legătură cu un litigiu cu ANAF referitor la impozite suplimentare, penalităţi şi majorări impuse de ANAF şi contestate de societate. La finele anului 2011, firma avea constituite provizioane pentru litigii în valoare de 18,7 milioane de lei, marea parte din acestea fiind tot pentru problema cu ANAF.

Printre litigiile în care firma a fost implicată în ultima perioadă figurează şi unul cu Termoelectrica, în care aceasta din urmă, aflată în dizolvare şi lichidare voluntară, cerea peste 25 de milioane de lei pentru penalităţi de întârziere.

De asemenea, Electrica a căutat aproape constant de o perioadă, reînnoind anunţurile, o societate civilă de avocaţi pentru reprezentare la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris şi alte instanţe de judecată.

La Tribunalul Arbitral din Paris, Electrica tocmai a pierdut în noiembrie o bătălie cu Enel. Mai precis, Tribunalul a respins în totalitate acţiunea Electrica prin care se solicita ca Enel să fie obligată la plata unor despăgubiri în valoare de peste 44 de milioane de euro. Procesul pierdut a fost iniţiat în decembrie 2011 de către Electrica pentru pretinsa neîndeplinire a unor clauze din contractele de privatizare a Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Compania de stat mai are în derulare alte trei procese cu investitorii privaţi: unul tot cu Enel, altul cu CEZ şi altul cu E.ON. Pretenţiile cumulate ale Electrica se ridică aici la  circa  880 milioane de euro şi 500 de milioane de lei.

Tag Cloud