Enel a plătit 70 mil. euro pentru un parc eolian din Constanţa
- Detalii
- Publicat în 30 January 2014
Enel Green Power Romania a plătit în numerar 310 milioane lei (aproape 70 milioane de euro) pentru un parc cu turbine eoliene de circa 60 MW din Constanţa, reiese dintr-un document consultat de Energy Report.
Parcul eolian Târguşor - Nicolae Bălcescu este deja operaţional, are o capacitate instalată de 59,8 MW (26 de turbine de 2,3 MW fiecare) şi poate genera peste 170 milioane kWh de electricitate pe an, la capacitate maximă.
Firma este S.C. Târguşor Wind Farm S.A. în care, ca urmare a majorării de capital, Enel Green Power Romania deţine peste 99,99% iar Enel Green Power Internaţional BV 0,00003%.
Enel Green Power Romania a subscris şi plătit 31 de milioane de acţiuni noi a câte 10 lei fiecare prin aport în numerar integral subscris şi vărsat prin compensarea creanţei pe care o avea asupra Târguşor Wind Farm.
În concluzie, vorbim de o majorare de capital cu o creanţă care reflectă valoarea investiţiei în parcul eolian în cauză, fără a fi nevoie de presupuneri sau aproximări largi. Asta pentru că înainte de majorarea de capital, firma avea doar 9.000 de părţi sociale (90.000 de lei).
Târguşor Wind Farm a primit aprobare de la ANRE pentru realizarea centralei de la Nicolae Bălcescu – Târguşor încă de la finele anului 2012.
Enel are mai multe parcuri eoliene în Dobrogea şi doar la Târguşor are deja două operaţionale: cel de mai sus şi un altul mai mare, de 119,6 MW, operat sub firma Elcomex Eol controlată de asemenea de italienii de la Enel. Mai precis de Enel Green Power Romania, care este parte a grupului Enel dedicată dezvoltării şi gestionării surselor de energie regenerabilă pe plan local, după cum Enel Green Power este la nivel internaţional.
În toată România, Enel Green Power are o capacitate eoliană de circa 498 MW. Pe partea de parcuri cu panouri solare, capacitatea instalată a ajuns la circa 36 MW pe plan local.
Aşa cum scriam de curând în Energy Report, sucursala românească a Enel Green Power a avut în prima jumătate a anului trecut un profit de 105,8 milioane de lei. Este interesant de remarcat că valoarea profitului din doar prima jumătate a anului trecut este foarte aproape de profitul de 111 milioane de lei din întreg anul 2012.