Monsson, marele dezvoltator local de eoliene, renunţă la trei microhidrocentrale
- Detalii
- Publicat în 25 September 2015
Monsson Group, dezvoltatorul celor mai mari proiecte eoliene din România, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark (un suedez, născut în Voluntari), a hotărât să se retragă din trei proiecte microhidro pe care le avea în Caraş-Severin, indică documente ale Monsson Alma, consultate de Energy Report.
Monsol Alma deţinea majoritatea părţilor sociale în proiectele “Nera Prigor Energy” (unde controla 70%), “Semenic Energy” (70%) şi “Caras Energy” (60%), deţineri pe care le-a cesionat asociaţilor minoritari.
Cele trei proiecte au drept scop construirea de microhidrocentrale în zona Nera-Prigor (localitatea Prigor) şi au depus tocmai în acest an solicitări pentru emiterea acordului de mediu.
De altfel, tot de curând, lunile trecute, Emanuel Muntmark, numit şi pionierul eolienelor din România, împreună cu Monsson Alma au hotărât să lichideze şi alte firme de regenerabile: Wind Energy, Ravensca Energy şi Prigor Energy.
Mai mult decât atât, printr-un memoriu din 5 august 2015 s-a anunţat şi prezentat modul în care se vor demonta cele nouă turbine eoliene care alcătuiesc parcul eolian Târguşor din Constanţa, dezvoltat şi proiectat de Monsson Alma, principala justificare pretinsă fiind schimbările legislative locale.
Să amintim doar că parcul eolian de la Fântânele - Cogealac actualmente al CEZ, cel mai mare din România, a fost dezvoltat tot de Monsson. Dar grupul a dezvoltat mai multe parcuri eoliene pe care le-a vândut unor companii precum CEZ, OMV Petrom şi alţii.
Monsson Alma a fost înființată în anul 1997 și este compania-mamă a Monsson Group. Grupul construiește, operează și asigură diverse servicii pentru parcuri eoliene, dar este implicat și în celelalte segmente ale energiei regenerabile.