După ce a blocat participarea Romgaz la proiectele Tarnița și cablul România-Turcia, FP încearcă același lucru și cu Nuclearelectrica
- Detalii
- Publicat în 01 April 2014
- Scris de Florin Rusu
După ce a reușit să blocheze, alături de BERD, participarea Romgaz la proiectele cu o fezabilitate discutabilă HidroTarnița și cablul submarin România Turcia, Fondul Proprietatea vrea să blocheze în instanță participarea altei companii majoritare de stat la care este acționar minoritar, Nuclearelectrica, la aceleași proiecte.
"Fondul Proprietatea, în calitate de acționar deținând o cotă de 9,7268% din capitalul social al societății, a depus o cerere de intervenție la Tribunalul București (...) prin care se solicită respingerea cererii de înregistrare la Registrul Comerțului a hotărârii AGEA nr.1/11.03.2014", se arată într-un comunicat transmis, luni, de Nuclearelectrica Bursei de Valori București (BVB).
Hotărârea respectivă vizează participarea Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarnița, compania de proiect care ar urma să construiască hidrocentrala Tarnița, județul Cluj, și acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv România - Turcia și participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC România - Turcia.
Primul termen: 1 aprilie
Primul termen în dosarul în care Fondul Proprietatea contestă decizia AGA a fost stabilit pentru marți, 1 aprilie.
Anunțul privind contestația Fondului Proprietatea vine la aproape două săptămâni după ce Departamentul pentru Energie, acționarul majoritar al Romgaz Mediaș (SNG), a decis să amâne "pentru moment", la cererea acționarilor minoritari, implicarea producătorului de gaze naturale în proiectele de construcție a hidrocentralei Tarnița și a cablului submarin către Turcia.
Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala București, în calitate de Administrator Unic și Manager de Fond al S.C. Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) "a salutat faptul că nu a fost luată nicio decizie de către compania SNGN Romgaz SA în cadrul Adunării Generale a Acționarilor cu privire la participarea Romgaz în cele două companii de proiect pentru înființarea hidrocentralei de la Tarnița și a cablului submarin România – Turcia. Faptul că Departamentul pentru Energie, în calitate de reprezentant al acționarului majoritar al SNGN Romgaz SA, nu a participat la Adunarea Generală a Acționarilor, a făcut posibilă amânarea unei decizii cu privire la implicarea Romgaz în aceste două companii de proiect"
Un proiect de pe vremea regimului comunist
Potrivit Mediafax, ideea construcției hidrocentralei de la Tarnița datează din timpul regimului comunist, iar investiția este evaluată la 1,1 miliarde de euro.
Discuțiile dintre România și Turcia privind construirea unui cablu submarin pentru transportul electricității prin Marea Neagră au început în 2006. La acea dată, investiția era evaluată la 400-500 milioane de euro.
Statul deține 81,27% din acțiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea are aproape 9,73%, iar restul de 15% din acțiuni sunt în portofoliile altor acționari care le-au cumpărat la bursă.
Titlurile Nuclearelectrica au încheiat ședința bursieră de luni în scădere cu 1,16%, la 9,38 lei. La această cotație, capitalizarea bursieră a companiei este de 2,643 miliarde lei (593,2 milioane euro).