Gamesa renunţă la un proiect eolian din România
- Detalii
- Publicat în 20 November 2014
Gigantul spaniol Gamesa a semnat în anii din urmă mai multe contracte pentru livrarea de turbine eoliene în România cu companii precum Enel, Sorgenia, CEZ şi alte mari companii.
Nu toate livrările s-au finalizat însă cu succes, ca urmare a căderii pieţei de profil. Exemplul cel mai recent este al parcului eolian Fălciu 1 din Vaslui pentru care italienii de la Sorgenia au semnat în anul 2013 cu Gamesa Eolica un contract de furnizare, inginerie, transport, montaj şi punere în funcţiune pentru 44 de aerogeneratoare electrice, model G97 T90. Valoarea acestui contract a fost de 83,16 milioane de euro (exclus TVA). Sorgenia a renunţat însă la proiect.
Gamesa nu este însă doar producător de turbine (printre cei mai mari pe plan mondial, alături de Vestas sau Enercon) ci şi dezvoltator, numele Gamesa figurand in mai multe firme de pe plan local. Printre încercările în acest sens din România s-au numărat un proiect din Constanţa, în localitatea Mereni, proiect despre care nu se mai ştie nimic şi un proiect în Brăila.
La finele anului 2012, APM Brăila emitea avizul de mediu pentru Gamesa Energy Romania în cazul PUZ-ului de lucrări de construcţii centrala eoliana "Pribeagu" care prevedea 20 generatoare elelectrice de 40MW, staţie de transformare, reţele electrice de racord, construire şi modernizare căi de acces în extravilanul localităţii Ulmu.
Săptămânile trecute însă, asociaţii GER Pribeagu au decis dizolvarea şi lichidarea firmei, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.
Asociaţii GER Pribeagu sunt companiile spaniole Gamesa Energia SA şi Gamesa Inversiones Energeticas Renovables.