Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Parc solar din Olt cumpărat de canadieni. Fotovoltaicele au avut un rulaj de 4 mil. €

Parc solar din Olt cumpărat de canadieni. Fotovoltaicele au avut un rulaj de 4 mil. €

Corabia Solar

Renovatio Solar, producătorul român care a construit până în prezent 10 parcuri fotovoltaice pe plan local, a vândut săptămânile trecute un parc solar de 7 MW din localitatea Corabia (Olt), pus în funcţiune încă de la începutul anului 2013, companiei romano-canadiana Transeastern Power BV înregistrată în Olanda, indică documente ale cumpărătorului, consultate de Energy Report.

De la conectarea la reţea din trimestrul I a anului 2013, parcul fotovoltaic din Corabia a avut cumulat o cifră de afaceri netă de 16 milioane de lei (aproape 4 milioane de euro). Cele mai mari afaceri le-a avut tocmai în anul conectării, de 10 milioane de lei.

Parcul este plasat la 6 kilometri de Dunăre, are 28.602 de panouri, capacitatea unui panou fiind de 245 wp. Investiţia în parcul cu panouri solare la care lucrările au început în ultimele trei luni ale anului 2012 s-a ridicat la 11 milioane de euro.

În ultima perioadă, din Consiliul Director al canadienilor a facut parte şi Petru Lificiu, fost preşedinte al ANRE. In prezent, printre manageri se numara Gabriel Staniloiu si fostul director Ardaf, Octavian Manastireanu.

În iunie 2014, Transeastern, companie canadiano-romana (...are mai multi canadieni in conducere) a cumpărat în România 11 microhidrocentrale, cu o capacitate instalată de 5,1 MW, din cadrul unor proiecte de pe râuri mici. Acestea sunt Rott (de pe râul Cugir din Alba), Zagra (Bistriţa, Munţii Rodnei) şi Suha (Suceava).

Transeastern a mai vorbit şi în vară despre preluarea a două parcuri solare în România, tot de la RG Renovatio Group, pentru aproximativ 9 milioane de euro însă doar preluarea parcului de la Corabia pare a fi intrat deja în portofoliul canadienilor, dacă e să ne luăm după portofoliul actualizat al acestora. În plus, grupul mare RG Renovatio Group Limited a cumpărat la rândul său o participaţie de 26,65% din Transeastern Power Trust, participaţie care în timp poate să scadă sau să crească în funcţie de condiţiile pieţei.

Renovatio a mai construit în România următoarele parcuri fotovoltaice: Singureni (cu o capacitate instalată de 1 MW), Scorniceşti (1 MW), Crevedia 1 Photovoltaic Park (2 MW), Crevedia II (1 MW), Izvoru (9,6 MW), Crevedia III (3 MW), Tărtăşesti (2,8 MW), Cetate (2 MW) şi Sorste (414 kW).

La finele anului trecut, Renovatio Solar a hotărât să îşi mute sediul social de pe strada Haga în clădirea Henley din cadrul Swan Office. Proiectul de birouri Swan Office Park din Pipera, care în 2013 a intrat în insolvenţă, având datorii de peste 370 de milioane de lei, are chiriaşi de soi precum Mercedes, Flanco, Dante Internaţional (firma care operează magazinul online eMag) şi alţii. Swan Office Park a fost dezvoltat de grupul britanic Chayton Capital printr-o finanţare de peste 80 de milioane de euro de la UniCredit şi Volksbank.

Pe lângă producţia locală de panouri solare, Renovatio este cunoscut mai ales prin colaborarea cu gigantul Energias de Portugal în dezvoltarea mai multor proiecte de energie regenerabilă.

 

Tag Cloud