Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12052024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala După Energy Holding, şi milionarii Tufan și Anastasescu au pierdut definitiv procesul cu Hidroelectrica

După Energy Holding, şi milionarii Tufan și Anastasescu au pierdut definitiv procesul cu Hidroelectrica

hidroelectrica

Mihai Tufan și Mihai Anastasescu, acționarii Elsid au pierdut definitiv procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Curtea de Apel București a respins recursul formulat de Elsid împotriva măsurii administratorului judiciar de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forță majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica.

Printr-o sentință civilă din 11 februarie 2015, Tribunalul a respins contestația că neîntemeiată și a obligat Elsid la plata cheltuielilor de judecată. Împotriva acestei sentințe a declarat recurs Elsid, însă Curtea de Apel, prin decizia data săptămâna trecută, a respins acest recurs, hotărârea devenind astfel definitivă.  

Elsid, trader de energie și producător de electrozi siderurgici, a contestat măsură administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forță majoră în perioada 1 august 2012 – 1 decembrie 2012, clauza ce a avut că efect diminuarea cantității de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menționată.

„În 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria companiei, în 2012 Dunărea  a înregistrat cele mai mici debite din ultimii 150 de ani, în 2012 Hidroelectrica a consemnat cea mai mică producție de energie realizată vreodată, de doar 11,8 TWh. În 2012 Hidroelectrica avea semnate contracte de 20 de TWh. Ca să-și onoreze aceste obligații contractuale, Hidroelectrica cumpără de la producătorii termo la  prețuri cuprinse între 260-300 lei/ MWh și din piața reglementată la 350-400 lei/ MWh  ca să o vândă băieților deștepți în pierdere la prețuri cuprinse între 103-132 lei MWh. Când nu a  mai avut bani, după ce intrase într-un deficit de numerar de 783 milioane lei și pe o pierdere de 500 milioane lei, Hidroelectrica a activat forță majoră”, a declarat av. dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

Menționăm că, la momentul deschiderii procedurii insolvenței, societățile Elsid și Electrocarbon Slatina, o altă companie deținută de Mihai Tufan și Mihai Anastasescu, aveau un preț contractual fix de 103 lei/ MWh departe de a acoperi prețul de cost de 187 lei/MWh și fiind mult mai mic decât prețul pieței, care oscila în jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele două contracte încheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu și Electrocarbon Slatina au generat, în perioadă 2006 – 31 mai 2012,  o pierdere de 200 milioane lei.

„ANAF, Curtea de Conturi, DNA și, mai nou, Consiliul Concurenței au stabilit că aceste contracte sunt ilegale, fiind încheiate în frauda Hidroelectrica și implicit a statului”, a declarat av. dr. Remus Borză, reprezentantul administratorului judiciar.  
 
Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în Instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru și Asociații, iar Elsid Titu S.A. a fost reprezentată de Răzvan Dincă și Asociații.

Tag Cloud