CE Oltenia pregăteşte vânzarea termocentralei Chişcani
- Detalii
- Publicat în 17 March 2015
Directoratul Complexului Energetic Oltenia a convocat AGEA pentru 6 aprilie la sediul companiei iar printre punctele de pe ordinea de zi figurează şi aprobarea declanşării procedurii de vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, a activelor SE Chişcani din Brăila, indică documentul de convocare al companiei, consultat de Energy Report.
În localitatea brăileană Chişcani sunt două grupuri energetice care funcţionează cu gaze naturale. Sucursala are circa 200 de angajaţi. Termocentrala de la Chişcani a intrat în administrarea CE Oltenia în contul unei datorii de 30 de milioane de lei pe care Complexul îi avea de primit în anii trecuţi de la Termoelectrica.
Complexul pregăteşte un plan de reorganizare prin care să scoată în afara sa companiile care aduc pierderi.
Acționarii CE Oltenia au aprobat la finele lui februarie elementele referitoare la transferul UMC Berbesti către CET Govora, începând cu luna în curs.
În ultimii doi ani, compania a fost afectată puternic de reducerea consumului industrial de curent dar şi de acordarea de privilegii atât băneşti cât şi de întâietate în cumpărarea de curent de la companiile producătoare de energie regenerabilă.
Consumul industrial de energie electrică a scăzut cu 6 % în perioada 2012- 2014 iar cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9% de la 30,4% în 2012, la 21% în 2014. În plus, şi curentul pe bursă s-a ieftinit. Preţul pe bursă al unui MWh a scăzut cu 25,7% – de la 223.7 lei /MWh în 2012, la 166.16 lei /MWh în 2014.
CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 95% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.
Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.