Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie După scandalul cu avocaţii bine plătiţi ai lui Dan Şova, Complexul Energetic Oltenia cauta iar avocaţi. Pentru ce iau bani cei aproape… 100 de jurişti?

După scandalul cu avocaţii bine plătiţi ai lui Dan Şova, Complexul Energetic Oltenia cauta iar avocaţi. Pentru ce iau bani cei aproape… 100 de jurişti?

z cet-turceni

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a hotărât recent să achiziţioneze servicii juridice printr-un contract pe doi ani cu o casă de avocatură. Acordul cadru cu avocaţii va acoperi asistenţă juridică şi reprezentare pentru acţiunile cu valoare mai mare de 300.000 de euro în materia exproprierilor, taxelor şi în contractarea creditelor pentru valori de peste 5 milioane de euro.

De asemenea, Casa de avocatură care va fi aleasă va trebui să ofere consultanţă juridică şi să elaboreze opinii juridice în limita unui plafon de maxim un milion de lei.  Şi acest plafon poate fi depăşit însă, cu puţină voinţă, dacă se obţine aprobare de la Consiliul de Supraveghere.

Până una-alta, la CEO lucrează 70-80 de jurişti, iar mulţi dintre aceştia au salarii mai mari de 1.000 de euro. Casa de avocatură ar urma cumva să se ocupe de trebi juridice mai… complexe, care să justifice banii încasaţi. Din două una: ori numărul şi salariul juriştilor nu se justifică dacă se ocupă mai ales de lucruri simple, ori după angajarea unei case de avocatură vor exista mai mulţi “câştigători” din vârful companiilor, atât cea de avocatură cât şi de la Complexul Energetic Oltenia.

De altfel, încă de la începutul anului, directorul general al Complexului, Laurenţiu Ciurel, se plângea că birourile companiei sunt pline de jurişti. Tot directorul insista că juriştii din complex nu sunt pregătiţi pentru a face faţă unora dintre activităţile companiei şi că ar avea nevoie de o casă de avocatură.

Invocarea unor procese complexe, pentru care trebuie avocaţi renumiţi şi bine plătiţi este o “şmecherie” veche în companiile de stat. Chiar dacă există şi situaţii în care e de preferat să ai avocaţi buni, de aceştia e nevoie doar punctual. Or, în cazul firmelor de stat, când banul se scurge în general mai puţin calculat decât de la privat, aproape toate situaţiile sunt complexe. Culmea e că toate acestea se fac în contextul reducerii cererii de energie produsă din cărbune.

Nu trebuie uitat că în perioada 2007-2008 când s-au ales avocaţii actualului ministru PSD Dan Şova, au existat extrem de multe situaţii “complexe”, pentru care avocaţii au încasat zeci de miliarde de lei vechi de la complexurile Turceni şi Rovinari.

Pentru perioada 2013-2014, compania a semnat finanţări de 150 milioane de euro, gradul de îndatorare fiind de circa 28%.

CE Oltenia se afla în negocieri cu BERD pentru o finanţare de circa 220 mil euro pentru  modernizarea grupului nr.6 -Turceni.

Complexul Energetic Oltenia are un capital social de 1,27 mld. lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 77,17% din acţiuni, Fondul Proprietatea detine 21,53% din titluri iar Termoelectrica 0,84%. Compania a fost înfiinţată în mai 2012 prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Tag Cloud