Republica Moldova ar putea vinde Rusiei doi distribuitori de electricitate și monopolul pe telefonie fixă. Căile ferate ar putea fi concesionate tot rușilor
- Detalii
- Publicat în 20 November 2014
Republica Moldova le-ar putea oferi investitorilor ruși înspre privatizare două companii de stat care administrează rețele teritoriale de distribuție de energie electrică, RED Nord și RED Nord-Vest, precum și monopolul de stat pe telefonia fixă, Moldtelecom, iar rețeaua de căi ferate de peste Prut ar putea fi concesionată tot rușilor, a declarat ministrul Economiei de la Chișinău, Andrian Candu.
"Moldova poate oferi investitorilor ruși înspre privatizare mai multe întreprinderi de stat. De exemplu, operatorii de rețele teritoriale de distribuție de energie electrică RED Nord și RED Nord-Vest. Sectorul energetic moldovenesc este foarte atractiv. Ca dovadă, faptul că rețelele de distribuție din sudul și centrul țării au fost achiziționate de compania spaniolă Gaz Natural Union Fenosa", a declarat ministrul, într-un interviu acordat agenției ruse de presă Ria Novosti.
RED Nord furnizează energie electrică consumatorilor din zona de nord a Moldovei, având 200.000 de abonaţi în raioanele Ungheni, Glodeni, Rîaşcani, Sângerei, Floreşti, Rezina și Şoldăneşti.
RED Nord-Vest furnizează energie electrică în aceeași zonă, având abonați în raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni, Drochia şi Soroca.
La începutul lunii, ministrul delegat pentru Energie de la București, Răzvan Nicolescu, declara că două companii energetice româneşti negociază preluarea unor active în afara ţării. Dat fiind că România are ca obiectiv majorarea exporturilor de energie electrică în Republica Moldova, prin realizarea de noi interconexiuni, s-a speculat că o potenţială ţintă de achiziţie ar putea fi compania de stat Moldelectrica, operatorul sistemului de transport de energie electrică de peste Prut.
Ministrul moldovean Candu a mai spus că pe lista companiilor de stat care ar putea fi privatizate cu investitori ruși se numără și Moldtelecom, care deține monopolul pe telefonia fixă din Republica Moldova și despre care Candu a spus că este estimată la 250 milioane dolari.
Mai mult, Candu a spus că, dat fiind că statul moldovean vrea să modernizeze sistemul de căi ferate din republică și nu dispune de banii necesari în acest sens, se ia în calcul concesionarea acestora, iar investitorii ruși s-ar putea arăta interesați, mai ales că standardele feroviare moldovene sunt similare cu cele rusești.
De asemenea, ministrul Economiei de la Chișinău a spus că investitorii ruși ar putea fi interesați și de sectorul agricol din Republica Moldova și că legislația în materie va fi modificată, pentru a permite străinilor să cumpere terenuri agricole.
“În prezent, chiar și companiile locale cu capital străin au restricții la achiziția terenurilor. Este un lucru foarte important, pe care l-am stabilit cu UE în cadrul Acordului de Asociere. Este vorba de implementarea directivelor europene ce vizează liberalizarea pieței și crearea condițiilor competitive pentru businessul autohton”, a precizat Candu.