Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Britanicii se pregătesc să exploreze după gaze de șist aproape de Galați, în Republica Moldova, în parteneriat cu un „mogul” petrolier basarabean

Britanicii se pregătesc să exploreze după gaze de șist aproape de Galați, în Republica Moldova, în parteneriat cu un „mogul” petrolier basarabean

Gaze de sist Republica Moldova BUN

Compania britanică Canyon Oil and Gas Ltd. intenționează să deruleze lucrări de explorare după gaze și petrol de șist, prin fracturare hidraulică, în Republica Moldova, în apropiere de granița cu România, în vederea demarării ulterioare a producției comerciale. Britanicii colaborează în prezent cu Ministerul Geologiei de la Chișinău la întocmirea, în parteneriat, a unui studiu preliminar privind șisturile bituminoase din zona vizată.

Canyon Oil and Gas Ltd. deține două perimetre de hidrocarburi în Republica Moldova, respectiv unul de petrol, aflat deja în producție (Văleni) și două de gaze naturale (Viktorovka și Baimaclia), situate aproape de granița cu România, în raionul Cahul, la mică distanță de Galați. Britanicii suportă integral costurile de dezvoltare a perimetrelor respective și beneficiază de 80% din veniturile rezultate din exploatarea acestora.

Restul revine companiei locale din Republica Moldova Valiexchimp SRL, controlată de omul de afaceri basarabean Valentin Bodișteanu, firmă care deține și licențele pentru concesiunile respective.

Parteneriat cu Ministerul Geologiei

Într-o prezentare a Canyon Oil and Gas Ltd. pentru potențiali investitori se arată că firma britanică are ca țintă explorarea după gaze și petrol de șist în Republica Moldova, prin fracturare hidraulică, în vederea demarării ulterioare a producției comerciale.

„Canyon colaborează în prezent cu Ministerul Geologiei la întocmirea în parteneriat a unui studiu preliminar, în scopul unei mai bune înțelegeri a sistemului de șisturi bituminoase”, se afirmă în documentul citat.

Canyon Oil and Gas Ltd. a fost înființată în aprilie 2011. Până în prezent, compania a investit direct 1 milion de dolari în Republica Moldova, forând două sonde în cadrul perimetrului petrolier Văleni. Prima din acestea a produs circa 2.500 de barili de petrol în intervalul februarie-august, la un cost net de 70 de dolari/baril, potrivit prezentării companiei, iar cealaltă a intrat în producție în septembrie.

Riscuri minime, câștiguri rapide

Planurile celor de la Canyon Oil and Gas Ltd. prevăd dublarea producției la Văleni, prin upgradarea facilităților de extracție, respectiv instalarea de echipament suplimentar modern de foraj.

Potrivit adevărul.ro, anul trecut, vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, declara că, pe termen mediu şi lung, o sursă de energie pentru Republica Moldova ar putea fi gazele de șist, în condițiile în care zăcăminte de acest tip au fost descoperite în Ucraina, în zonele limitrofe cu România şi Republica Moldova. Din studiile efectuate de compania americană EuroGas pe teritoriile Poloniei şi Ucrainei, precum şi în regiunea Mării Negre, a rezultat că este foarte probabilă prezența gazelor de șist şi pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit prezentării citate a celor de la Canyon Oil and Gas Ltd., strategia companiei presupune asumarea de riscuri minime, precum și demararea și derularea rapidă a producției pe perimetrele de hidrocarburi deținute, britanicii promițând potențialilor investitori câștiguri semnificative în timp scurt.

Legături cu Soros și cu România

Acționarii-fondatori ai companiei, care asigură și managementul acesteia, sunt executivi cu experiență în industria internațională de petrol și gaze, fiind experți în gaze de șist și alte hidrocarburi neconvenționale.

Astfel, Philip Thompson, fondator și managing director, este și fondator al San Leon Energy, unul din liderii industriei gazelor de șist din Europa, cu operațiuni semnificative în acest sector în Polonia, Ucraina și Spania. Miliardarul George Soros controlează un pachet de circa 23% din acțiunile San Leon Energy, prin intermediul companiei sale de administrare de fonduri de hedging, Soros Fund Management.

San Leon Energy, fosta Aurelian Oil&Gas, deține o concesiune de gaze și în România, la Bîlca, în județul Suceava, în apropiere de Mănăstirea Putna. Potrivit celor de la San Leon Energy, prima sondă pe concesiunea respectivă ar trebui forată până la sfârșitul acestui an.

Directorul financiar al Canyon Oil and Gas Ltd., Daniel Stewart-Roberts, este partener în cadrul gigantului de audit Deloitte, pentru care a lucrat și în România. În prezentare se precizează că Stewart-Roberts vorbește limba română.

Luna trecută, Canyon Oil and Gas Ltd. a semnat un acord cu compania irlandeză Aminex, potrivit căruia irlandezii urmează să preia integral Canyon Oil and Gas Ltd. Principalele operațiuni ale celor de la Aminex se derulează în Tanzania, unde firma deține două concesiuni de gaze naturale. În acord se specifică faptul că activele Canyon Oil and Gas Ltd.din Republica Moldova sunt estimate la circa 2 milioane de dolari.

Monopolist, mogul de presă, apucături de sindicalist

Valiexchimp SRL este liderul industriei de petrol și gaze din Republica Moldova, patronul firmei, Valentin Bodișteanu, fiind și președintele organizației profesionale și de lobby a importatorilor și distribuitorilor moldoveni de petrol și produse petroliere, Importcompetrol. Valiexchimp SRL este unicul deținător de licențe de explorare și exploatare hidrocarburi din Basarabia.

Bodișteanu controlează, de asemenea, singura rafinărie din Basarabia, de la Comrat, cu o capacitate de procesare de circa 50.000 de tone pe an, unde se prelucrează țiței extras din perimetrul Văleni, a cărui licență este deținută tot de Valiexchimp SRL.

În 2001, în semn de protest față de blocarea de către guvern a importurilor de benzină cu cisternele, cei de la Importcompetrol, organizația condusă de Bodișteanu, au aliniat în faţa sediului executivului de la Chișinău peste 60 de autocamioane de mare tonaj.

Valentin Bodișteanu deține și două posturi de televiziune în Republica Moldova, Euro TV și Alt TV, despre care presa de peste Prut a speculat că ar urma să se închidă, firma care le operează intrând în insolvență, iar salariații nemaiprimindu-și banii de luni de zile. Potrivit point.md, Euro TV ar avea datorii de circa 50.000 de euro față postul românesc pe care îl retransmite, Antena 1.

Tag Cloud