Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Noul pariu al Chinei: extragerea energiei electrice din mări și oceane

Noul pariu al Chinei: extragerea energiei electrice din mări și oceane

energie mari oceane

 

O cursă este în derulare la nivel mondial, pentru deblocarea uneia dintre cele mai vaste resurse neexploatate de energie nepoluantă – oceanul, iar China se evidențiază drept un important teren de testare, grație litoralului vast.

Acest lucru ar putea ascuți concurența cu companiile vestice în acest domeniu, mai ales că investitorii din China încep să folosească tehnologii dezvoltate cu în joint venture cu parteneri occidentali, pentru a se extinde rapid, scrie The Wall Street Journal.

Există trei tehnologii de bază pentru exploatarea energetică a mărilor și oceanelor: turbine subacvatice care trag energia din reflux și din curgerea curenților generați de maree, dispozitive plutitoare aflate la suprafață care se bazează pe mișcarea valurilor și sisteme care exploatează diferențele de temperatură ale apei.

Primul generator comercial din lume conectat la rețea care utilizează curenții mareici a fost instalat în Irlanda de Nord în 2008. Compania germană Siemens AG, un mare investitor în energia valurilor și a curenților mareici (energie mareo-motrică) estimează că doar curenții mareici ar putea alimenta cu energie la un moment dat 250 de milioane de gospodării din toată lumea. Și francezii de la Alstom SA dezvoltă această tehnologie.

Poligon de testare

Având peste 17.700 de kilometri de litoral bogat în potențial energetic și un nivel tot mai înalt de poluare, China este văzută de mulți experți drept locul ideal de testare pentru tehnologiile de exploatare a energiei regenerabile din mări și oceane.

China avansează cu investițiile în acest sector, iar companii străine, inclusiv Lockheed Martin Corp., cu sediul în SUA, testează echipamente și încheie acorduri de tip joint venture în această țară.

Printre proiectele aflate în faza de studiu care au susținere din partea Chinei se numără peretele dinamic pentru captarea energiei curenților mareici, cu turbine care folosesc lame curbate proiecate astfel încât să permită țiparilor și peștilor să treacă în siguranță.

Dacă va fi aprobat, peretele ar putea furniza la fel de multă electricitate cât două reactoare mari nucleare și jumătate și ar costa circa 30 de milioane de dolari. Printre investitori se numără guvernul olandez și un consorțiu format din opt companii din Olanda, inclusiv firmele de inginere Arcadis NV și Strukton Groep NV.

Acest plan face ca alte proiecte pe bază de energie a mării să pară minuscule și ar putea produce electricitate mai ieftin decât fermele eoliene offshore, spune Dimitri de Boer, un consilier pentru mediu și schimbări climatice la United Nations Industrial Development Organization.

Proiectul implică construirea unui perete perpendicular pe coastă, care să fie apoi ramificat în formă de T, extins pe o lungime de aproximativ 32 de kilometri și împânzit cu turbine care ar canaliza și concentra energia curenților. Beijingul a alocat 3,3 milioane de dolari pentru studiile de fezabilitate care sunt în derulare în China. Construcția este la cel puțin un deceniu depărtare, deși descoperirile inițiale au sugerat că apele puțin adânci de lângă coastele chineze, coreene și europene ar putea fi adecvate.

Sume mari alocate

„China este vârf de lance în dezvoltarea tehnologiei pentru exploatarea energiei regenerabile a mărilor și oceanelor”, spune de Boer.

A produce energie din mare este încă mult mai scump decât a extrage din cărbune, petrol, reactoare nucleare sau vânt, iar unele tehnologii care sunt testate în prezent în China s-ar putea dovedi nefezabile din punct de vedere practic și comercial.

Din 2010, Beijing a cheltuit aproape un miliard de yuani, respectiv aproximativ 160 de milioane de dolari, pe proiecte legate de energia din mare, explică Wang Chuankun, un fost șef al comisiei pentru energia oceanului din cadrul asociației academice China Renewable Energy Society.

Per ansamblu, investițiile private în proiecte pentru exploatarea energiei regenerabile a mărilor și oceanelor în Europa au ajuns la aproximativ 825 de milioane de dolari în ultimii șapte ani, iar Departamentul Energiei din SUA susține câteva proiecte de cercetare pe coasta Pacificului. Și Chile, Australia și alte țări au proiecte substanțiale în derulare.

Energie termală oceanică

Mulți oameni din industrie cred că totuși China va fi cheia. Lockheed lucrează cu conglomeratul chinez Reignwood Group pentru a construi prima centrală electrică pe baza conversiei energiei termale a oceanului. Companiile intenționează să decidă până în luna iunie unde anume în Asia să construiască facilitatea de 10 MW, care va folosi apă caldă de la suprafața mării pentru a încălzi amoniac, care are un punct de fierbere scăzut, făcând ca aburii să pună în mișcare o turbină fără emisii de dioxid de carbon.

Aburul este ulterior condensat folosindu-se apă mai rece de la adâncime, iar ciclul este repetat, producându-se un flux constant de energie care costă aproximativ 15 cenți/KWh, mai scump decât electricitatea produsă de centralele nucleare, dar mult sub costul de 22 de cenți al celei produse de turbinele eoliene offshore, potrivit U.S. Energy Information Administration. O putere instalată de 10 MW este suficientă pentru a alimenta aproximativ 10.000 de gospodării occidentale.

Lockheed crede că construirea unor generatoare la nivelul companiilor de utilități, care sunt de 10 ori mai mari, ar fi viabilă economic și tehnic, spune Dan Heller, vicepreședintele companiei și responsabil cu noile proiecte de dezvoltare.

Proiecte masive

Atlantis Resources Ltd. construiește cel mai mare proiect mondial pentru exploatarea energiei curenților mareici, pentru a alimenta cu energie 200.000 de gospodării din nordul Scoției folosind sute de generatoare plasate pe fundul mării. Compania, care are sediul la Singapore și este listată la Londra, a semnat anul trecut un acord cu chinezii de la Dongfang Electric Machinery Co. pentru a produce turbine subacvatice ieftine, cu o capacitate de 1,5 MW. Atlantis a decis recent să lucreze cu Lockheed pentru a îmbunătăți designul turbinelor de pe fundul mării.

Atlantis intenționează anul acesta să instaleze o turbină pentru cel mai mare proiect al guvernului chinez de testare a curenților, aproape de Shanghai.

Compania Eco Wave Power, cu sediul în Israel, lucrează cu guvernul provinciei Zhejiang din China pentru a evalua trei perimetre pentru un generator activat de valuri, cu o capacitate de 50 MW, care folosește dispozitive plutitoare ancorate pe pontoane. Fiecare ponton de 70 de metri ar folosi 10 dispozitive flotante pentru a produce un MW de energie. S.D.E. Ltd., tot din Israel, contruiește un al treilea sistem activat de curenți și valuri folosind baraje, în orașul chinez sudic Guangdong.

Un nou război comercial?

Unii experți prognozează că cooperarea dintre pionierii energiei marine occidentali și chinezi s-ar putea transforma într-o competiție aprinsă pe măsură ce piața se dezvoltă, repetând ceea ce s-a întâmplat în sectorul energiei eoliene și solare. Un document strategic al Comisiei Europene din ianuarie a avertizat în legătură cu viitoarea concurență din partea companiilor străine pentru o piață evaluată ca având un potențial de sute de miliarde de dolari și a îndemnat guvernele UE să susțină proiectele interne.

„Fără îndoială, vom vedea o creștere a numărului de dispute între companiile chineze și străine pe tema patentelor tehnologiilor pentru energia regenerabilă, inclusiv pentru energia marină”, a spus Xiang Wang, un avocat al Orrick, Herrington and Sutcliffe, cu sediul la Beijing. Creșterea rapidă a cotei de piață a companiilor chineze în industria producătoare de echipament pentru sectoarele eolian și solar au determinat SUA și UE să ia măsuri antidumping și împotriva subvențiilor în ultimii doi ani și a alimentat dispute pe tena patentelor.

Mulți executivi din domeniul energiei alternative speră, totuși, că implicarea Chinei va aduce mai aproape ziua în care energia marină va deveni o parte semnificativă din mixul energetic global.

„Tehnologia pentru captarea valurilor mării este o stea în devenire în sectorul energiei regenerabile”, spune Shmuel Ovadia, CEO al S.D.E. Ceea ce se întâmplă în China „ar putea inspira alte țări și entități pentru a susține tehnologiile pentru exploatarea energiei valurilor”, a conchis el.

 

Tag Cloud