Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Proprietarii de terenuri din Sussex blochează fracturarea hidraulică într-un parc național britanic

Proprietarii de terenuri din Sussex blochează fracturarea hidraulică într-un parc național britanic

UK gaze de sist Greenpeace

Cinci proprietari de terenuri din Sussex, Marea Britanie, amenință să blocheze planurile unei mici companii de explorare a resurselor naturale de a fora după petrol pe proprietățile lor, într-o acțiune legală care aruncă o provocare industriei incipiente britanice a extracției de hidrocarburi de șist prin fracturare hidraulică.

Avocații locuitorilor de lângă satul Fernhurst, din West Sussex, au scris companiei petroliere Celtique Energie și secretarului pentru Energie din guvernul de la Londra, Ed Davey, solicitându-i acestuia din urmă să nu acorde companiei permisunea de a prospecta după petrol pe proprietățile lor.

Demersul vine după ce guvernul a spus că este posibil să încerce să schimbe prevederile legale privind încălcarea dreptului de proprietate, ca să le faciliteze companiilor accesul în vederea forajului pe terenuri deținute de persoane private.

Ecologiști nu doar cu vorba

Celtique a obținut acordul unui proprietar local pentru a fora o sondă verticală pe terenul său. Dar, pentru a se extinde prin forarea unei sonde laterale, compania va avea nevoie de consimțământul proprietarilor parcelelor vecine.

Aceștia din urmă sunt cei care i-au scris companiei pentru a o anunța că refuză să îi acorde permisiunea de a fora. Mai mult, ei au transmis că, dacă este necesar, se vor adresa instanței ca să obțină un ordin judecătoresc pentru a împiedica acest demers, relatează Financial Times.

Marcus Adams, unul dintre proprietari, crede că proiectul de dezvoltare de zăcăminte hidrocarburi propus de Celtique ar dăuna mediului în zonă. „Trebuie să fie alte situri mai puțin sensibile din acest punct de vedere decât Parcul Național South Downs, care este o arie protejată de o frumusețe naturală deosebită”, a spus el.

El a detaliat, explicând că situl, cunoscut sub numele Nine Acre Copse, se învecinează cu o veche pădure cu zambile sălbatice, în timp ce drumul de acces spre sit este mărginit de un gard viu cu o vechime de 500 de ani. Activitatea industrială ar afecta populația locală de lilieci, a afirmat el, precum și alte forme de viață sălbatică.

Contraargumente

Directorul executiv al Celtique, Geoff Davies, a declarat că situl Fernhurst fusese ales de companie pentru că este „cel mai probabil că în acest loc șisturile bituminoase ar putea conține zăcăminte exploatabile comercial”.

Potrivit declarațiilor sale, tacticile proprietarilor de teren amenință să sugrume din fașă industria britanică a extracției de hidrocarburi de șist prin fracturare hidraulică: „Dacă asta se va întâmpla peste tot în țară, acest lucru va amâna procesul de evaluare a resurselor, resurse care ar putea avea o contribuție semnificativă la rezervele de petrol și gaze ale Marii Britanii, la majorarea veniturilor bugetare și la crearea de noi locuri de muncă”, a spus Davies.

Fernhurst este acum pe cale să devină cel mai recent câmp de luptă într-un conflict din ce în ce mai intens dintre opozanții și susținătorii exploatării hidrocarburilor de șist prin fracturare hidraulică. Guvernul, din dorința de a reproduce boom-ul gazelor de șist din SUA pe teritoriul britanic, încearcă să încurajeze industria prin introducerea unor scutiri de taxe și prin acordarea de stimulente pentru comunitățile locale.

Astfel, consiliile locale din Marea Britanie care vor accepta derularea de lucrări de explorare și exploatare a gazelor de șist în jurisdicțiile lor vor păstra la bugetele proprii 100% din veniturile rezultate din taxarea terenurilor pe care se forează, potrivit planurilor guvernului de la Londra. În prezent, banii proveniți din această taxă, colectată la nivel local, se împărțeau 50% - 50% între bugetele locale și bugetul central al Marii Britanii. În plus, autoritățile discută cu companiile interesate o înțelegere pe baza căreia comunitățile din zonele unde se va fora după gaze de șist să primească direct de la companii 100.000 de lire sterline pentru fiecare sondă de explorare forată, precum și 1% din veniturile rezultate din exploatare, rămânând să se stabilească modalitatea în care acești bani vor fi împărțiți de membrii respectivelor comunități.

Dar există o rezistență puternică față de exploatarea gazelor de șist în unele cercuri. Activiștii de mediu se tem că fracturarea hidraulică - care implică pomparea sub presiune a unui lichid format din apă, nisip și chimicale în formațiunile geologice de la adâncime, pentru a elibera gazele prin fracturile create în rocă – poate contamina pânza freatică și poate produce cutremure. Locuitorii zonelor din apropierea potențialelor situri de exploatare prin fracturare hidraulică se tem de impactul dezvoltării pe scară largă a extracției gazelor de șist asupra infrastructurii rutiere locale și asupra calității aerului.

Au blocat site-ul autorităților

Cei care se opun fracturării hidraulice au mers anul trecut în satul Balcombe din Sussex pentru o serie de proteste, tensionate, față de Cuadrilla, singura companie care a extras gaze de șist prin fracturare hidraulică în Marea Britanie, care a forat după petrol în această zonă.

Celtique estimează că sunt aproximativ 30 de miliarde de barili de petrol în perimetrele pentru care deține licențe de exploatare, în Fernhurst și în împrejurimile localității, deși doar o mică parte din această cantitate va putea fi recuperată.

La sfârșitul anului trecut, compania a depus o cerere pentru obținerea unui permis de a fora o sondă de explorare pentru colectare de date la Nine Acre Copse și o alta la Wisborough Green. Celtique a obținut deja un aviz pentru a fora în apropiere, la Billingshurst.

Dar opozanții au trimis atât de multe obiecții la adresa Autorității Parcului Național South Downs – au fost cel puțin 1.650 de comentarii pe site-ul instituției la ultima numătoare efectuată de jurnaliștii FT - încât sistemul a clacat.

Atac la dreptul de proprietate

Cel mai adesea, explorarea după gaze de șist presupune atât foraj vertical, cât și orizontal, uneori pe lungimi și mai mari de doi kilometri. Potrivit legislației britanice în vigoare, companiile au nevoie de acordul tuturor proprietarilor pe sub terenurilor cărora intenționează să foreze, întrucât, în caz contrar, riscă să fie acuzate de violare de proprietate.

Dacă un proprietar refuză să-și dea acordul pentru a se fora pe sub terenul său, compania care vrea să exploreze după gaze de șist trebuie să obțină un ordin judecătoresc de acordare a accesului pe proprietate, în virtutea licenței de explorare și exploatare primite de firmă de la guvernul britanic, care administrează resursele subsolului, aflate în proprietate publică. Tot instanța va stabili și despăgubirea cuvenită proprietarului pe sub terenul căruia se forează.

Nu aceste despăgubiri sunt problema companiilor de petrol și gaze, întrucât sumele dictate de instanțe sunt infime, ci faptul că procedurile judiciare ca atare s-ar putea dovedi lungi și costisitoare, întinzându-se pe mai mulți ani, din cauza multiplelor căi de atac și recurs permise de legislația britanică.

Una dintre opțiunile luate în considerare de către autorități este legiferarea unui regim similar celui de care se folosesc în prezent operatorii de sisteme de transport de hidrocarburi atunci când trebuie să instaleze conducte pe sub terenuri aflate în proprietate privată. În acest caz, proprietarii sunt obligați să le vândă companiilor respective sectoarele de teren de care acestea vor să se folosească, întrucât activitățile acestora sunt considerate a fi de interes public.

Campania de lobby a industriei de petrol și gaze a venit cu argumentul că, dat fiind că pentru gazele de șist se utilizează forajul orizontal, nu se poate ști cu precizie din capul locului pe sub câte și care anume proprietăți private va fi necesar să se foreze. În consecință, Guvernul britanic a venit, în octombrie anul trecut, cu un proiect de reglementare nouă, potrivit căruia, înainte de demararea lucrărilor, va trebui obținut doar acordul acelor proprietari ale căror terenuri vor fi afectate de lucrările de suprafață ale companiilor de petrol și gaze.

Precedentul Mohamed Al Fayed

În jurisprudența britanică există un precedent notoriu pe acest tip de speță, în centrul căruia s-a aflat magnatul Mohamed Al Fayed, fost proprietar al lanțului de magazine Harrods.

În 2006, Al Fayed a aflat că pe sub una dintre proprietățile sale trece o sondă de țiței aparținând companiei Star Energy. Magnatul a dat firma în judecată, iar o primă instanță a decis că petroliștii au violat proprietatea sa și că proprietarul are dreptul să fie despăgubit.

Mai mult, în urma cererii lui Al Fayed, instanța a decis că acesta trebuie să primească, în calitate de proprietar al terenului pe sub care se fora, redevențe în valoare de 9% din veniturile obținute de Star Energy din exploatarea petrolului respectiv din 2000 încoace, de la demararea activității.

Star Energy a făcut recurs, iar Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că Al Fayed nu are drept la redevențe, nefiind proprietar asupra resurselor minerale din subsolul proprietății sale, însă a confirmat faptul că Star Energy se face vinovată de violare de proprietate, pentru că nu l-a informat și nu i-a cerut acordul înainte de a începe să foreze pe sub terenul său.

Tag Cloud