Celulele fotovoltaice atacă organismul obligațiunilor corporatiste din China, provocând primul incident de plată din ultimii 25 de ani
- Detalii
- Publicat în 07 March 2014
- Scris de Florin Rusu
Piața de obligațiuni corporatiste din China, în valoare de 12 trilioane de dolari, a înregistrat vineri primul său eșec, prin intrarea în incapacitate de plată a producătorului de celule fotovoltaice Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co, anunță Wall Street Journal.
Potrivit publicației americane, compania chineză nu a reușit vineri să achite dobânzile în valoare de 14,7 milioane de dolari aferente obligațiunilor în valoare de un miliard de euro emise cu un an în urmă.
Liu Tielong, membru al consiliului de administrație al Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co a anunțat vineri intrarea în default a companiei.
Așa cum anunța Energy Report, marți, compania chineză a compania chineză a anunțat că "din cauza diferiților factori exogeni, până în prezent compania a reușit să strângă doar 650 de mii de dolari".
Primul incident de plată din ultimii 25 de ani
Default-ul acestei companii, deși de mici dimensiuni, ar putea crește profilul de risc asociat obligațiunilor corporative chineze, ridicând nivelul randamentelor și încetinind ritmul emisiunilor într-un moment în care oricum investițiile în economia chineză suferă.
De asemenea, aceasta este prima intrare în incapacitate de plată a unei companii emițătoare de obligațiuni de la momentul în care Banca Centrală a Chinei a început să reglementeze această piața, de la începutul anilor '90.
O piață într-o ascensiune periculoasă
Dată fiind dimensiunea pieței de obligațiuni corporatiste chineze, efectele unui prim default ar putea fi considerabile. Potrivit unei analize Thomson Reuters a 945 de companii non-financiare listate, între 2008 și 2013 datoria totală a acestora a crescut de 296 de miliarde de dolari la 770 de miliarde de dolari.
Standard & Poor’s estimează că piața obligațiunilor corporative a atins valoarea de 12 mii de miliarde la finalul lui 2013.
În luna ianuarie, un fond de investiții chinez a evitat un faliment de proporții ajungând în ultima clipă la un acord în vederea plății unor randamente în valoare de 500 de milioane de dolari, eveniment care a afectat piețele globale.
Statul chinez și băncile de stat au salvat în repetate rânduri companiile autohtone
La momentul respectiv, potrivit Financial Times, toate cele trei agenții internaționale de rating au criticat autoritățile chineze pentru perpetuarea impresiei că investitorii din China vor beneficia întotdeauna de bail-out, indiferent de cât de investițiile riscante.
Până în prezent, guvernul chinez și băncile de stat au evitat orice intrare în incapacitate de plată a companiilor emițătoare de obligațiuni corporatiste, intervenind prin furnizarea de planuri de salvare sau extensii de credit, și păstrând totodată costurile de creditare reduse pentru companiile cu datorii mari.
Ca urmare a acestui lucru, cei mai mulți investitori au început să creadă că obligațiunile corporative din China beneficiază de o garanție implicită.
Un șut în fund, un pas înainte
"Un default este cu siguranță un lucru bun pentru dezvoltarea pe termen lung a pieței de obligațiuni corporative ", a declarat Ivan Chung, un ofițer de credit cu Moody. "Investitorii au fost interesați doar de cumpărarea de obligațiuni cu cele mai mari randamente. Însă modul de stabilire al prețurilor nu reflectă riscul asumat", a explicat acesta.
Referindu-se implicațiile acestui prim default, Jian Chang, economist la Barclays China, a declarat că există riscuri implicite într-un număr de sectoare care suferă de o supracapacitate - cum ar fi construcții navale, din oțel, de proprietate și ciment -, dar că guvernul va oferi sprijin în cazul în care orice amenință să prezenta riscuri sistemice.