Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia ia credite de sute de milioane de lei pe curentul vândut la Tinmar Ind

CE Oltenia ia credite de sute de milioane de lei pe curentul vândut la Tinmar Ind

CE Oltenia 2

 Credibilitatea Complexului Energetic Oltenia în faţa băncilor e susţinută din plin în ultima perioadă de creanţele pe care le are de recuperat ca urmare a curentului vândut la clienţii mari. Dacă în ultima perioadă am vorbit în Energy Report despre creanţe ale Complexului la companii precum Enel, E.On Energie, CEZ Vânzare sau OMV Trading, ne vom limita în cele ce urmează la credite garantate cu creanţele de pe electricitatea vândută la traderul Tinmar Ind.

Astfel, la unul dintre punctele ordinii de zi a AGEA a CE Oltenia, programată pentru 15 mai, figurează aprobarea modificării garanţiilor, reprezentând ipotecă mobiliară pe creanţele din contractele de vânzare energie electrică şi ipotecă mobiliară pe încasările din executarea scrisorilor de garanţie bancară emise în favoarea Complexului la cererea Tinmar Ind pentru un contract de credit de 153 milioane de lei semnat încă din august 2012, credit de la Raiffeisen Bank. Pe lângă modificarea garanţiilor va fi vorba şi despre acte adiţionale şi contracte garanţii accesorii la contractul de credit de mai sus.

Tot în ultima perioadă, CE Oltenia s-a ajutat, printre altele, de o creanţă asupra Tinmar Ind estimată la 122 milioane de lei pentru a accesa un credit de 100 de milioane lei de la Banca Transilvania.

Şi tot la Tinmar Ind a “apelat” în bună măsură, în anii de criză, producătorul de electricitate, pentru a lua 110 milioane de lei de la CEC. Creanţa asupra curentului vândut Tinmar a fost evaluată la 32,3 milioane de lei.

Ca să rămânem la vânzări, amintim doar că, recent, CE Oltenia a scos la vânzare pe platform PCCB a OPCOM un pachet de energie electrică la o putere medie de 90 MW (putere minimă de 80 MW şi maximă de 100 MW), pe o perioadă de 18 luni, cu preţul de 180 lei / MWh, inclusiv TG (tariful de transport pentru introducerea energiei în reţea).

La finele anului trecut, compania a avut, conform rezultatelor estimate, o cifră de afaceri de 2,6 miliarde lei şi un profit brut de aproximativ 300 milioane de lei.

Compania, înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, a avut în anul 2013 o producţie de lignit de 23 milioane de tone. CE Oltenia estimează că a produs în 2013 circa 12 TWh de energie electrică.

 

Tag Cloud