Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11252024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Prospecțiuni face măsurări de suprafață pentru MOL în perimetrul EX-6 Curtici

Prospecțiuni face măsurări de suprafață pentru MOL în perimetrul EX-6 Curtici

Echipamente achizitie date

Prospecțiuni SA, cea mai experimentată companie din România în materie de prospecțiuni geofizice, a cost contractată de Panfora Oil & Gas, filiala Grupului MOL dedicată activităților de explorare și producție în România, pentru a efectua operațiuni de măsurare de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici din vestul României, în vederea identificării de resurse convenționale de hidrocarburi. 

Panfora Oil & Gas este unic deținător al drepturilor de concesiune asupra perimetrului EX-6 Curtici și va începe explorarea doar pentru resurse convenționale. 

“Suntem pregătiți să începem explorări de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici împreună cu partenerul nostru, Prospecțiuni, companie românească cu o tradiție de 65 de ani și o experiență solidă. Ne concentrăm exclusiv pe resursele convenționale, respectiv țiței și gaze naturale în formațiuni de roci convenționale. În acest stadiu al fazei de explorare, vom colecta date care ulterior vor fi interpretate pentru a identifica resursele convenționale de hidrocarburi existente. Toate acestea sunt incluse în acordul de concesiune și în programul de lucrări semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care se referă doar la potențialul convențional de țiței și gaze", a declarat Gabor Zelei, Director general al Panfora Oil & Gas.

Primul pas este contactarea și informarea deținătorilor de terenuri și a autorităților locale, pentru a anunța operațiunile planificate. Astfel, părțile interesate vor fi informate că datele geofizice vor fi colectate prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, care sunt sigure atât pentru populație cât și pentru mediul înconjurător şi se află în deplină concordanţă cu "Ghidul privitor la mediul înconjurător în cadrul operațiunilor geofizice la nivel mondial" (Environmental Guidelines For Worldwide Geophysical Operations) publicat de Asociația Internațională a Contractorilor de Servicii Geofizice (International Association of Geophysical Contractors), respectând în totalitate prevederile legislaţiei române în vigoare, referitoare la protecţia mediului ambiant. 

“Compania Prospecțiuni a mai lucrat în zonă în anii 1970, în 1980, la finalul anilor 1990 și chiar anul trecut. Suntem gata să desfășurăm lucrări de achiziție de date aici, din nou, membrii echipelor noastre dezvoltând o bună cooperare cu localnicii. Apreciem relațiile pe care le-am construit cu comunitățile locale în ultimii 65 de ani și am vrea să invităm pe toată lumea la o demonstrație a impactului redus al noilor noastre tehnologii și metodologii. Reprezentanții Prospecțiuni vor anunța data și locul demonstrației și vor fi acolo pentru a răspunde oricăror întrebări sau preocupări ale populației ”, a afirmat Gehrig Schultz, CEO al Prospecțiuni.

Panfora Oil & Gas s-a declarat dispusă să asigure condiții echitabile și transparente pentru plata despăgubirilor către toți deținătorii de terenuri, respectând pe deplin legislația existentă.

Operațiunile de măsurare de suprafață vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafață de 561 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului. Aceste operațiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) și cabluri pe teren, precum și folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folosiți explozivi și nu vor fi efectuate foraje. Potențialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor și echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurărilor.

După ce datele de explorare sunt colectate și analizate, Panfora Oil & Gas le va pune la dispoziția ANRM, pentru a deveni proprietatea statului român.

Panfora Oil & Gas și-a propus să devină unul dintre investitorii apreciați ai județului Arad. În acest sens, compania a devenit membru al Filialei Județene Arad a Confederației Patronatului Român.

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Segmentul Upstream cuprinde operațiuni în Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud și țările membre CSI, compania având peste 75 de ani de experiență în producția de hidrocarburi. În prezent desfășoară activități de explorare în 11 țări și de producție în 7 țări, nivelul producției fiind de peste 118.000 barili echivalent petrol pe zi. Segmentul Downstream al Grupului controlează cinci rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. Compania deţine, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 143 în România. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către toate autoritățile competente. Panfora Oil & Gas este entitate cu personalitate juridică românească, titularul perimetrului de exploatare Ex-6 Curtici, prin Ordinul nr. 434/21.12.2012 al Președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Prospecțuni SA este o companie românească de tradiție și un important furnizor internațional de servicii geologice și geofizice. Sediul central în București permite o localizare strategică pentru a oferi servicii în Europa Centrală, de Sud și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Tag Cloud