Cum se desfiinţează un proiect fotovoltaic în România. Varianta... austriacă
- Detalii
- Publicat în 06 August 2014
Înainte de revelion, în 31 decembrie 2013, când se ştia deja că investitorii în parcuri cu panouri solare primesc mai puţine certificate verzi, omul de afaceri austriac Herbert Garber, asociat unic al Garber Fotovoltaic, a decis să-şi prelungească mandatul de administrator unic cu încă patru ani.
În aceeaşi zi, austriacul a decis să-şi mute sediul companiei din Drumul Taberei în centru, lângă Cişmigiu, la sediul renumitei firme de contabilitate TPA Horwath, pe strada Cobălcescu din Bucureşti, printr-un contract de comodat.
La jumătate de an după ce toate astea au fost rezolvate, omul de afaceri austriac a ales să-şi desfiinţeze proiectul, mai precis, să-şi radieze firma prin dizolvare.
Tot cam în această perioadă, mai precis la finalul lunii aprilie, austriacul a vândut un alt proiect pe care îl deţinea în România unor investitori chinezi. Corvin Fotovoltaic din localitatea Ghelari (Hunedoara), proiect cumpărat de compania chineză Hareon, aşa cum de altfel scria la vremea respectivă Energy Report.
Pentru Corvin Fotovoltaic, prevăzut cu o capacitate instalată de 6,4 MW şi care obţinuse deja mai multe avize, chinezii au plătit 380.000 de euro.
Proiectul a primit autorizaţie de înfiinţare de la ANRE încă din februarie 2012 şi, în plus, figura anul trecut pe lista proiectelor aprobate pentru finanţare cu fonduri structurale. Valoarea totală a proiectului înscris la fondurile structurale este de 167 milioane de lei cu TVA iar valoarea de finanţare nerambursabilă aprobată în etapa de evaluare fără TVA a fost de circa 80 de milioane de lei.