Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Ţinutul Secuiesc încearcă şi autonomia… energetică. O nouă microhidrocentrală se construieşte în Harghita

Ţinutul Secuiesc încearcă şi autonomia… energetică. O nouă microhidrocentrală se construieşte în Harghita

microhidrocentrala

Chiar dacă potenţialul hidroenergetic al zonei e foarte mare, în afară de judeţul Mureş, Ţinutul Secuiesc nu se putea lăuda până de curând cu prea multe microhidrocentrale. De un timp însă, atât în Covasna cât şi în Harghita au fost depuse zeci de proiecte, iar unele dintre ele deja s-au concretizat. Pe de altă parte, defrişările ilegale sau la limita legii pentru construcţia microhidrocentralelor sunt în continuare “încurajate” de certificatele verzi obţinute.

De curând, firma Aqua Energia a hotărât să ia un credit de 900.000 de euro de la CEC pentru construirea unei microhidrocentrale pe râul Mădăraş Mare din judeţul Harghita. Creditul este garantat cu microhidrocentrala, cu conturile curente ale firmei la bancă dar şi cu alte echipamente aferente viitoarei construcţii. Licenţa de producător de energie electrică a fost obţinută de societate încă din luna ianuarie.

În judeţul Harghita sunt în funcţiune doar două microhidrocentrale, după cele mai noi informaţii, pe pârâul Vârghiş în aria specială de conservare, ,Harghita Mădăraş” şi o alta pe Târnava Mare. Mai există însă alte circa 20 de proiecte în diverse faze de execuţie sau de obţinere a aprobărilor.

Şi judeţul Covasna e la început de drum pe segmentul microhidrocentralelor. Pe lângă microhidrocentrale precum cea de la Bixad mai există proiecte depuse pentru a face unităţi pe pârâurile Kormos, Baraolt şi altele. Se poate spune că deocamdată, potenţialul energetic al râurilor din  Covasna rămâne doar puţin valorificat.

Nu trebuie uitat şi un alt aspect. Acela că, aproape fără excepţie, microhidrocentralele din ultimii ani au dat naştere la numeroase proteste ale localnicilor ca urmare a distrugerii cursurilor de apă, a peştilor sau a vegetaţiei din zonele aferente. Drept urmare, pe lângă dificultăţile cu creditarea sau avizeele, investitorii se lovesc şi de opoziţia localnicilor. Şi asta pentru că de obicei nu se respectă legislaţia.

Ajungem să credem astfel că în Ţinutul Secuiesc nici un fel de autonomie nu e uşor de câştigat. Nici măcar cea energetică.

Tag Cloud