Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie UPDATE: Fondul Proprietatea și-a lichidat participația la Transelectrica contra sumei de 212,74 milioane lei

UPDATE: Fondul Proprietatea și-a lichidat participația la Transelectrica contra sumei de 212,74 milioane lei

 Transelectrica Comisia EuropeanaFondul Proprietatea (FP) și-a vândut toată participația de 13,5% din capitalul social pe care o deținea la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, respectiv un număr de 9.895.212 acțiuni, printr-un plasament privat accelerat destinat doar anumitor categorii de investitori și care a exclus publicul larg.

 

Plasamentul s-a efectuat la prețul de 21,50 lei/acțiune, cu 2,32% sub cotația de închidere a acțiunilor Transelectrica din ședința de tranzacționare de marți, de 22 lei/acțiune, astfel că FP a obținut, în total, suma de 212,74 milioane lei pentru pachetul de 13,5% din acțiuni pe care îl deținea la Transelectrica.

Acțiunile Transelectrica au deschis ședința de tranzacționare de miercuri de la Bursa de Valori București (BVB) în urcare cu 1,82%, la 22,4 lei/titlu.

"(...) urmare a finalizării procesului de bookbuilding pentru plasamentul privat pe Bursa de Valori Bucureşti pentru acţiunile ordinare deţinute de Fond în C.N.T.E.E. Transelectrica SA, numărul final de acțiuni oferite este de 9.895.212 și prețul pe actiune este de 21,50 lei. Plasamentul privat a fost realizat în baza mai multor excepţii de la obligaţia de a întocmi şi de a publica un prospect, prevăzute în Articolul 3(2) din Directiva privind Prospectul 2003/71/CE, modificată, astfel cum a fost implementată în legislaţia naţională a statelor membre din Spaţiul Economic European în care a fost realizat plasamentul privat. Prin această tranzacţie, Fondul a vândut întregul pachet de acţiuni deţinute în societate", se arată într-un comunicat al administratorului FP, Franklin Templeton, remis BVB.

 

Plasamentul privat de acțiuni Transelectrica al FP a fost adresat în mod exclusiv investitorilor calificați din statele membre ale Spațiului Economic European, plus unui număr de sub 100-150 de persoane fizice și juridice care nu sunt investitori calificați pentru fiecare stat membru. În România, numărul investitorilor necalificați care au putut participa la plasamentul privat a fost de sub 150. De asemenea, plasamentul a fost deschis investitorilor și cumpărătorilor instituționali calificați din Marea Britanie și SUA.

Au vrut să vândă în vârf de piață

Raiffeisen Bank și Unicredit au fost coordonatori și bookrunners pentru plasamentul privat, iar SSIF Broker a acționat ca joint lead manager. FP a precizat că niciun prospect sau document de ofertă nu a fost şi nu va fi întocmit în legătură cu plasamentul privat. 

Transelectrica este controlată de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, care deține 58,6882% din acțiuni. În afară de FP, cu 13,5% din acțiuni, alt acționar semnificativ al FP este SIF Oltenia, cu 7,258% din acțiuni.

Acțiunile Transelectrica s-au apreciat cu 20% în ultima lună și cu aproape 90% în ultimul an, grație rezultatelor bune ale societății și dividendelor atractive oferite de aceasta.

Transelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro). Operatorul de transport și sistem a obţinut anul trecut un profit net de 203,3 milioane lei, cu mult peste câştigul de doar 34,4 milioane lei consemnat în 2012.

Plasament privat și la Romgaz

În urmă cu mai puțin de o lună, FP anunța că vrea să vândă, tot printr-un plasament privat accelerat, un pachet reprezentând 4,99% din acţiunile Romgaz Mediaş (SNG), evaluat atunci la 685 milioane lei (155,7 milioane euro). FP deţine 14,99% din acţiunile Romgaz, iar presupunând că acţiunile disponibile în cadrul tranzacţiei vor fi vândute în totalitate, Fondul va mai deţine ulterior 10,01% din companie.

Compania Romgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 70% din titluri. Un pachet de 15% reprezintă free float-ul companiei.

Strategie de lichidare

În aprilie 2012, acționarii FP au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, banii obţinuţi urmând să fie distribuiţi investitorilor.

Astfel, acționarii au aprobat introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma să îl încaseze pentru distribuţii suplimentare, realizate în urma unor vânzări de active şi acordarea banilor către acţionari, prin programe de răscumpărare de acţiuni sau prin reduceri ale capitalului social şi distribuirea diferenţei către acţionari. Pentru 2012 şi 2013 comisionul suplimentar este de 1,5% din banii obţinuţi din vânzarea de active, iar după 2013 comisionul scade la 1%.

"Din punctul nostru de vedere, această decizie aliniază interesele noastre cu cele ale acţionarilor. Ne dă noi instrumente şi modalităţi de a atinge obiectivul de reducere a discountului dintre activul net şi preţ. Nu suntem forţaţi să vindem active şi nici nu o vom face decât dacă obţinem un preţ pe care îl considerăm corect. Nu suntem lichidatorii Fondului, suntem aici ca să administrăm Fondul în interesele acţionarilor şi intenţionăm să schimbăm portofoliul şi să cumpărăm noi participaţii, dar acum discountul dintre activul net şi preţ este excesiv şi este foarte dificil pentru noi să găsim noi investiţii mai atractive decât propriile noastre acţiuni. Acţiunile pe care le răscumpărăm acum ne oferă nouă şi acţionarilor profit de 100% pentru că discountul este de 50%", a declarat atunci managerul Fondului, Greg Konieczny, într-o conferinţă de presă.

detineri FP energie

În ianuarie 2013, însă, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea, modificare potrivit căreia administratorul Fondului, Franklin Templeton, ar fi fost mandatat să vândă activele FP, urmând ca banii obținuți să fie distribuiți acționarilor sub formă de dividende speciale, iar administratorul să primească un comision suplimentar, de 1,5% din sumele încasate.

În sectorul energetic românesc, Fondul Proprietatea mai deține, printre altele, câte 20% din acțiunile OMV Petrom și Hidroelectrica, precum și 10% din acțiunile Nuclearelectrica. Aproape 86% din deținerile Fondului sunt reprezentate de acțiuni de companii legate de energiem din care 45,52% în industria de petrol și gaze, 22,99% în transportul, distribuția și furnizarea de electricitate și gaze și 17,40% în producția de energie electrică.

 

Tag Cloud